-2 °C Budapest

Robbanás előtt a digitális televíziózás?

2009. november 4. 11:02

Bár december 1-jétől már nagyobb területen fogható az országban a földfelszíni digitális sugárzású műsorszolgáltatás az analóg társánál, a magyar háztartásoknak mégis csak 1,5%-a rendelkezik a digitális műsor dekódolására képes készülékekkel.

Az Antenna Hungária (AH) decembertől további kilenc új adóállomáson indítja el digitális földi műsorszolgáltatását, aminek eredményeként az ország 88%-át fedi le a modernebb technológiával sugárzott műsorokkal, eközben az analóg lefedettség hazánk 86%-ára terjed ki. A széleskörű hozzáférhetőség ellenére a lakosság még csupán 1,5%-a rendelkezik a digitális műsorok nézéséhez szükséges DVB-T kompatibilis beltéri egységgel - írja a Világgazdaság.

A digitális földi műsorok sugárzása már lassan egy éve, 2008. december 1-jén indult meg, a beltéri egységekből viszont még csak összesen 66 ezer darabot adtak el. A gyenge mutató egyrészt annak köszönhető, hogy a digitális sugárzás vételére alkalmas készülékek ára kezdetben jóval magasabb volt, és csak az elmúlt időszakban kezdődött el a meredek áresés. Az elmúlt hónapokban egy hónap leforgása alatt akár 5-8 százalékot is estek az ilyen berendezések árai. A legolcsóbb beltéri egységek már 10 ezer forint alatt hozzáférhetőek, az átlagos ár pedig 15-20 ezer forint körül alakul, de kapni műsorrögzítésre alkalmas és egyéb extrákkal bíró készüléket akár 50-60 ezer forintért is.

A másik oka a technológia lassú terjedésének az, hogy kezdetben csak a Duna Tv és a Duna II Autonómia volt fogható a rendszeren, a jelenlegi formájában azonban akár az olcsó kábelcsomagok versenytársa is lehet a szolgáltatás. A MinDig TV honlapjának tájékoztatása szerint 7 televíziós csatorna (a korábbi kettőn kívül az RTL Klub, TV2, M1, M2 és a Euronews) és a 3 közszolgálati rádiócsatorna érhető el díjmentesen. Térítési díj ellenében pedig további két magyar nyelvű csatorna, az ATV és a Hír TV is befogható.

Az AH várakozási szerint még az idén jelentősen megnövekedhet a szolgáltatás igénybevevőinek száma, és az év végéig a háztartások további 2,5%-ában jelenhetnek meg a digitális beltéri egységek. Az egyre olcsóbbá váló digitális készülékeknek, a tovább bővülő műsorkínálatnak és a 2010 végére az ország 95%-át lefedő sugárzási körzetnek köszönhetően pedig a következő években is dinamikus bővülés várható.

Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 8. péntek
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
OTTHONTEREMTÉS 2024-BEN
Jelzáloghitelek, CSOK Plusz, Babaváró és ingatlanpiaci trendek
Most nem