Zöldkártya a lakásokra? - Szeptembertől jön!

Pénzcentrum
2006. május 26. 11:00

Megjelent az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet, mely jogszabály május 29-én lép hatályba. A zöldkártyáról szóló jogszabályt csak azokra az új épületekre kell alkalmazni, melyek engedélyeztetési eljárása szeptember elseje után indul.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Megjelent az épületek energetikai jellemzőinek meghatározásáról szóló rendelet, mely jogszabály május 29-én lép hatályba. A zöldkártyáról szóló jogszabályt csak azokra az új épületekre kell alkalmazni, melyek engedélyeztetési eljárása szeptember elseje után indul - írja a Népszabadság.

A házak zöldkártyája tulajdonképpen annak igazolására szolgál, hogy az épület energetikailag megfelelő.

A rendelet csak az 50 négyzetméternél nagyobb alapterületű lakóépületekre írja elő a szükséges számítások elvégzését, de csak akkor, ha azokat évente 4 hónapnál hosszabb ideig lakják. (Az üdülőkre tehát nem vonatkozik...)

A falak, tetők és ablakok hőátbocsátásának korlátját egy táblázat tartalmazza, emellett a világítás, hűtés és gépi szellőzés energiaigénye is megjelenik a számításokban. A végső szám az összesített energetikai jellemző, mely az épület felület/térfogat arányára figyelemmel adja meg annak energiaigényét.

A már meglévő épületek felújítása esetén 1,000 négyzetméter hasznos alapterület esetén kell alkalmazni az előírásokat, de csak akkor, ha a felújítás költsége meghaladja az épület értékének negyedét. A rendelet műemlékekre nem vonatkozik.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. november 30. kedd
András, Andor
48. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?