11 °C Budapest

Egy újabb rossz hír a vállalkozásoknak

Pénzcentrum
2006. október 3. 13:00

Az Európai Bíróság (EB) állásfoglalása szerint kompatibilis az európai joggal a magyar iparűzési adóhoz nagyon hasonló olasz IRAP adó(regionális termelési adó). Tehát azok a vállalatok, amelyek nem fizették meg az adót - bízva abban, hogy azt úgy is megsemmisítik visszamenőleges hatállyal - most elkezdhetnek gondolkodni egy önellenőrzésről.


A döntés hazai jelentőségét az adja, hogy szakértők szerint az IRAP szabálytalanná minősítése esetén az magyar helyi iparűzési adó (hipa) is biztosan elbukott volna az EB előtt. Egyesek annyira biztosak voltak mindkét adó diszkvalifikálásában, hogy azt ajánlották a vállalatoknak, ne fizessék be az adót, hiszen azt úgyis megsemmisíti visszamenőleges hatállyal az EB.

A jelentős költségvetési hiánnyal és államadóssággal küszködő olasz kormány megkönnyebbülhet a hír hallatán, ugyanis ebből a forrásból évente 30 milliárd euró bevételre tesz szert, amelyet akár visszamenőleges hatállyal is visszafizettethetett volna vele a bíróság, ha úgy véli, hogy az adónem sérti az uniós áfaszabályozást. Nemrégiben éppen ezt történt, amikor az EB szabálytalannak minősítette a cégautókra kivetett olasz adót.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 25. szombat
Irén, Írisz
12. hét
Március 25.
A gofri világnapja
Március 25.
A Föld órája
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?