9 °C Budapest
Ennek örülhetnek a lakásvásárlás előtt állók: itt most áfa nélkül vehetnek új ingatlant Budapesten

Ennek örülhetnek a lakásvásárlás előtt állók: itt most áfa nélkül vehetnek új ingatlant Budapesten

2022. május 10. 15:29

Rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánította a Rozsdaövezeti Bizottság a Property Market városnegyed beruházásának helyszínét; a besorolás további lendületet ad a Kopaszi-gátnál épülő BudaPart fejlesztésnek és az itt épülő lakások iránti kereslet is nőhet, köszönhetően a visszaigényelhető 5 százalékos áfának - hangsúlyozta Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója. Hazánk harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégének vezetője hozzátette, hogy a bővülő rozsdaövezeti akcióterületek végső soron hozzájárulnak az építőipar kiszámíthatóságához.

A rozsdaövezetek a városok titkos tartalékai, újrahasznosításukkal a környezetük és az egész város profitál.

Újbuda népszerű szabadtéri pihenő- és szabadidőközpontjával, a Kopaszi-gáttal szemben épülő új városnegyed, a BudaPart fejlesztés rozsdaövezeti besorolást kapott. Ez a lakásvásárlóknak jó hír, hiszen az egyébként 5%-os áfával épülő rozsdaövezeti lakások után visszaigényelhetik az áfát, így lényegében áfa nélkül tudnak vásárolni.

A dinamikusan fejlődő ingatlanfejlesztő, a Property Market ügyvezető igazgatója, Schrancz Mihály emlékeztetett rá, hogy a vállalat első projektje a BudaPart 2016-ban indult, a különleges városrészként fejlesztett területből 10 hektár a Lágymányosi Öböl vízfelülete, és 20 hektár hektár városi park, amelynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is. A megközelítőleg tíz éves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás - 54 hektáron épül, itt 15 lakóépületben 3 ezer lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre -, ahol mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben.

A most bejelentett rozsdaövezeti akcióterületi besorolásról a 2021. májusában létrejött Rozsdaövezeti Bizottság döntött – ismertette az ügyvezető igazgató.  A testület javaslatok alapján határoz arról, hogy mely leromlott állapotú, korábban ipari vagy egyéb gazdasági célra használt ingatlanok kerüljenek be a programba. Eddig 46 területre érkezett kezdeményezés a bizottsághoz, ebből 16 akcióterületté minősítését támogatta a testület és hat terület besorolását hagyták jóvá.

A Property Market ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a BudaPart a legnagyobb rozsdaövezeti beruházás Budapesten. „A rozsdaövezetek újrahasznosításával a közvetlen környezetük, de az egész város is profitál, megújulhat a városi infrastruktúra, felértékelődhet a környezetében lévő ingatlanállomány, ezzel párhuzamosan megjelennek a lakók mindennapi életéhez szükséges szolgáltatások is, így ezzel mindenki jól jár” – fogalmazott.

Hazánk harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégének első embere szerint a rozsdaövezetek a városok titkos tartalékának számítanak, ezért a bejelentett első fecskéket újabb és újabb rozsdaövezeti akcióterületek kijelölése fogja követni Budapesten és vidéken egyaránt, hiszen a barnamezős fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan megújulhatnak a városok jelenleg alulhasznosított területei. Joggal mondhatjuk, hogy a rozsdaövezetek rehabilitációja Budapest fejlesztésének egyik kulcsfontosságú feladata – tette hozzá.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Schrancz Mihály kiemelte, a rozsdaövezetek fejlesztésére irányuló akcióterv célja, hogy az elhanyagolt ipari területeket helyreállítsák, kármentesítsék a fejlesztők, illetve új projekteket indítsanak ott, ezzel segítve a városrészek rehabilitációját. Kiemelte, hogy az egykori ipari övezetek nagy részén találhatóak kisebb vagy jelentősebb környezeti problémákkal sújtott területek, valamint műemlékvédelem alatt álló, egykori ipari épületek, amelyek fejlesztéséhez jelentős segítséget nyújt a szabályozás. A gyorsított és egyszerűsített beruházás mellett a Rozsdaövezeti Bizottság által kijelölt rozsdaövezeti akcióterületeken létrejövő lakófejlesztések legnagyobb előnye, hogy a lakások után még az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik a vásárlók – emlékeztetett. Schrancz Mihály hangsúlyozta, hogy a rozsdaövezeti besorolással járó áfavisszaigénylés visszamenőleg nem érvényesíthető (a rendelet hatályba lépése előtti befizetések esetében), csak a további részletekre, vásárlásokra vonatkozik.

Schrancz Mihály elmondta, hogy a barnamezős beruházások – amiatt, hogy a városszöveten belül jönnek létre – fenntarthatóbbak, hatékonyabban gazdálkodnak a meglévő erőforrásokkal, hiszen ezekhez a területekhez nem kell jelentős plusz közművet, utakat fejleszteni. A meglévő infrastruktúra hasznosítása sokkal ideálisabb, mint ha tovább terjeszkedne a város. A fejlesztéseknél fontos szerepet kap a várostervezés, a környezetvédelem és a társadalmi, közösségi igények kielégítése, ezért a beruházások komplex egységként kezelendők. A cél az, hogy a rehabilitáció hozzájáruljon a városrészek környezetbarát módon való újjáélesztéséhez, a zöldterületek megóvásához, bővítéséhez - tette hozzá a Property Market ügyvezető igazgatója.

Schrancz Mihály megemlítette azt is, hogy egy-egy rozsdaövezet felszámolása nem csak egészségesebbé, szebbé teszi a környezetet, de a létrejövő új városrészek hozzájárulnak Budapest és a vidéki nagyvárosok jövőbeni arculatának kialakításához is, ehhez pedig a jövő megoldásait kell a jelenben alkalmazni a fejlesztéseknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 19. 09:54
Újból leadják a focis sorozat első évadát az RTL-en, majd hetente érkeznek az új évad részei is.
Bankmonitor  |  2024. március 19. 08:01
A lakásbiztosítás elsődleges célja, hogy anyagi védelmet nyújtson számunkra a lakásunkat és ingósága...
Holdblog  |  2024. március 19. 06:49
Az átlagos egyesült államokbeli otthon 347 ezer dollárba (körülbelül 125 millió forintba) került 202...
Kiszámoló  |  2024. március 17. 17:16
A Boeing repülőgépgyártónak nincsenek jó napjai mostanában, szinte minden napra jut egy hír, hogy sz...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 19. kedd
József, Bánk
12. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
A diákok 97% kedvezménnyel, a 27 év alattiak 92% kedvezménnyel regisztrálhatnak! Gyere Te is!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem