31 °C Budapest
Elderly 95 years old woman sitting miserably at the table at home and counting remaining coins from the pension in her wallet after paying the bills.

Beütött a nyugdíjkatasztrófa: több százezer idős magyar kerülhet bajba, pedig ezt most fizetni kell

2022. november 25. 13:02

Az idős magyarok több mint 40 százaléka nem tudna megbirkózni egy hirtelen jött, nagyobb kiadással. 2017-ben, '18-ban és '19-ben ez az arány még 31-33 százalék körül mozgott. A nyugdíjasok helyzetén csak ront az infláció, illetve az elszálló rezsiköltségek.

Elég nagy bajban vannak az idős magyarok, legalábbis az Eurostat adataiból kiderült, hogy 2021-ben az egyedül élő 65 év felettiek 43,4 százaléka egyáltalán nem tudott volna megbirkózni egy hirtelen jött, váratlan kiadással, ami több százezer idős embert jelent. Ilyen kiadás lehet, ha mondjuk elromlik valamelyik nagy háztartási gép, és javíttatni, cseréltetni kell, vagy ha például a kocsit kell szerelőhöz vinni.

A statisztika szerint 2017-ben, '18-ban és '19-ben ez az arány még 31-33 százalék körül mozgott, 2020-ra viszont a 65 év feletti egyedülállók 46,5 százalékát érintette a probléma. A helyzet azót minden bizonnyal romolhatott, hiszen a nyugdíjas termékkosár inflációja októberben 23,6 százalékon állt, szemben a teljes népességre vonatkozó 21,1 százalékos fogyasztóiár-index-el.

Az élelmiszerdrágulást tekintve pedig a különbség még ennél is nagyobb: mialatt a KSH szerint októberben az élelmiszerek 40 százalékkal kerültek többe, mint egy évvel korábba, addig a nyugdíjasok által preferált termékekre vetítve a drágulás 41,5 százalékos volt.

A legrosszabb helyzetben egyébként abban az évben a bolgár, a román és a horvát idősek voltak. Ezekben az országokban az egyedülálló 65 év felettiek kb. háromnegyedének jelentene gondot egy hirtelen jött, nagyobb kiadás finanszírozása. Ezzel szemben a svéd, dán és máltai idősek esetében ugyanez az arány 20 százalék alatt van.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Havonta kéne emelni a nyugdíjakat?

A horrordrágulást látva egyre több szakember keresi a megoldást arra, miképpen lehetne könnyíteni az idős magyarok helyzetén. Farkas Andrs nyugdíjszakértő például nemrégiben arról beszélt: egyszeri juttatás helyett havi nyugdíjemelésre lenne szükség Magyarországon. Szerinte úgy lehetne kivédeni a nyugdíjasinflációt, hogy havonta korrigálják az inflációval a nyugdíjakat. Ugyanis jelenleg utólagos emelést kapnak az idősek, ami nehéz helyzetbe hozza őket. Emellett a szakember azt javasolta, hogy a következő, januári emelés mértékét ne alul, hanem felültervezzék az inflációhoz képest.

Farkas András úgy számol, hogy a novemebri emeléssel az átlagnyugdíj valahol 174-176 ezer forint között lehet, azaz átlagosan 7 ezer forint az emelkedés. Viszont a nyugdíjak mediánértéke a fentebb már említett 148 ezer forint körül van - nagyjából 1 millió magyar nyugdíjas lehet, aki ennél a kb. 148 ezer forintnál kisebb összeget kap havonta.

Ráadásul a szakember szerint egy átlagos nyugdíjas 50-60 százalékos áremelkedéssel számolhat, ha bemegy a boltba, így pedig hiába az emelés, a kevés nyugdíjból élők azzal szembesülnek, hogy az élelmiszerek és a fűtés nagyjából elviszi a nyugdíjuk nagy részét, vagy egészét.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. július 18. 08:11
A különadókkal kapcsolatos friss bejelentésről és a pénzügyi szektor reakciójáról kérdezték az ATV-b...
Kasza Elliott-tal  |  2024. július 17. 20:37
Augusztus közepén pénzre lesz szükségem, és ehhez el kell adnom pár részvényt. Egy éve is volt egy h...
MEDIA1  |  2024. július 17. 19:07
A Lánczi Tamás vezette hivatal újabb elemzésben tekintette át a kormányfüggetlen sajtó egyes tartalm...
MNB Intézet  |  2024. július 17. 13:51
Sok kutatás igazolja, hogy számos dolgot férfiakra terveztek, és ez hátrányosan érinti a nőket. A fe...
Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

Üzleti ötletek tesztelése: ezt kell tenned, hogy befutó legyen a kampányod a közösségi piactéren

Magyarországon az üzleti ötletek mintegy 6 százaléka jut el abba a fázisba, hogy jutalomalapú közösségi finanszírozási kampány indulhat rájuk.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. július 18. csütörtök
Frigyes
29. hét
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem