27 °C Budapest

Családanyák estek egymásnak az aranyért Budapesten

2011. augusztus 26. 05:12

Az elmúlt hetek árfolyam-ingadozásainak, a svájci frank erősödésének hírére Magyarországon is jelentősen megnőtt az érdeklődés az arany iránt. Az egyik legstabilabbnak nevezhető befektetési formát sokan fizikai arany formájában keresik: egy aranytömbök kereskedelmére szakosodott vállalkozásnál egy hete például sorban álltak a magyar háziasszonyok, hogy aranyba fektessék a család megtakarított pénzét.

Menedékeszköznek számít az arany a svájci frank, az ausztrál dollár mellett: a nemesfém békeidőben is értékmérő, helye van a lakossági megtakarításin portfólióban - hangzott el néhány napja az aranytömbök kereskedelmére szakosodott Solar Gold tájékoztatóján.

A szakértők azt javasolják: teljes vagyonunk 5-10 százalékát tartsuk aranyban, és lehetőleg hosszabb (legalább 5 éves) időtávban gondolkozzunk, ha ezt a befektetési formát választjuk.

Befektetési arany legfontosabb tulajdonságai

• Színarany (999.9 tisztaságú)
• Vám és Áfa mentes
• 100, 250, 500, 1.000 grammos tömbök - kézzelfogható befektetés
• Egyedi sorszámozott aranytömbök
• Minőségi bizonyítvánnyal rendelkezik
• A világon bárhol elfogadott
• Likvid, egyszerűen pénzre váltható

1 millió forintért körülbelül egy 100 grammos tömböt kapunk: ez nagyjából egy gyufásdoboz felének felel meg. A nemesfém értékállóságát jól bizonyítja az a példa, hogy a 2009 márciusában 7 millió forintért vásárolt ezer gramm arany értéke jelenleg közel 12 millió forint. Szalai Sándor, a Solar Gold ügyvezető igazgatója elmondta: az eladási és vételi ár különbözete 1.000 gramm esetében 3-4 százalék, kisebb tételeknél magasabb 10-15 százalék között van.

A szakemberek azt javasolják, befektetés szempontjából 50 gramm felett érdemes aranyban gondolkoznunk, és ne azért vásároljunk, mert pánikba estünk, hanem mert hosszú távú befektetésben gondolkozunk. Érdemes nem egyszerre, hanem más-más időpontban megvenni az aranyat: így elkerülhetjük azt, hogy esetleg rossz időpontban szállunk be.

A Solar Gold vezetői arról is beszámoltak, hogy exponenciális növekedés tapasztaltak az elmúlt időszakban az ún. Aranyszámla befektetésnél. Az Aranyszámla egy hosszú távra javasolt megtakarítási, vagyonmegőrzési program, melynek lényege, hogy megtakarításunk egy részét kisebb összegekben, de folyamatosan fizikai aranyban halmozzuk fel. Úgy kell elképzelni, mint egy bankszámlát, azzal a különbséggel, hogy számlánk egyenlege nem pénzben, hanem fizikai anyagban, méghozzá grammaranyban kerül kimutatásra.

 


Tényleg működik az arany, mint biztonságos menedék?

Az aranyra sokan úgy tekintenek, mint egy biztonságos menedékre, amely megtartja értékét, vagy akár jól is teljesít, amikor a gazdaságban, vagy a tőkepiacokon problémák vannak. Ha pánik van, és a befektetők hanyatt-homlok menekülnek a kockázatosnak tekintett eszközökből (részvény, nyersanyag) az arany egy olyan eszközzé válik, amit szívesen választanak. A történeti tapasztalatok is azt mutatják, az arany általában valóban jobban teljesített olyan időszakokban, amikor a gazdaságot (főként az amerikait) recesszió, vagy magas infláció sújtotta.

Mi az oka annak, hogy a befektetők az aranyat választják baj esetén?

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az arany számos speciális tulajdonsággal rendelkezik, ami megkülönbözteti őt a nyersanyagoktól és a devizáktól. Az aranyat csak kis mértékben használják fel az iparban, így egy gazdasági visszaesés kevésbé érinti az arany keresletét. Történelmi hagyományok miatt ráadásul az aranyra még mindig egyfajta pénzként tekintenek, amely a papírpénzekkel szemben megőrzi értékét magas infláció esetén.

Milyen kockázatok övezik az arany menekülő funkcióját?

Az egyik legnagyobb kockázatot az jelenti, hogy az aranynak nincs igazán mögöttes értéke, nem fizet kamatot, nem ígér jövőbeni kifizetést. Az arany legfőbb értékét tehát a történelmi hagyományokból kialakult bizalom, valamint az ékszeriparban kamatoztatott szépsége adja. Ha az aranyba fektetett hit és bizalom csökken (mint ahogy az tapasztalható volt a 80-as, 90-es években), az arany ára sokáig eshet. A túlzott aranyba vetett bizalom pedig egy idő után az árak irreális (akár a papírpénz inflációját is meghaladó) szintre drágíthatja a fémet, amely akár lufi kialakulásához is vezethet.

Az arany nem csak, hogy hosszú időn keresztül töltötte be a pénz szerepét, de még napjainkban is sokan úgy tekintenek rá, mint egy alternatív devizára, amely szűkös kínálata miatt sokkal jobban tartja az értékét, mint a papírpénzek. Az arany kitermelését a bányák korlátos kapacitása miatt ugyanis nem lehet olyan gyorsan fokozni, mint például az egyes devizák pénzkínálatát, ahol az elektronikus pénzek miatt már a nyomdagép kapacitása, vagy a papírhiány sem szabhat gátat a mennyiség szaporításának.

Szakértői vélemények szerint a bányákban levő aranyat már csak 15 évig lehet bányászni, aztán elfogynak a Föld mélyében levő készletek. Részben ezzel is magyarázható az a várakozás, hogy a nemesfém értéke folyamatosan növekszik majd.

 


Az arany árfolyama augusztus 23-án futott új, 1900 dollár feletti csúcsra, azóta azonban egy heves áresés mutatkozik a piacon. Jelenleg az 1712 dolláros szinteknél tartózkodik, vagyis a csúcstól már 10%-os a zuhanás mértéke - tájékoztatta lapunkat Sándor Dávid, a Portfolio.hu elemzője.

A szakértő szerint azoknak, akik hosszú távon elkötelezettek az aranypiaci befektetés mellett, vagy akiknek a globális monetáris rendszerbe vetett bizalma erősen megingott vélhetően a jelentős áresés ellenére sem változik majd az arany iránti étvágya.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 27. 14:32
A Magyar Reklámszövetség és társszövetségei, köztük az IAB, a MEME és az MLE is arra figyelmeztetnek...
Holdblog  |  2022. május 27. 11:29
Hold After Hours podcast. Miközben Zsiday Viktorral moonwalkolunk, egyben demisztifikáljuk Kínát, az...
KonyhaKontrolling  |  2022. május 27. 07:35
Aki dolgozott már valaha, egészen biztosan volt szerencséje néhány KPI-hoz. A KPI (key performance i...
Kiszámoló  |  2022. május 26. 20:12
Ha ész nélkül osztogatod a pénzt a választás előtt és ezer-ezerötszáz milliárd forintos lyukat ütsz...
Ilyen egyszerűen keresheted rommá magad egy webshoppal: a profik így csinálják!

Az uniós tagállamok közül a második legnagyobb mértékben nőtt az internetet vásárlásra is használók aránya Magyarországon az elmúlt öt évben.

Érik a forradalom a magyar iskolákban: lépni kell, különben nincs jövője a gyerekeknek

Hova kerül a magyarok elektronikus hulladéka, milyen szemléletváltásra lenne szükség, és legfőképpen hogyan készül kincs a szemétből- erről kérdeztük a RoboKalandot.

Különleges kávék jelentek meg itthon: az elit már csak ezt issza, ez bennük az extra

Az otthoni kávézásnak is egyre inkább szeretjük megadni a módját, akár egy drágább kávégépről van szó, akár kávékülönlegességről.

Atyaég! Ilyen luxusnövényeket vesznek otthonaikba most a dúsgazdag magyarok

A pandémia alatt megugrott a szobanövények, és kertészeti eszközök iránti kereslet, 2020-ban a szobanövények tekintetében 8%-os emelkedést észleltek a piaci szereplők.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 27. péntek
Hella
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?