13 °C Budapest

Egyre nagyobb teret hódít a digitális technológia

2009. november 10. 11:32

Egyre bővül a digitálisan televíziózók tábora Magyarországon. Szeptemberben 16 ezer háztartással nőtt a kör, összesen 1,083 millió háztartásban néztek valamilyen digitális technológiával közvetített adást - derül ki a Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) gyorsjelentéséből.

A tizennégy legnagyobb magyarországi műsorszolgáltató önkéntes adatszolgáltatása alapján készült NHH gyorsjelentés szerint augusztushoz képest 16 ezer háztartással gyarapodott a digitális TV-előfizetők száma. A 3,8 millió magyarországi háztartás közel 80%-a, nagyjából 3 millió háztartás fizet valamilyen típusú televíziós szolgáltatásért. A maradék 20% pedig szobaantennával fogható ingyenes földfelszíni sugárzású analóg vagy digitális műsort, esetleg ingyenes műholdas programot néz, vagy pedig egyáltalán nem televíziózik.


Forrás: NHH

A piac kb. 80%-át lefedő szeptemberi adatok alapján az előző hónaphoz képest 0,5 százalékponttal növekedve, a digitalizáltság aránya elérte 44%-ot, miközben az analóg előfizetői csoport 8 ezer háztartással csökkent 1,376 millióra. A digitális adásra előfizetők száma hónapról-hónapra folyamatosan nő. Míg áprilisban csupán 989 ezer ilyen előfizető volt az országban, addig az 1,083 milliós szeptemberi érték már 9,5%-kal magasabb.

A digitális előfizetői körön belül összesen 10 ezerrel emelkedett a kábel és IPTV előfizetők aránya, és 6 ezerrel a digitális műholdas műsorokra előfizetőké. Digitális kábel vagy IPTV-vel szeptemberben már 347 ezer háztartás rendelkezett, míg műholdas előfizetése 736 ezer háztartásnak volt.


Forrás: NHH

Amennyiben kizárólag a műholdas szolgáltatásokat vesszük számításba a 736 ezres előfizetői körben a piacvezető 53%-kal a DIGI, őt követi UPC, a sorban a harmadik a Magyar Telekom. A három legnagyobb előfizetéses műholdas szolgáltató együtt uralja a piac közel 95%-át.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A gyorsjelentésben szereplő szolgáltatók között - valamennyi szolgáltatást figyelembe véve - a UPC a piacvezető, de részesedése az egy hónappal korábbi 33,0 százalékról 32,5 százalékra csökkent. A második DIGI piaci része 23,9 százalékról 24,1 százalékra emelkedett, míg a harmadik Magyar Telekom (T-Home) 19,2 százalékról 19,8-ra növelte részesedését.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem