Leomlott az ingatlanpiac utolsó bástyája is!

Pénzcentrum
2008. november 26. 11:00

Hónapokig úgy tűnt, hogy elkerülheti a holland ingatlanpiacot a nemzetközi szinten elhatalmasodott visszaesés, de az ingatlanszövetség legfrissebb adatai rávilágítottak, hogy még a stabil gazdasági háttérrel rendelkező ország sem immunis a negatív hatásokra.

A harmadik negyedévben átlagosan 0,3 %-os árcsökkenést mértek az előző időszakhoz képest, de ami igazán aggasztó, hogy Amsterdamban átlagosan 4 %-os, a város legdrágább és legfelkapottabb déli övezetében (itt található a Vendel Park és a Van Gogh Múzeum) pedig 13 %-os volt a visszaesés. A szakértők úgy vélik, hogy a helyzet súlyosabb annál, mint amit a statisztikák mutatnak és 2009-re éves szinten további 10 %-os árzuhanást prognosztizálnak.


Tradicionális házak a csatorna mentén

A XVII. században a csatornák mentén épült városi házak értéke az elmúlt évtizedben megduplázódott, ezzel szemben idén ebben a szegmensben is visszaestek az árak, amire közel három évtizede nem volt példa.

Az ingatlan- és hitelközvetítők szerint a hitelválság következtében az emberek óvatosabbá váltak és inkább elhalasztják a lakásvásárlást, a hitelfelvétel pedig sokkal nehezebbé vált, emiatt különösen az első lakásvásárlók szenvednek.

A hollandok jelzálogadóssága az éves bruttó nemzeti össztermék százalékában kifejezve 98 %-os, ami kétszerese az euró-zóna átlagának. Az elmúlt évtized lakáspiaci szárnyalására egyre könnyebbé váltak a hitelezési feltételek. A bankok az igénylők éves jövedelmének az ötszörösét is megadták egészen a fedezetként felajánlott ingatlan értékének 110 %-áig. A szigorításokat követően az előző évhez képest máris 15 %-kal csökkent az engedélyezett hitelek száma.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A pénzügyminiszter szerint a jövő évet is gazdasági csökkenés fogja jellemezni és ez az ingatlanpiacon súlyos következményekkel járhat. A beruházók nem jutnak fejlesztési hitelekhez, ez pedig azt eredményezi, hogy jelentősen csökken az újépítésű lakások száma az országban.

A magyar menzák réméből lesz a jövő igazi szuperétele: disznótáp hozhatja el a forradalmat?

Drasztikusan átalakul a magyar gasztronómia a klímaváltozás miatt: komoly szemléletváltás kell a hazai konyhákban.

Ki nem találod, kiről nevezték el a legtöbb utcát Magyarországon: fotókon a rekorder

Ha egymás mellé tennénk mind a 2800-at, az Atlanti-óceánig is eljuthatnánk; utunk során pedig tökéletesen kirajzolódna egy a magyar társadalomról szóló szubjektív látlelet.

Nem akármibe vágott bele Király Gábor: Guinness-rekordra hajt a magyar kapuslegenda

Már csak 500 nevező kell, hogy magyar Guinness-rekord szülessen októberben! A cél továbbra is, hogy ezren rúgjanak büntetőt az Országos Tizenegyesrúgó Bajnokságon.

Szívszorító: ilyen képeket eddig nagyon kevesen láthattak Budapest szegényeiről

A művészről eddig még nem készült monográfia, ezt a hiányt pótolja az ősszel megjelenő, kétnyelvű (magyar és angol) művészeti album készül.

NAPTÁR
Tovább
2023. szeptember 25. hétfő
Eufrozina, Kende
39. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Új Pénzcentrum app
A legfrissebb hírek és árfolyamok
MOST NEM
LETÖLTÖM