8 °C Budapest

VISA: 9%-os növekedés az I. negyedévben

2010. május 27. 10:42

A Visa Europe és a Markit piackutató vállalat által közösen megjelentetett beszámoló szerint, Európa lakossága 2010 első negyedévében 9 százalékkal költött többet az előző év azonos időszakához képest.

A tájékoztató leszögezi, hogy az európaiak az elmúlt negyedévben 230 milliárd euró forgalmat bonyolítottak Visa betéti, hitel és prepaid kártyával a 2009 első negyedévében mért 198 milliárd eurós forgalomhoz képest. Ezzel az éves növekedési ráta 16,4 % - ra emelkedett a 2009 utolsó negyedévére jegyzett 11,7%-ról. A forgalmi adatokat az újonnan kibocsátott Visa kártyák számához viszonyítva éves szinten 9 %-os növekedés állapítható meg a normál költések tekintetében. A válság előtti időszakhoz képest ez gyorsabb növekedést jelent; a 2007-es év végén mindössze 5,8 %-os növekedést jegyeztek

Ugyan a költések volumene ismét emelkedést mutat, az egy tranzakcióra számított átlagos érték még nem tért vissza a 2005 és 2008 közötti periódusra jellemző szintre. Ebben az időszakban egy egy tranzakció során a kártyabirtokosok átlagosan 51-53 eurót költöttek, 2009 harmadik negyedévében viszont csupán 48,8 eurót, jelenleg pedig 49 eurót. Ez a visszaesés annak köszönhető, hogy a fogyasztók csökkentették kiadásaikat, valamint egyre többen veszik igénybe kártyájukat kisebb összegű tranzakciókhoz is. E magyarázat mellett szól az egy kártyára eső tranzakciók átlagos éves számának folyamatos emelkedése is.

Az elmúlt évtizedre a kártyahasználat lendületes erősödése volt jellemző. Ebben az időszakban az európai eladáshelyi költések 11.2%-át Visa kártyával bonyolították le, amelynek több mint 70%-át Visa betéti kártyás költések tették ki. Így elmondható, hogy a kártyaforgalomi adatok pontos képet adnak az össz fogyasztói költések alakulásáról.

Az Európában forgalomban levő 399 millió Visa betéti-, hitel- és prepaid kártyán realizált forgalmat elemző beszámoló megállapítása szerint, a Visa adatai szignifikáns összefüggést mutatnak az Európai Bizottság által a fogyasztói bizalomra vonatkozóan közzétett számadatokkal.

A Visa előzetes áprilisi és májusi adatai szerint a kártyás forgalom alakulásának pozitív trendje 2010 második negyedévében is folytatódik. Elmondható, hogy a Visa adatai a hivatalos méréséknél valamivel korábban jelzik a kiskereskedelmi forgalom várható alakulását. Ez 2008-ban és 2009-ben volt a leginkább megfigyelhető, amikor a Visa adatai vészjelzésszerűen figyelmeztettek arra, hogy a költések gyors emelkedése hirtelen hanyatlásba csap át. Mindezek tekintetében a Visa áprilisi adataiból arra lehet következtetni, hogy a fogyasztási konjunktúra a második negyedévben is folytatódik.

Dr. Steve Perry, a Visa Europe kereskedelmi igazgatója kijelentette: "A fogyasztói költések a recessziós sokkot követően meglepően hamar magukhoz tértek. Ma már gyorsabb a növekedés, mint a válság előtt időszakban. Mindez az európai gazdaság általános állapota szempontjából is pozitív jelenség, hiszen a fogyasztás a növekedés egyik motorja.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Óvakodni kell azonban a túláradó optimizmustól, mert a görög gazdaság helyzete és több európai ország költségvetési gondjai miatt a kilátások bizonytalanok, és nincs garancia arra sem, hogy a fogyasztás bővülése a jelenleg mért ütemben fog folytatódni.

Az elmúlt évtizedben, Európában hihetetlen mértékben bővült a kártyahasználat:
minden kilencedik eurót az európaiak Visa kártyájukkal költik el. A fogyasztók körében főként a betéti kártyás fizetés nyer egyre nagyobb teret, egyre inkább felváltva ezzel a készpénz használatot. Így a kártyás forgalom alakulása egyre pontosabban jelzi, mennyit költenek a fogyasztók összesen, amiből pedig előre kikövetkeztethető, hogy hogyan alakulnak majd a hivatalos fogyasztási adatok."

Chris Williamson, a Markit vezető elemzője elmondta: "A növekvő Visa kártyás költésekre vonatkozó adatok betekintést engednek a változó fogyasztói trendekbe, és az első negyedéves eredmények reménykeltő és pozitív jövőképet festenek. Ez a növekedés részben azt az erősödő trendet tükrözi, hogy sok országban a kártya használat mindinkább előtérbe kerül a készpénzfizetéssel szemben,. Azt is fontos megjegyezni, hogy az infláció figyelembevételével a valós növekedési adatok valószínűleg valamivel szerényebbek lennének. Mindazonáltal ezek a tényezők nem tekinthetőek irányadónak, csupán azt vetik fel, hogy Európában vannak bizonyos jelei a fellendülésnek, melyek már nem csak a vállalati szektorban, de a mindennapi életben is érezhetőek.

A Visa előzetes adatai arra engednek következtetni, hogy a pozitív tendencia a második negyedében is folytatódik, és talán lendületet is vesz. Azonban azt is figyelembe kell venni, hogy a költések tekintetében bekövetkezett fordulatot nagyban befolyásolták a kormányok ösztönző lépései is. Az, hogy ez a teljesítmény fenntartható legyen 2010 második felében is, nagyban függ attól, mennyire rugalmas a gazdasági növekedés, és mennyire képes fennmaradni a régiók szuverén adósság válságának ellenére, az ösztönző lépések és megszorító intézkedések mellett, melyek szükségesek az államadósság csökkentése érdekében.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm