31 °C Budapest
Haverfordwest, Wales - March 2, 2023: Studio shot of the first one pound coin and fifty pence coin issued depicting King Charles III. Produced by the British Royal Mint to commemorate his ascension to the throne, the obverse shows the king facing left and the reverse depicts an image from British history.

Rém értékes bankjegy került forgalomba: vadásszák ezt a sorszámot a gyűjtők, főnyeremény egy ilyet találni

2024. június 12. 19:02

Az újonnan forgalomba került III. Károly király arcképével ellátott bankjegyeket már 150 fontért kínálják az eBay-en - számolt be a This Is Money. Ez a gyűjtők körében nagy érdeklődést válthat ki, különösen az alacsony sorozatszámú példányok.

Az újonnan bevezetett Károly király bankjegyek, amelyek a forgalomba hozatalukat követő napon jelentek meg, már 150 fontos áron is megjelennek az eBay-en. Ezek a bankjegyek gyűjtők körében különösen népszerűek lehetnek, akik az alacsony sorozatszámú példányokra vadásznak. Az első kiadású bankjegyek sorozatszámai - 5 font esetében CA01, 10 fontnál HB01, 20 fontnál EH01 és 50 fontnál AJ01 - egy hatjegyű számmal bővülnek. A királynak adományozott első példányok sorszáma egységesen 000001.

Az eBay-en található hirdetések között szerepel egy teljes készlet, amelynek névértéke 85 angol font, de 150 fontért kínálják, ez nagyjából 70 ezer forintot ér most. Egyes egyedi bankjegyek is magasabb áron kerültek fel a platformra; például egy AJ02 sorozatszámú 50 fontos bankjegyet 130 fontért, míg egy EH07 sorozatszámú 20 fontosat 50 fontért kínálnak. További példák között szerepel egy HB23 sorozatszámú 10 fontos bankjegy 39 fontért és egy CA03 sorozatszámú 5 fontos bankjegy 25 fontért. (1 font cikkünk megjelenésekor 468,5 forintot ért.)

A Spink & Son aukciósház szerint a bankjegyek értékét jelentős mértékben befolyásolja a sorozatszámuk alacsonysága. Egyes alacsony sorozatszámú példányok akár több száz vagy ezer fontot is érhetnek az árveréseken. Az első árverés június 13-án lesz, ahol alacsony sorozatszámú ötfontosok kerülnek kalapács alá. A Spink & Son vezetője szerint az alacsony sorozatszámú ötfontosok akár 250 és 500 font közötti összeget is elérhetnek - azaz 117 ezer és 234 ezer forint közötti összeget -, míg a tíz- és húsfontosokért akár ezer fontra is számíthatnak az eladók. Az ötvenfontosok még ennél is magasabb áron kelhetnek el.

Az árverések júniusban és júliusban fognak zajlani, az öt-, tíz-, hús- és ötvenfontos bankjegyekre több lépcsőben kerül sor. Az eBay-en tapasztalható magas árak mellett ezek az árverések további lehetőséget biztosítanak a gyűjtők számára, hogy ritka és értékes példányokhoz jussanak hozzá.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Te mit gondolsz a saját márkás termékekről?

A következő hetekben a Pénzcentrum és a Debreceni egyetem közös, nagymintás felmérést végez, hogy kiderüljön, hogyan vélekednek a hazai vásárlók az ún. kereskedelmi/saját márkás, illetve a gyártói márkás termékekről. Az alábbiakban arra szeretnénk megkérni, hogy töltsd ki a kérdőívet, ezzel segítve munkánkat. Köszönjük!

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. július 22. 11:25
Sem a Telex, sem a 444 nem adott róla hírt, hogy Magyar Péter még szombaton bejelentette, egy ideje...
Kiszámoló  |  2024. július 22. 10:54
Egy múlt heti hír nem annyira bolygatta fel az ország közvéleményét, mint kellett volna. Az ukránok...
Holdblog  |  2024. július 22. 08:03
Értelmetlen befektetés az, ami a dráguláson kívül semmire sem képes? Vagy önmagában a drágulás tényé...
Bankmonitor  |  2024. július 21. 18:27
A hét híreit még átjárta a múlt héten bejelentett adóemelés. Milyen hatása lehet a tranzakciós illet...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 22. hétfő
Magdolna
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Felújítási támogatás - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető lakásfelújítási támogatásról.
Most nem