2 °C Budapest

Nem kell a szülőknek a babakötvény

2009. április 30. 10:17

Még mindig csak nagyjából minden ötödik megszületett gyermeknek nyitnak valamelyik banknál vagy a Magyar Államkincstárnál (MÁK) Start számlát a szülei.

2008 első tizenegy hónapjában nagyjából 19 ezer Start számlát nyitottak meg Magyarországon, ez alig különbözik az egy évvel korábbi mennyiségtől. Az átlagos befizetési összeget, illetve a megtakarítási "fegyelmet" tekintve eltérőek az egyes bankok tapasztalatai. A Budapest Banknál jelenleg 57 ezer forint az átlagos évi befizetés, míg az UniCreditnél ennek többnyire a dupláját helyezik el az ügyfelek. Az Ersténél is az utóbbihoz hasonló a helyzet, hiszen egyre magasabb a maximális összeget - évi 120 ezer forintot - elhelyező szülők aránya. A rendszeres megtakarítást nem alkalmazó ügyfelek súlya a lapunknak nyilatkozó bankok közül a CIB-nél és az OTP-nél a legalacsonyabb, előbbinél hozzávetőlegesen 5 százalékos. (Az OTP-nél az alacsony arányt azzal magyarázták, hogy a bank az átlagosnál jelentősebb kamatot fizet a befizetések után: 1000 és 5000 forint közötti havi befizetésnél a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz egy százalék hozamot, az 5000 forint felettinél pedig az irányadó ráta mínusz fél százalékot biztosít a hitelintézet.) Ezzel együtt akadt olyan piaci szereplő is, amelynél a számlabirtokosoknak csak nagyjából a fele helyez el minden hónapban megtakarítást.

A viszonylag szolid érdeklődés a Start számlák kamatainak tükrében nem túlságosan meglepő, hiszen az egyszerű lekötött forintbetéteknél jelenleg elérhető, bőven két számjegyű kamatokhoz képest igen szolidak a kínált hozamok. Igaz, az egyes bankok ajánlatai között is nagy a szórás: van olyan hitelintézet, amely 60 ezer forint fölötti egyenlegnél 6,5-7 százalékos éves kamatot hajlandó jóváírni a számlán, ám akadnak kilenc százalékot meghaladó kamatajánlatok is. A konstrukciót ugyanakkor több takarékszövetkezet is a kínálatában tartja, s náluk előfordul 14 százalékos éves kamatról szóló ajánlat is, a MÁK Start számlás ügyfelei pedig választhatnak bármelyik állampapír közül.

Az állami támogatást figyelembe véve viszont a babakötvény már nem is olyan rossz befektetés: az évi maximum 120 ezer forintos befizetéshez képest az alapesetben 6000 forintos jóváírás jelentős többletet hoz, és nem árt figyelembe venni azt sem, hogy a Start számlák mentesek a kamatadó alól is. (A Start számla vezetésének díja sem vállalhatatlan: évente legfeljebb az átlagos állomány egy százaléka lehet.)

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 25. 19:54
79 éves korában érte őt a halál.
Bankmonitor  |  2024. április 25. 16:14
Egy Revolut számlával remekül kiegészítheted a hazai bankszámlád szolgáltatásait. Cikkünkből megtudh...
Kiszámoló  |  2024. április 25. 11:20
Akárhányszor előjön az adózás, egykulcsos-többkulcsos adózás kérdése, úgy tűnik, hogy három emberből...
MNB Intézet  |  2024. április 25. 11:11
Ha valaki lopásra adja a fejét, akkor közgazdaságilag racionális döntés biciklikre specializálódni....
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem