-4 °C Budapest

Egy újabb rossz hír a vállalkozásoknak

Pénzcentrum
2006. október 3. 13:00

Az Európai Bíróság (EB) állásfoglalása szerint kompatibilis az európai joggal a magyar iparűzési adóhoz nagyon hasonló olasz IRAP adó(regionális termelési adó). Tehát azok a vállalatok, amelyek nem fizették meg az adót - bízva abban, hogy azt úgy is megsemmisítik visszamenőleges hatállyal - most elkezdhetnek gondolkodni egy önellenőrzésről.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.


A döntés hazai jelentőségét az adja, hogy szakértők szerint az IRAP szabálytalanná minősítése esetén az magyar helyi iparűzési adó (hipa) is biztosan elbukott volna az EB előtt. Egyesek annyira biztosak voltak mindkét adó diszkvalifikálásában, hogy azt ajánlották a vállalatoknak, ne fizessék be az adót, hiszen azt úgyis megsemmisíti visszamenőleges hatállyal az EB.

A jelentős költségvetési hiánnyal és államadóssággal küszködő olasz kormány megkönnyebbülhet a hír hallatán, ugyanis ebből a forrásból évente 30 milliárd euró bevételre tesz szert, amelyet akár visszamenőleges hatállyal is visszafizettethetett volna vele a bíróság, ha úgy véli, hogy az adónem sérti az uniós áfaszabályozást. Nemrégiben éppen ezt történt, amikor az EB szabálytalannak minősítette a cégautókra kivetett olasz adót.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
NAPTÁR
Tovább
2021. december 8. szerda
Mária
49. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?