Central Home: Túlkereslet mutatkozik a tetőtéri lakások piacán!

Pénzcentrum
2008. május 19. 12:51

Budapest belvárosában szinte egyedül a tetőtéri lakásoknál beszélhetünk arról, hogy nagyobb a kereslet a lakások iránt, mint a kínált ingatlanok száma. A tetőtéri lakásokat legtöbbször azért keresik a vásárlók, mert régi építésű házban vehetnek vadonatúj lakást, ami csendes, világos és általában még erkély is jár hozzá. Ugyan az újépítésű lakások ára általában öt évig jobban emelkedik, a tetőtéri lakások ára jóval stabilan és folyamatosan nő, hasonlóan, mint a régi házak lakásaié.

A belvárosban nagyjából két csoportra oszthatóak a tetőtéri lakások típusai, az egyik csoportba a VI., VII., XIII. kerületi, 350-450 ezer Ft/nm árú lakások tartoznak, amelyek iránt leginkább a hazai vásárlók érdeklődnek (kb. 60-80 négyzetméteres lakások). A másik csoportba az V. kerületi, Andrássy úti szecessziós lakások tartoznak, amiket magasabb áruk miatt (600 ezer - 1 millió Ft) inkább a külföldiek vásárolnak (100 négyzetméter feletti lakások). Ők azért is szeretik igazán a tetőtér beépítéseket, mert ilyen esetben egy teljesen új lakást vásárolhatnak meg, akár látatlanban is. A Central Home évente nagyjából 1500-2000 értékesítési megbízást köt, ebből azonban megközelítőleg 40 lakás tetőtéri, ami jól mintázza a belvárosi piac méretét is: az értékesített lakások 3-5 %-át teszik ki a tetőtéri ingatlanok.

A tetők beépítése egy nagyon hosszú folyamat, és általában két módja van: az egyik megoldás az, amikor az építtető bemegy a hivatalba, és engedélyt kér arra, hogy az általa kinézett házra lakást húzhasson fel. Ez a variáció azért nehézkes, mert ahhoz, hogy egy házon további lakások épüljenek, az összes lakó beleegyezése kell, ami ebben az esetben nem garantált. A másik variáció az, amikor maguk a lakók keresnek fel egy építtetőt azzal, hogy szeretnék eladni a tetőteret, lakásépítési célra. A hosszú évek tapasztalata azt mondja, hogy leginkább azok a projektek valósulnak meg, ahol a lakók maguk értékesítik a házuk tetejét, hiszen ilyenkor nekik is fontos, hogy beépüljön a tetőtér.

"Ezeknek a lakóknak az a motivációjuk, hogy így a házat fel kell újítania, valamint liftet is kell építenie a beruházónak." - mondta el Ben Ezra Yizhaq, a Central Home cégvezetője, majd folytatta: "Értékesítői tapasztalat, hogy csak nagyon kis arányban ad motivációt a lakóknak, hogy az építkezéseknek köszönhetően a lakások ára emelkedni fog. Pedig egy tetőtéri beépítésnek köszönhetően akár 20-25 %-al is emelkedhet a házban lévő lakások ára, hiszen általában ezek az épületek a beépítés előtt nagyon kopottak, rossz állapotban vannak. Az építtetők általában szándékosan rossz állapotú házakat választanak, hiszen nagyjából 35-40 millió forintért, - amiben a felújítás költsége is benne van -, hozzájutnak a tetőhöz. Egyébként egy építtető a városban csak jóval drágábban tudna telekhez jutni, feltéve, hogy talál szabad területet."

A tetőtéri lakásokra specializálódott építtetők száma jelenleg nem sok, a piac sem nevezhető telitettnek ezen a területen. Amíg a tömérdeknyi bürokratikus akadály el nem hárul az építtetők elől addig igazából változás sem várható. Előfordult már olyan is, hogy éveket csúszott egy beruházás megvalósulása, sőt, akár a lakások felépülése után is előfordulhat, hogy végül nem lehet megkezdeni a lakások értékesítését. (Emiatt a bizonytalanság miatt sokszor a bankok garanciát sem vállalnak ezekre a lakásokra.)

Nagyon sok múlik azon is, hogy milyen a kapcsolat a házban lakókkal, hiszen az építés megkezdésétől kezdve, mindenhez az ő hozzájárulásuk kell. Először is át kell írni az alapító okiratot, mindegyik lakónak bele kell egyeznie az építkezésbe (még azoknak is, akik külföldön élnek, vagy azoknak is, akik örökölték a lakást). Az építkezés, ha minden rendben zajlik, általában 9 hónapig tart. Ezután kapják meg az építtetők a használatbavételi engedélyt, a tulajdoni lap csak két évvel a használatbavételi engedély után érkezik meg.

Az is előfordulhat, hogy a lakók az építkezés során feldühödnek az építtetőkre, és nem járulnak hozzá a használatbavételi engedély kiadásához. Tehát ezért is nagy a kockázata az építtetőnek, és ezért is fontos, hogy jó kapcsolatot ápoljon végig a lakókkal. "Általában minden tetőtéri építkezés mosolyogva kezdődik, és dühösen zárul, hiszen a lakóknak erre a 9 hónapra igencsak megromlik az életszínvonala a zaj, a kosz miatt. A ház tulajdonképpen építkezési területté válik." - osztotta meg tapasztalatait Ben Ezra Yizhaq, a Central Home cégvezetője.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Lakásvásárlási tanácsok
Ben Ezra Yizhaq, a Central Home cégvezetőjének tanácsai:

"A lakást keresőknek fontos lenne arra odafigyelnie, hogy olyan építtetőnek a lakását vegye meg, akiknek már van referenciája, hiszen ez is igazolja azt, hogy rendelkezik azzal a megfelelő anyagi háttérrel, ami szükséges az építkezés befejezéséhez. Többször fordult már elő olyan, hogy egy építtetőnek, akinek máshol is voltak építkezései, a máshol épülő lakások miatt elfogyott a pénze, így a tetőtéri lakás végül nem épült fel."

"Fontos lenne továbbá, hogy a vásárlók elvárják az építkezés előtt, hogy az építtető garanciát vállaljon a felépülésre, és a minőségre."

"Tetőtéri lakásvásárláskor figyelembe kell venni, hogy milyen anyagokból készült a lakás, érdemes egy minőségi ellenőr véleményét is kikérni a vásárlás előtt."

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm