27 °C Budapest

Leomlott az ingatlanpiac utolsó bástyája is!

Pénzcentrum
2008. november 26. 11:00

Hónapokig úgy tűnt, hogy elkerülheti a holland ingatlanpiacot a nemzetközi szinten elhatalmasodott visszaesés, de az ingatlanszövetség legfrissebb adatai rávilágítottak, hogy még a stabil gazdasági háttérrel rendelkező ország sem immunis a negatív hatásokra.

A harmadik negyedévben átlagosan 0,3 %-os árcsökkenést mértek az előző időszakhoz képest, de ami igazán aggasztó, hogy Amsterdamban átlagosan 4 %-os, a város legdrágább és legfelkapottabb déli övezetében (itt található a Vendel Park és a Van Gogh Múzeum) pedig 13 %-os volt a visszaesés. A szakértők úgy vélik, hogy a helyzet súlyosabb annál, mint amit a statisztikák mutatnak és 2009-re éves szinten további 10 %-os árzuhanást prognosztizálnak.


Tradicionális házak a csatorna mentén

A XVII. században a csatornák mentén épült városi házak értéke az elmúlt évtizedben megduplázódott, ezzel szemben idén ebben a szegmensben is visszaestek az árak, amire közel három évtizede nem volt példa.

Az ingatlan- és hitelközvetítők szerint a hitelválság következtében az emberek óvatosabbá váltak és inkább elhalasztják a lakásvásárlást, a hitelfelvétel pedig sokkal nehezebbé vált, emiatt különösen az első lakásvásárlók szenvednek.

A hollandok jelzálogadóssága az éves bruttó nemzeti össztermék százalékában kifejezve 98 %-os, ami kétszerese az euró-zóna átlagának. Az elmúlt évtized lakáspiaci szárnyalására egyre könnyebbé váltak a hitelezési feltételek. A bankok az igénylők éves jövedelmének az ötszörösét is megadták egészen a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 110 %-áig. A szigorításokat követően az előző évhez képest máris 15 %-kal csökkent az engedélyezett hitelek száma.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A pénzügyminiszter szerint a jövő évet is gazdasági csökkenés fogja jellemezni és ez az ingatlanpiacon súlyos következményekkel járhat. A beruházók nem jutnak fejlesztési hitelekhez, ez pedig azt eredményezi, hogy jelentősen csökken az újépítésű lakások száma az országban.

Semmit nem ér csak az ötlet: sok magyar így rontja el az esélyeit arra, hogy a saját főnöke lehessen

Sokakat vonz az, hogy a saját főnöke legyen, ráadásul többen éreztük már úgy, hogy olyan ötlettel rukkoltunk elő, ami tényleg felpörgetné a piacot.

Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?