5 °C Budapest

Bosnyák tér: a balkáni csomópont Zugló szívében

2009. május 26. 09:32

A zuglói Bosnyák tér megújulásáról egymást érték a hírek az elmúlt egy évben - adott egy balkáni, még mindig nem túl jó hírű XIV. kerületi csomópont, ahol az önkormányzat városközpontot létesítene. A projekt akár a megrendelőnek, a beruházónak és a lakosoknak is örömöt okozhatna. Ehelyett a civilek az önkormányzat által bemutatott, fele ekkora beépítettségű, parkkal ötvözött terv megvalósulását szeretnék látni. Az önkormányzat a beruházóra mutogat, és sajtóhadjárattal igyekszik bizonyítani, hogy félrevezették. A beruházó ezzel szemben a szerződésre és az eddigi tárgyalásokra hivatkozva nyílt közleményben cáfolta a sajtóban megjelent torzításokat és vádakat. Az OGH hírügynökség a Mundo-projekt egyre terebélyesedő ügyének próbált utánajárni.

Az ügy érdekessége, hogy a zuglói önkormányzat a beruházó tervével kapcsolatban támogatóan lépett fel egészen 2008. november 19-éig, amikor is a projekt közönség előtti bemutatása a civilek körében felzúdulást váltott ki. A tiltakozás oka a számukra korábban bemutatott és a kivitelezendő terv közti különbség volt, ahol fele akkora beépítettség és hatalmas park szerepelt még. Weinek Leonárd polgármester gyors sajtótájékoztatót tartott, melyen úgy nyilatkozott, hogy a beruházó tervei megváltoztak az eredeti ötletpályázathoz képest, melyet - érthetetlen módon - csak novemberben fedeztek fel.

Ettől kezdve a Mundo névre keresztelt projektellen gyakorlatilag sajtóhadjárat indult, ahol a "cipősdoboz" víziója, a kevés zöld felület, a túlzott beépítettség, a 30 métert meghaladó magasság szakmai vádjai mellett a beruházót gyakorlatilag az önkormányzat és a lakosok szándékos félrevezetésével is illették. A beruházó közel fél évig értetlenül állt az eset előtt, majd sajtóközleményt adott ki, hogy tisztázza magát a vádak alól.

A vitát gerjesztő helyzet megértéséhez vissza kell mennünk 2006-ba, amikor a zuglói önkormányzat pályázatot írt ki a Bosnyák téri városközpont megvalósítására. A problémát vélhetően az okozta, hogy két pályázatot is indítottak: első körben látványtervet vártak, melyet a Ras Kft. nyert meg. A nyertes pályaművet azon melegében a lakosság elé terjesztették, mely nagy tetszést aratott. Rövidesen kiderült, hogy ingatlanfejlesztői oldalról nem megvalósítható a terv, így csak egy szép álom maradt, mivel a kivitelezésére nem vállalkozott senki. Ezt követően kiírtak egy másik pályázatot, ahol a beruházóktól funkcióját, hasznosítását tekintve a Ras-tervhez hasonló pályamunkát vártak.

A beruházói pályázaton a lengyel érdekeltségű Echo Investment terve nyert, akivel a Zuglói Önkormányzat szerződést is kötött, melyben a leendő városközpont területét a zuglói sportközponttal, uszodával együtt eladták. Az önkormányzat a terület rendezéséhez a piac felújítására és egy másik sportpálya fejlesztésére ígéretet tett, melyet az eddigitől eltérő pályázattal kívántak kivitelezni.

Az Echo Investment képviselője, Ahmet Cetin projektmenedzser nyilatkozott, miszerint a szerződésben foglaltak alapján cégük feladata nem a Ras-terv megvalósítása volt, hanem annak továbbfejlesztése, felhasználása. Épp ezért értetlenül állnak a sajtóban megjelent vádak előtt, hiszen a projekt elindítása az önkormányzattal való folyamatos egyeztetés és együttműködés mellett történt illetve történik jelenleg is. A projektmenedzser a problémára reagálva kijelentette: "továbbra is kapcsolatban vagyunk az Önkormányzat képviselőivel, és biztos vagyok benne, hogy hamarosan minden kétséget eloszlatunk a projekttel kapcsolatban." A beépítettség egyébként a zuglói szabályozásnak maximálisan eleget tesz, a Mundo beépítettség 10%-al kevesebb az engedélyezettnél, míg a zöld területek aránya az előírást 30%-al meghaladja. Ezen kívül a magassági előírás 27 méter, melyet az épület sehol sem halad meg.

A szakmai vádaknak erősen ellentmond az a tény, hogy a beruházó tervét 2008 nyarán a Központi Építészeti - Műszaki Tervtanács és a Fővárosi Tervtanács is egyhangúlag elfogadta. Fenyverneky Sándor főépítész úgy válaszolt, hogy a szakmai grémium városrendezési és szépészeti szempontok alapján bírálta a Mundo tervét. Kiemelte, hogy a beruházók ritkán engedik az építészt kreatívan tervezni, ezért is örültek annak, hogy az Echo esetében példaértékű tervezés folyt. Az épület dobozszerűségét teljesen nonszensznek tartja, röviden és tömören úgy fogalmazott, hogy "aki cipősdobozt akar látni, az nézzen meg egy hipermarket áruházat. Azok építészeti szempontból valóban nem túl jó hírű projektek, a Mundo ellenben egy vegyes funkciójú épületegyüttes, amelyet maximálisan támogat a tervtanács." A szakember a sajtóhírek állításával szemben szakmai körökben nem hallott a terv negatív megítéléséről, sőt, kifejezetten pozitív visszhangokat és véleményeket ismer. Elmondása alapján ennek éppen az az oka, hogy itt végre házat terveztek, melynek a legtöbb plázával ellentétben ablakai is vannak, ráadásul ötletes építészeti megoldással kivitelezve.

A civil szervezetek közül a Civil Zugló Egyesület képviselője, Várnai László nyilatkozott - elmondása szerint a zuglói lakosokat képviselve ők elsősorban sportpályát, zöld területet szerettek volna, ha megkérdezték volna őket időben. A városközpont terve kapcsán nehezményezte, hogy a lakosokat félrevezették a Ras-tervvel, a Bornyák téri piac és az uszoda hiányát pedig egyenesen pótolhatatlannak tartanák. Az önkormányzat a piac felújítására és sportkomplexum létesítésére korábban egyébként ígéretet is tett.

A legújabb fejlemények szerint az önkormányzat képviselőtestülete és a polgármester a helyi lapban üzenget egymásnak, hogyan kellene a projektet megbeszélniük. Reméljük, hogy a kommunikációs hadviselés helyett a nyílt színi békekötés után mindenki örömére egyetértésben születik újjá Zugló egy emblematikus területe. És a történet vége még akár happy end is lehet (OGH).

Készíts karácsonyi filmet Molnár Piroskával és Vilmányi Benettel! (x)

A legtöbb filmrajongó arról álmodik, hogy egyszer majd maga is részt vesz egy film megalkotásában – eljött az ő idejük.

Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 10. szombat
Judit
49. hét
December 10.
Az emberi jogok napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?