9 °C Budapest
Karnyújtásnyira a szegénysortól: a magyarok harmada érintett

Karnyújtásnyira a szegénysortól: a magyarok harmada érintett

2017. december 13. 08:32

A magyarok 32 százaléka élt súlyos nélkülözésben 2016-ban - írja az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. Az unió sereghajtói közé tartozunk, csak Romániában (50 százalék), Bulgáriában (48 százalék) és Görögországban (36 százalék) él több szegény.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Alig néhány hete írtuk meg, hogy nagyon sok magyar embert érint a szegénység kockázata, bár csökken az arányuk: a teljes lakosság 25,6 százaléka, 2 millió 465 fő érintett a KSH adatai szerint. Az Eurostat adatai szerint ennél többen élnek nélkülözésben, egészen pontosan a magyarok 31,9 százaléka érintett. Az EU statisztikai hivatala ugyanakkor más módszertannal számol, mint a KSH, így történhetett meg, hogy több mint kétszer annyi nélkülözőt találtak, mint a magyar felmérés - írja a Hvg.hu. A KSH szerdán megjegyezte, az Eurostat"súlyos anyagi és társadalmi depriváció" új mutatója, bár nem összehasonlítható a jelenlegi mutatókkal, megerősíti a nélkülözésben élők arányára vonatkozó, a KSH adatai által tükrözött tendenciát.

Az uniós átlag egyébként a deprivációs mutatót tekintve közel 16 százalék, azaz az EU 75 millió állampolgára tapasztalja meg a súlyos nélkülözést. A legjobban az északi államok teljesítenek, Svédországban a lakosságnak 3, Finnországban 4, Luxemburgban 5, Dániában 6 százaléka él ilyen szegénységben. Nálunk csak Romániában, Bulgáriában és Görögországban rosszabb a helyzet.

Az Unió statisztikai hivatalánál egyébként úgy jutottak erre az eredményre, hogy megkérdezték az országok állampolgárait, hogy egy listából válasszák ki,  mi az amit nem tudnak megengedni maguknak. A listán a következők szerepelnek:

 

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 646 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 7,28%), de nem sokkal marad el ettől a Sberbank 40 150 forintos törlesztőt (THM 7,66%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 • váratlan kiadások finanszírozása
 • évente egy hét nyaralás
 • minden törlesztőrészlet, lakbér és rezsi befizetése időre
 • hús, hal, vagy ezekkel azonos tápértékű vegetáriánus étel kétnaponta
 • az otthona melegen tartása
 • egy autó
 • az elhasznált bútorok cseréje
 • az elhordott ruhák lecserélése újakra
 • két pár cipő, a saját méretében
 • hetente egy kevés pénz nem létszükségleti kiadásokra
 • rendszeres kikapcsolódás
 • havonta egyszer egy étel vagy ital elfogyasztása barátokkal, családdal
 • internet

Aki ebből a listából öt elemet nem engedhet meg magának, az súlyosan nélkülözőnek számít. 

NEKED AJÁNLJUK
A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. október 26. kedd
Dömötör
43. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?