18 °C Budapest

Leomlott az ingatlanpiac utolsó bástyája is!

Pénzcentrum
2008. november 26. 11:00

Hónapokig úgy tűnt, hogy elkerülheti a holland ingatlanpiacot a nemzetközi szinten elhatalmasodott visszaesés, de az ingatlanszövetség legfrissebb adatai rávilágítottak, hogy még a stabil gazdasági háttérrel rendelkező ország sem immunis a negatív hatásokra.

A harmadik negyedévben átlagosan 0,3 %-os árcsökkenést mértek az előző időszakhoz képest, de ami igazán aggasztó, hogy Amsterdamban átlagosan 4 %-os, a város legdrágább és legfelkapottabb déli övezetében (itt található a Vendel Park és a Van Gogh Múzeum) pedig 13 %-os volt a visszaesés. A szakértők úgy vélik, hogy a helyzet súlyosabb annál, mint amit a statisztikák mutatnak és 2009-re éves szinten további 10 %-os árzuhanást prognosztizálnak.


Tradicionális házak a csatorna mentén

A XVII. században a csatornák mentén épült városi házak értéke az elmúlt évtizedben megduplázódott, ezzel szemben idén ebben a szegmensben is visszaestek az árak, amire közel három évtizede nem volt példa.

Az ingatlan- és hitelközvetítők szerint a hitelválság következtében az emberek óvatosabbá váltak és inkább elhalasztják a lakásvásárlást, a hitelfelvétel pedig sokkal nehezebbé vált, emiatt különösen az első lakásvásárlók szenvednek.

A hollandok jelzálogadóssága az éves bruttó nemzeti össztermék százalékában kifejezve 98 %-os, ami kétszerese az euró-zóna átlagának. Az elmúlt évtized lakáspiaci szárnyalására egyre könnyebbé váltak a hitelezési feltételek. A bankok az igénylők éves jövedelmének az ötszörösét is megadták egészen a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 110 %-áig. A szigorításokat követően az előző évhez képest máris 15 %-kal csökkent az engedélyezett hitelek száma.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A pénzügyminiszter szerint a jövő évet is gazdasági csökkenés fogja jellemezni és ez az ingatlanpiacon súlyos következményekkel járhat. A beruházók nem jutnak fejlesztési hitelekhez, ez pedig azt eredményezi, hogy jelentősen csökken az újépítésű lakások száma az országban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 13. csütörtök
Szervác, Imola
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?