Nyugdíjpénztár: hiába várod a reálhozamot, késve hozza a postás

Pénzcentrum
2011. július 15. 08:32

Kettő helyett 20 napon belül kell a Magyar Postának kikézbesítenie az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők magánnyugdíj-pénztártól nyert reálhozamait, valamint a visszatérítendő tagdíjbefizetéseket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkönyörült a postán, és módosította a vonatkozó rendeletet - írja a Napi Gazdaság.

Technikai jellegű módosítással hárította el a jegybank a politikai döntéshozók által előzetesen végig nem gondolt szabályozásból eredő akadályt a Magyar Posta elől. A pénztári reálhozamok kifizetésének szabályszerű lebonyolíthatósága érdekében az MNB módosította a pénzforgalmi elszámolásokról szóló rendeletét, ami kizárólag a reálhozam kézbesítésére vonatkozik.

A magánnyugdíj-pénztári reálhozam kifizetést szabályozó kormányrendelet ugyanis "elfelejtkezett" arról, hogy a postának a hozzá beérkező pénzeket a számlára érkezést követően két napon belül továbbítania kellene. Ez viszont fizikailag megoldhatatlan feladat elé állította volna a postát. Becslések szerint 1,5-1,9 millió, egyidőben jelentkező kifizetést kellett volna teljesítenie.

Atz MNB-rendelet módosítása nyomán nem 2, hanem 20 nap áll majd a Magyar Posta rendelkezésére, hogy eljuttassa a pénzösszegeket az érintettekhez. A jegybanknál hangsúlyozták: a mostani döntést csak a Posta feladatainak végrehajthatóságát segítendő hozták, hogy a hatalmas mennyiségű kifizetés biztonságát jobban lehessen garantálni.

A Magyar Posta a Napi Gazdaság megkeresésére azt közölte, hogy a reálhozam-kifizetéssel kapcsolatos egyeztetések jövő hétre várt hivatalos lezárulta után szeretnék a közvéleményt tájékoztatni a részletekről.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Szakemberek a XXI. századhoz méltatlan megoldásnak tartják, hogy a kormányrendelet szerint a 100 ezer forint alatti kifizetéseket házhoz kell vinniük a postásoknak, ami miatt  rendkívüli veszélynek lesznek kitéve. A 100 ezer forint fölötti kifizetéseknél pedig tumultus várható a postahivatalokban.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. május 23. 20:00
A magyar reklámipar egyik legendájáról, a négy évvel ezelőtt elhunyt Sas István reklámfilmesről, rek...
Kiszámoló  |  2022. május 23. 16:01
Nemcsak a tőzsdén alakult ki kisebb pánik az árfolyamok esése miatt, a kriptopénzek rajongói is nehé...
Összkép  |  2022. május 23. 14:31
Hét éves lett az Összkép. Ez volt az az év, ilyenkor még volt COVID, de már túlléptünk a karanténon...
Holdblog  |  2022. május 23. 12:12
Az orosz-ukrán háború nyomán fellépő nyugati szankciók hatására rövid távon jelentősen romlottak az...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?