11 °C Budapest

Visszarendeződések a tőzsdén, erősödik a forint

2020. május 15. 15:34

Áprilisban 0,5 százalékkal, azaz 27 milliárd forinttal növekedett a befektetési alapokban kezelt vagyon. Ami a tőzsdéket illeti, a mind a fejlett, mind a fejlődő piacokon visszarendeződést figyelhettünk meg, miután a befektetők bizakodóvá váltak. A magyar börze a fejlődő országok átlagánál kisebbet emelkedett. A devizapiacon mind a dollárral, mind az euróval szemben erősödött a forint.


A befektetési alapok esetében az elmúlt hónapban a tőkeáramlások eredője mínusz 27 milliárd forintot mutat. A legszembeötlőbb változás a részvény, illetve az ingatlanalapoknál tapasztalható. Előbbi esetében tőkebeáramlást, utóbbi esetében pedig kiáramlást tapasztalhattunk. A tőkeáramlás és a hozamok eredőjeként a BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 0,5 százalékkal kal növekedett áprilisban. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 6.051 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.

A pénzpiaci alapok esetében ezúttal - a kategória méretéhez képest - jelentős tőkekiáramlást tapasztalhattunk, aminek összege elérte a 26 milliárd forintot. Ennek döntő részben az volt az oka, hogy további pénzpiaci / likviditási alapok döntöttek befektetési politikájuk átalakítása mellett. Így folytatódott, de talán be is fejeződött az a folyamat, ami még 2019 januárjában elkezdődött. Emlékeztetőül: 2019 január 21-től a már működő pénzpiaci alapokra is alkalmazni kell az új Pénzpiaci alapokról szóló EU rendelet előírásait, melyek jelentősen szigorítják a működési feltételeket. A további átrendeződés, technikai forgalmat generált a likviditási alapok kárára és a rövid futamidejű kötvényalapok javára. A vagyon 30 százalékkal csökkent, pénzpiaci alap alig maradt.

A kötvényalapoknál végül tőkebeáramlást tapasztalhattuk, aminek az oka a fent ismertetett eseményekre vezethető vissza. A rövid futamidejű kötvényalapoknál a tőkebeáramlás összege 5 Mrd Ft; a hosszú futamidejű kötvényalapoknál 3 milliárd forint. A szabad futamidejű kötvényalapok esetében tőkekiáramlás volt, igaz ennek összeg mindössze negyed milliárd forint. A hozamok és a tőkeáramlások eredőjeként a kötvényalapok vagyona 0,8 százalékkal nőtt.

A vegyes alapoknál tőkebeáramlás volt, amelynek "nagysága" 0,5 milliárd forint. Az óvatos vegyes alapok esetében a tőkeáramlás mínusz 0,5 milliárd; a kiegyensúlyozott vegyes alapok esetében mínusz 1; a dinamikus vegyes alapok esetében pedig plusz 1,5 milliárd forint. A kedvezően alakuló hozamoknak köszönhetően a vegyes alapok vagyona összeségében 1,9%-kal nőtt a hónap során.

A részvényalapoknál tőkebeáramlást figyelhettünk meg (17,7 Mrd), továbbá az árfolyamok visszarendeződése miatt a hozamok is kedvezően alakultak, így összességében a részvényalapok vagyona jelentősen, 12,4%-kal nőtt.

A tőkevédett alapok esetében a tőkekivonás mértéke mínusz 2,8 milliárd forint, ami gyakorlatilag egy lejárt alap számlájára írható. Mivel a hozamok ezt ledolgozni nem tudták, így a vagyon nagysága 2,3%-kal lett kevesebb. Ezzel a kategória vagyona 100 milliárd forint alá csökkent.

Az abszolút hozamú alapok esetében a hónap során tőkemozgás nem volt, a hozamok viszont ezúttal kedvezően alakultak, aminek eredőjeként a vagyon nagysága 1,8%-kal lett több.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A származtatott alapok esetében ebben a hónapban 2,7 milliárdnyi tőkekiáramlás volt tapasztalható, amiben döntőnek bizonyult, hogy két alap is lejárt ebben a kategóriában. Ám a hozamoknak ezt sikerült kompenzálniuk, így a vagyonváltozás plusz fél százalék lett. 

Az ingatlanalapok esetében a hónapban 22,7 milliárdos volt a tőkekiáramlás, amely jelentős mérséklődés az előző hónaphoz képest. A hozamok nem tudták tompítani vagyonvesztést, így a nettó eszközérték 1,7%-kal csökkent.

Az árupiaci alapoknál 0,3 milliárdos tőkekivonást figyelhettünk meg, ráadásul a hozamok sem tudtak hozzátenni a vagyongyarapodáshoz, így a vagyonváltozás - 1,6% os lett a hónap folyamán.

Az elsősorban intézményi befektetők vagyonát kezelő zártkörű alapok esetében az elmúlt hónapban technikai tőkekiáramlás volt tapasztalható, vagyis két alap olyan alapkezelőhöz került, amely nem tagja a Bamosznak. Ennek következtében csökkent a vagyon nagysága.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
KonyhaKontrolling  |  2024. április 19. 07:44
A mostani, 18-20%-ot fizető PMÁP sorozatok kiemelkedően jó hozammal kecsegtetnek, de természetesen e...
Bankmonitor  |  2024. április 19. 07:25
A Babaváró kölcsön maximális összegét 10 millióról 11 millió forintra emelték 2024-ben. De mekkora p...
Holdblog  |  2024. április 19. 06:01
A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente...
MEDIA1  |  2024. április 18. 19:12
Az előző felelős szerkesztő több mint három év után távozott a népszerű YouTube-csatorna stábjának é...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem