21 °C Budapest
Ennek örülhetnek a lakásvásárlás előtt állók: itt most áfa nélkül vehetnek új ingatlant Budapesten

Ennek örülhetnek a lakásvásárlás előtt állók: itt most áfa nélkül vehetnek új ingatlant Budapesten

2022. május 10. 15:29

Rozsdaövezeti akcióterületté nyilvánította a Rozsdaövezeti Bizottság a Property Market városnegyed beruházásának helyszínét; a besorolás további lendületet ad a Kopaszi-gátnál épülő BudaPart fejlesztésnek és az itt épülő lakások iránti kereslet is nőhet, köszönhetően a visszaigényelhető 5 százalékos áfának - hangsúlyozta Schrancz Mihály, a Property Market Kft. ügyvezető igazgatója. Hazánk harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégének vezetője hozzátette, hogy a bővülő rozsdaövezeti akcióterületek végső soron hozzájárulnak az építőipar kiszámíthatóságához.

A rozsdaövezetek a városok titkos tartalékai, újrahasznosításukkal a környezetük és az egész város profitál.

Újbuda népszerű szabadtéri pihenő- és szabadidőközpontjával, a Kopaszi-gáttal szemben épülő új városnegyed, a BudaPart fejlesztés rozsdaövezeti besorolást kapott. Ez a lakásvásárlóknak jó hír, hiszen az egyébként 5%-os áfával épülő rozsdaövezeti lakások után visszaigényelhetik az áfát, így lényegében áfa nélkül tudnak vásárolni.

A dinamikusan fejlődő ingatlanfejlesztő, a Property Market ügyvezető igazgatója, Schrancz Mihály emlékeztetett rá, hogy a vállalat első projektje a BudaPart 2016-ban indult, a különleges városrészként fejlesztett területből 10 hektár a Lágymányosi Öböl vízfelülete, és 20 hektár hektár városi park, amelynek része Budapest egyik legnagyobb közparkja, a Kopaszi-gát is. A megközelítőleg tíz éves, maximum hat fázisban megvalósuló beruházás - 54 hektáron épül, itt 15 lakóépületben 3 ezer lakás, 12 irodaházban 250 ezer négyzetméter irodaterület és 15 ezer négyzetméter kereskedelmi terület jön létre -, ahol mintegy 25-30 ezer városlakó élhet és dolgozhat a közeljövőben.

A most bejelentett rozsdaövezeti akcióterületi besorolásról a 2021. májusában létrejött Rozsdaövezeti Bizottság döntött – ismertette az ügyvezető igazgató.  A testület javaslatok alapján határoz arról, hogy mely leromlott állapotú, korábban ipari vagy egyéb gazdasági célra használt ingatlanok kerüljenek be a programba. Eddig 46 területre érkezett kezdeményezés a bizottsághoz, ebből 16 akcióterületté minősítését támogatta a testület és hat terület besorolását hagyták jóvá.

A Property Market ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a BudaPart a legnagyobb rozsdaövezeti beruházás Budapesten. „A rozsdaövezetek újrahasznosításával a közvetlen környezetük, de az egész város is profitál, megújulhat a városi infrastruktúra, felértékelődhet a környezetében lévő ingatlanállomány, ezzel párhuzamosan megjelennek a lakók mindennapi életéhez szükséges szolgáltatások is, így ezzel mindenki jól jár” – fogalmazott.

Hazánk harmadik legnagyobb ingatlanfejlesztő cégének első embere szerint a rozsdaövezetek a városok titkos tartalékának számítanak, ezért a bejelentett első fecskéket újabb és újabb rozsdaövezeti akcióterületek kijelölése fogja követni Budapesten és vidéken egyaránt, hiszen a barnamezős fejlesztéseknek köszönhetően folyamatosan megújulhatnak a városok jelenleg alulhasznosított területei. Joggal mondhatjuk, hogy a rozsdaövezetek rehabilitációja Budapest fejlesztésének egyik kulcsfontosságú feladata – tette hozzá.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Schrancz Mihály kiemelte, a rozsdaövezetek fejlesztésére irányuló akcióterv célja, hogy az elhanyagolt ipari területeket helyreállítsák, kármentesítsék a fejlesztők, illetve új projekteket indítsanak ott, ezzel segítve a városrészek rehabilitációját. Kiemelte, hogy az egykori ipari övezetek nagy részén találhatóak kisebb vagy jelentősebb környezeti problémákkal sújtott területek, valamint műemlékvédelem alatt álló, egykori ipari épületek, amelyek fejlesztéséhez jelentős segítséget nyújt a szabályozás. A gyorsított és egyszerűsített beruházás mellett a Rozsdaövezeti Bizottság által kijelölt rozsdaövezeti akcióterületeken létrejövő lakófejlesztések legnagyobb előnye, hogy a lakások után még az 5 százalékos áfát is visszaigényelhetik a vásárlók – emlékeztetett. Schrancz Mihály hangsúlyozta, hogy a rozsdaövezeti besorolással járó áfavisszaigénylés visszamenőleg nem érvényesíthető (a rendelet hatályba lépése előtti befizetések esetében), csak a további részletekre, vásárlásokra vonatkozik.

Schrancz Mihály elmondta, hogy a barnamezős beruházások – amiatt, hogy a városszöveten belül jönnek létre – fenntarthatóbbak, hatékonyabban gazdálkodnak a meglévő erőforrásokkal, hiszen ezekhez a területekhez nem kell jelentős plusz közművet, utakat fejleszteni. A meglévő infrastruktúra hasznosítása sokkal ideálisabb, mint ha tovább terjeszkedne a város. A fejlesztéseknél fontos szerepet kap a várostervezés, a környezetvédelem és a társadalmi, közösségi igények kielégítése, ezért a beruházások komplex egységként kezelendők. A cél az, hogy a rehabilitáció hozzájáruljon a városrészek környezetbarát módon való újjáélesztéséhez, a zöldterületek megóvásához, bővítéséhez - tette hozzá a Property Market ügyvezető igazgatója.

Schrancz Mihály megemlítette azt is, hogy egy-egy rozsdaövezet felszámolása nem csak egészségesebbé, szebbé teszi a környezetet, de a létrejövő új városrészek hozzájárulnak Budapest és a vidéki nagyvárosok jövőbeni arculatának kialakításához is, ehhez pedig a jövő megoldásait kell a jelenben alkalmazni a fejlesztéseknél.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm