Robbanás előtt a digitális televíziózás?

2009. november 4. 11:02

Bár december 1-jétől már nagyobb területen fogható az országban a földfelszíni digitális sugárzású műsorszolgáltatás az analóg társánál, a magyar háztartásoknak mégis csak 1,5%-a rendelkezik a digitális műsor dekódolására képes készülékekkel.

Az Antenna Hungária (AH) decembertől további kilenc új adóállomáson indítja el digitális földi műsorszolgáltatását, aminek eredményeként az ország 88%-át fedi le a modernebb technológiával sugárzott műsorokkal, eközben az analóg lefedettség hazánk 86%-ára terjed ki. A széleskörű hozzáférhetőség ellenére a lakosság még csupán 1,5%-a rendelkezik a digitális műsorok nézéséhez szükséges DVB-T kompatibilis beltéri egységgel - írja a Világgazdaság.

A digitális földi műsorok sugárzása már lassan egy éve, 2008. december 1-jén indult meg, a beltéri egységekből viszont még csak összesen 66 ezer darabot adtak el. A gyenge mutató egyrészt annak köszönhető, hogy a digitális sugárzás vételére alkalmas készülékek ára kezdetben jóval magasabb volt, és csak az elmúlt időszakban kezdődött el a meredek áresés. Az elmúlt hónapokban egy hónap leforgása alatt akár 5-8 százalékot is estek az ilyen berendezések árai. A legolcsóbb beltéri egységek már 10 ezer forint alatt hozzáférhetőek, az átlagos ár pedig 15-20 ezer forint körül alakul, de kapni műsorrögzítésre alkalmas és egyéb extrákkal bíró készüléket akár 50-60 ezer forintért is.

A másik oka a technológia lassú terjedésének az, hogy kezdetben csak a Duna Tv és a Duna II Autonómia volt fogható a rendszeren, a jelenlegi formájában azonban akár az olcsó kábelcsomagok versenytársa is lehet a szolgáltatás. A MinDig TV honlapjának tájékoztatása szerint 7 televíziós csatorna (a korábbi kettőn kívül az RTL Klub, TV2, M1, M2 és a Euronews) és a 3 közszolgálati rádiócsatorna érhető el díjmentesen. Térítési díj ellenében pedig további két magyar nyelvű csatorna, az ATV és a Hír TV is befogható.

Az AH várakozási szerint még az idén jelentősen megnövekedhet a szolgáltatás igénybevevőinek száma, és az év végéig a háztartások további 2,5%-ában jelenhetnek meg a digitális beltéri egységek. Az egyre olcsóbbá váló digitális készülékeknek, a tovább bővülő műsorkínálatnak és a 2010 végére az ország 95%-át lefedő sugárzási körzetnek köszönhetően pedig a következő években is dinamikus bővülés várható.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 17. 21:27
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm