24 °C Budapest
Close up of female accountant or banker making calculations. Savings, finances and economy concept

Fontos változás élesedik júniustól: ráncfelvarráson esik át az egykori szuperállampapír

2024. május 29. 20:32

Június 3-tól megújul a Magyar Állampapír Plusz állampapír: a befektetés kamatát érdemben megemelték, 5 év alatt az éves átlagos hozam 6,73% lesz. Felmerül a kérdés, hogy mennyire borítja fel az új befektetési lehetőség az állampapírpiacot. Milyen időtávon érdemes az új MÁP Pluszt választani, és mikor éri meg jobban egy másik lakossági befektetés? A Bankmonitor szakértői ezeket a kérdéseket járták körbe.  

A 2019-es indulásakor a Magyar Állampapír Pluszt (MÁP+) szuperállampapírnak is szokás volt nevezni, köszönhetően annak, hogy az akkori kamatkörnyezetben az 5 éves futamidőre kínált évi 4,95 százalékos átlagos hozam (EHM) kifejezetten jónak számított. Az infláció emelkedésével és a gazdasági környezet átalakulásával ez a hozamígéret azonban igencsak devalválódott az elmúlt években.

Éppen ezért a MÁP Plusz ráncfelvarráson esett át, a kamatot érdemben megemelték. A 2024. június 3-tól elérhető N2029/M1 sorozatú MÁP+ kamata fix, ugyanakkor az idő előrehaladtával lépcsőzetesen emelkedik:

  • 1. év: 6,25% (az első év elnyújtott, ezért a tényleges kamat 6,64%)
  • 2. év: 6,50%
  • 3. év: 6,75%
  • 4. év: 7,00%
  • 5. év: 7,25%

Ha lejáratig megtartjuk a papírt, akkor az éves átlagos hozam 6,73% lesz. A Bankmonitor szakértői arra voltak kíváncsiak, hogy mit is jelent ez a hozam 10 millió forint befektetésekor.

Amennyiben induláskor befektetünk 10 millió forintot, a papírt pedig lejáratig megtartjuk, akkor összességében 2029. június végén 13,9 millió forintunk lenne. A régi MÁP Plusz 5 év alatt ennél 1,2 millió forinttal kisebb, 12,7 millió forint hozamot termel csak. A megújult MÁP Plusz tehát érdemben kedvezőbb a réginél, de vajon a többi lakossági állampapírt is megveri? Újra elnyeri a szuperállampapír státuszt?

Éven belüli befektetés: nagyon lényeges a pontos időtáv

Az új MÁP Plusz kiszállási költsége még nem ismert, de a korábbi tapasztalat alapján a nem kamatfordulókor történő eladás díja 0,5% lehet. (A kiszállási költség a többi lakossági állampapír esetében 1% szokott lenni.)

A legmagasabb kamattal jelenleg egy változó kamatozású állampapír, a 2027/N BMÁP (Bónusz Magyar Állampapír) rendelkezik, ennek aktuális éves kamata 8,37%. Ez azonban negyedévente változhat a 3 hónapos futamidejű Diszkont Kincstérjegy (DKJ) aukciós hozamának megfelelően. Mivel azonban az idei évben a DKJ aukciók átlaghozama 6,48-6,96% között mozgott, ez alapján a befektetés éves kamata 7,98-8,46% lehet majd. Ráadásul az aukciós hozamok érdemi esésére a következő hónapokban nincs is komoly esély.

A Bónusz Magyar Állampapír és a MÁP Plusz közötti kamatkülönbözet jelenleg évi 2,12% a változó kamatozású befektetés javára, ugyanakkor a visszavásárlási költsége 0,5 százalékponttal magasabb a kérdéses befektetésnek. Ezt a 0,5%-os extra díjat nagyságrendileg 3 hónap alatt dolgozza le a bónusz állampapír, ezért ennél hosszabb futamidőre már jobb választás lehet, mint a MÁP Plusz.

Ugyanakkor 3 hónapnál rövidebb futamidő esetén sem feltétlenül a MÁP Plusz a jó döntés, érdemes lehet a „normál” Diszkont Kincstárjegyek között is szétnézni. Ott ugyanis jelenleg találni 6,25% feletti éves hozamokat is.

Ahogy nyúlik a futamidő, a bónusz állampapír kamatváltozási kockázata is növekszik. (Nagyobb eséllyel változhat a gazdasági környezet.) Ugyanakkor egyre nagyobb szerepe lehet az inflációkövető prémium állampapírnak is, amelynek éves induló kamata 7,9%, ami 2025. áprilisáig nem változhat. (Gyakorlatilag 4 hónapnál hosszabb, éven belüli futamidő esetén már a prémium állampapír is több hozamot tud termelni, mint a MÁP Plusz.)

Melyik állampapír a nyerő, ha egy évre fektetnénk csak be?

Nézzük meg mivel járunk a legjobban 10 millió forint befektetése esetén. Az Egyéves Magyar Állampapír 1MÁP jövő héttől már nem lesz elérhető, gyakorlatilag a helyette is a MÁP Pluszt ajánlja a kibocsátó. (Ez érthető, hiszen az 1MÁP korábbi 6 százalékos kamata elmarad a MÁP Plusz első évre érvényes kamatától.) Egy éves időtávon a bónusz állampapírnak a kamata akár háromszor is módosulhat, ezért ilyen időtávon ezzel a befektetéssel már nem foglalkozunk.

Egy év alatt a MÁP Plusz 6,25% évi kamatot termel, mivel az első forduló kicsit hosszabb – június végéig tart – ezért ez 6,64% tényleges kamatot jelent. Ráadásul a papírt továbbra is veszteség nélkül lehet eladni kamatfordulókor, vagyis a 6,64% hozamot nem csökkenti kiszállási költség. A befektetett összegen 640 ezer forint nyereségünk lenne.

A FixMÁP egy 3 éves futamidejű, évi fix 7%-os kamatozású papír. Ugyanakkor a futamidő alatt a kiszállási költség 1%. 10 millió forint értékű befektetés 2025. június végére nagyságrendileg 660 ezer Ft hozamot termel a kiszállási költséget is figyelembe véve. Ez meghaladja a MÁP Pluszon elérhető nyereséget.

Viszont vannak további alternatívák, amelyekről nem szabad megfeledkezni. A PMÁP első évre évi 7,9% kamatot kínál, ugyanakkor 2025. áprilisában van a kamatfordulója, az új kamatot pedig a 2024-es infláció alapján határozzák meg. Ez alapján a második periódusra várhatóan az új kamat – az MNB inflációs várakozása alapján – 4,8% körül lehet. Egy év után az inflációkövető papírból nagyságrendileg 1 százalékos költség mellett lehet kiszállni, ezt is figyelembe kell venni a kalkuláció során. Az inflációkövető papír 10 millió forint befektetése esetén 2025. június végére a kiszállási díjat is figyelembe véve 690 ezer forint hozamot tud termelni. Ez meghaladja a MÁP Plusszal elérhető nyereséget.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezek alapján ezen az időtávon még mindig az inflációkövető befektetés lehet a nyerő.

Két éves futamidőre sem a MÁP+ a befutó

Itt is 10 millió forint befektetésén keresztül vizsgáljuk meg a lehetséges nyereséget. A MÁP Plusz esetében a kamat a második évre 6,50%-ra emelkedne a korábbi évi 6,25%-ról. Két év alatt a nyereség 1,35 millió forint lenne.

A FixMÁP esetén mindkét évre 7 százalékos éves kamat érhető el, a kiszállási díj ugyanakkor ebben az esetben is terhelné a befektetést. A két év alatt nagyságrendileg 1,44 millió forint nyereség érhető el a befektetéssel.

A prémium állampapírnál az inflációs várakozások jelentősen befolyásolják a nyereséget. (Az MNB azt várja, hogy fokozatosan visszatérünk a kívánt 3-4% közötti sávba.) Ez jelentősen csökkenti a befektetés várható kamatát: emiatt ilyen időtávon már egyáltalán nem éri meg ezt a befektetést választani. A várható nyereség két évre ugyanis már csak 1,17 millió forint lenne.

Akkor jöjjön a meglepetés konstrukció, a kétéves futamidejű Kincstári Takarékjegy. A befektetés éves kamata 6,50%, ez a befektetett 10 millió forintra 1,3 millió forint nyereséget eredményezne. Vagyis két évre a FixMÁP tűnik a legjobbnak.

Három éves időtáv: előretör a FixMÁP

A bónusz állampapír mellett ilyen időtávon a másik változó kamatozású papírt, az inflációkövető PMÁP-ot is érdemes elengedni. Már 2 éves időtávon sem teljesített ugyanis jól, az inflációs várakozások pedig nem emelkednek az idő előrehaladtával.

A MÁP Plusz kamata a 3. évre 6,75%, a hozam pedig a harmadik év végére már 2,1 millió forint lenne. A FixMÁP ugyanakkor a 3 évre végig 7% kamatot produkál, ráadásul a lejáratkor már visszaváltási díj sincs. A FixMÁP 2,2 millió forintot hozna 2027 áprilisáig, vagyis nagyságrendileg két hónappal rövidebb időtávra is nagyobb profitot tudna termelni.

5 évre egyértelműen a MÁP Plusz a nyerő

Három évnél hosszabb futamidőre a Magyar Állampapír Plusz mellett már csak a változó kamatozású bónusz állampapír és az inflációkövető prémium állampapír jöhet szóba. Előbbi esetében a negyedéves kamatváltozás miatt nagy a bizonytalanság, míg utóbbinál az inflációs várakozások alapján nagy kamatcsökkenésre lehet számítani. Emiatt 5 éves időtávon a MÁP Plusz jelenleg egyeduralkodónak számít, köszönhetően a lejáratig elérhető 6,73 százalékos éves átlagos hozamnak.

Vannak még nyitott kérdések

Természetesen ezen kalkulációk során számos feltételezéssel éltek a Bankmonitor szakértői. A visszaváltási díjat a jelenlegi gyakorlatnak megfelelő értéken fixálták, ezek változása érdemben befolyásolhatja az eredményt. Ez a „sima” lakossági állampapíroknál 1%, míg a MÁP Plusz esetében 0,5%. Ez utóbbi esetében ugyanakkor biztos, kamatfizetéskor a kiszállásnak nincs költsége.

A prémium állampapírnál a számítás során az MNB inflációs várakozásait használták a szakértők. Ha az áremelkedés másképp alakul, akkor a prémium állampapír hozama is más lenne. Magasabb hozamot várhatnak a prémium befektetéstől azok, akik nagyobb áremelkedésre számítanak. A bónusz állampapír esetében pedig a Diszkont Kincstárjegyek hozamalakulása változtathatja érdemben a nyereséget.

A kalkuláció során minden esetben a kifizetett hozamok újbóli befektetésével számoltak a szakértők. Ez a MÁP Plusz esetén automatikus, a többi befektetésnél viszont a befektető döntésén múlik. Ráadásul az ismételt befektetés hozamánál is abból indultak ki, hogy a kamatkörnyezet nem változik. Ha azonban az egyes kamatok kifizetésekor már kisebb hozam mellett lehetne befektetést vásárolni, akkor az a nyereséget is érdemben befolyásolná.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. június 17. 17:22
Az ARC idei témája: CSALÁD? A közérzeti plakátkiállítás helyszíne várhatóan ismét az újbudai Bikás p...
Bankmonitor  |  2024. június 17. 08:56
Nincs olyan nap, hogy ne jelenne meg egy újabb hír a mesterséges intelligenciával (AI) kapcsolatban....
Holdblog  |  2024. június 17. 08:26
Az Adidas-sztori első részében leírtuk, hogyan vált a vállalat egy kis német garázscégből meghatároz...
Buxelliott  |  2024. június 16. 13:54
Megérkezett az újabb ATH, majd lefordult a piac. Van fordulós jelzés (megerősítés a jövő héten érkez...
Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

NAPTÁR
Tovább
2024. június 17. hétfő
Laura, Alida
25. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem