21 °C Budapest

Nyugdíjpénztár: hiába várod a reálhozamot, késve hozza a postás

Pénzcentrum
2011. július 15. 08:32

Kettő helyett 20 napon belül kell a Magyar Postának kikézbesítenie az állami nyugdíjrendszerbe visszalépők magánnyugdíj-pénztártól nyert reálhozamait, valamint a visszatérítendő tagdíjbefizetéseket. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megkönyörült a postán, és módosította a vonatkozó rendeletet - írja a Napi Gazdaság.

Technikai jellegű módosítással hárította el a jegybank a politikai döntéshozók által előzetesen végig nem gondolt szabályozásból eredő akadályt a Magyar Posta elől. A pénztári reálhozamok kifizetésének szabályszerű lebonyolíthatósága érdekében az MNB módosította a pénzforgalmi elszámolásokról szóló rendeletét, ami kizárólag a reálhozam kézbesítésére vonatkozik.

A magánnyugdíj-pénztári reálhozam kifizetést szabályozó kormányrendelet ugyanis "elfelejtkezett" arról, hogy a postának a hozzá beérkező pénzeket a számlára érkezést követően két napon belül továbbítania kellene. Ez viszont fizikailag megoldhatatlan feladat elé állította volna a postát. Becslések szerint 1,5-1,9 millió, egyidőben jelentkező kifizetést kellett volna teljesítenie.

Atz MNB-rendelet módosítása nyomán nem 2, hanem 20 nap áll majd a Magyar Posta rendelkezésére, hogy eljuttassa a pénzösszegeket az érintettekhez. A jegybanknál hangsúlyozták: a mostani döntést csak a Posta feladatainak végrehajthatóságát segítendő hozták, hogy a hatalmas mennyiségű kifizetés biztonságát jobban lehessen garantálni.

A Magyar Posta a Napi Gazdaság megkeresésére azt közölte, hogy a reálhozam-kifizetéssel kapcsolatos egyeztetések jövő hétre várt hivatalos lezárulta után szeretnék a közvéleményt tájékoztatni a részletekről.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Szakemberek a XXI. századhoz méltatlan megoldásnak tartják, hogy a kormányrendelet szerint a 100 ezer forint alatti kifizetéseket házhoz kell vinniük a postásoknak, ami miatt  rendkívüli veszélynek lesznek kitéve. A 100 ezer forint fölötti kifizetéseknél pedig tumultus várható a postahivatalokban.

NAPTÁR
Tovább
2021. május 15. szombat
Zsófia, Szonja
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?