16 °C Budapest

Albérletben vészelik át a válságot a brit lakástulajdonosok!

Pénzcentrum
2008. augusztus 19. 18:00

A brit ingatlanpiaci kutatóintézet érdekes tendenciára lett figyelmes az elmúlt negyedév adatainak elemzése során. Sok lakástulajdonos úgy próbálja átvészelni a hitelválság sújtotta időszakot, hogy jelenlegi ingatlanát bérbe adja, maga pedig egy kisebb lakást bérel, amíg eloszlanak a viharfelhők.

Eleinte úgy gondolták, hogy mindenki próbál majd megszabadulni a lakásától még mielőtt az árak tovább zuhannak, de a további veszteségek elkerülése érdekében inkább fizetőképes albérlőt keresnek a jelzáloggal terhelt ingatlanok tulajdonosai.

Egyre több családot fenyeget a végrehajtás és a kilakoltatás, azonban ezzel a megoldással bírósági eljárás és fizetési késedelmek nélkül át lehet vészelni a szakértők előrejelzései szerint legalább 2010-ig tartó időszakot.

Az albérletet keresők száma tíz éves rekordokat döntött, ugyanakkor a bérbeadásra kínált ingatlanok száma is jelentősen megemelkedett. Az elemzők rávilágítottak, hogy a tulajdonosok nem nem tudják, hanem nem akarják eladni a lakásukat.

Az elmúlt negyedévben ennek köszönhetően szárnyalni kezdett a brit albérleti piac, a 43 %-os növekedés még a szakértőket is meglepte. Az átlagos lakásárak 22 ezer fontot (6,6 millió forintot) estek egy év alatt, a tulajdonosok rövid távú bérleti szerződéseket kötnek és kivárják, amíg a lakáspiac újrarendeződik.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 8,54 százalékos THM-el, és havi 127 668 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 9,12% a THM; a Raiffeisen Banknál 9,37%; az MKB Banknál 9,39%,  a Takarékbanknál pedig 9,53%; míg az Erste Banknál 10,06%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni az OTP Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A családi házak iránt élénkebb a kereslet, a piaci szereplőket ugyanakkor aggasztja, hogy az albérlet árakra kedvezőtlen hatással lehet a kínálat fokozódása. Szerintük ezeknek az ingatlanoknak a többségére rövid időn belül tulajdonosváltás vár, ellenkező esetben a spekuláció a bérleti piacot is recesszióba taszíthatja.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 24. péntek
Gábor, Karina
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?