2 °C Budapest

Nem kell a szülőknek a babakötvény

2009. április 30. 10:17

Még mindig csak nagyjából minden ötödik megszületett gyermeknek nyitnak valamelyik banknál vagy a Magyar Államkincstárnál (MÁK) Start számlát a szülei.

2008 első tizenegy hónapjában nagyjából 19 ezer Start számlát nyitottak meg Magyarországon, ez alig különbözik az egy évvel korábbi mennyiségtől. Az átlagos befizetési összeget, illetve a megtakarítási "fegyelmet" tekintve eltérőek az egyes bankok tapasztalatai. A Budapest Banknál jelenleg 57 ezer forint az átlagos évi befizetés, míg az UniCreditnél ennek többnyire a dupláját helyezik el az ügyfelek. Az Ersténél is az utóbbihoz hasonló a helyzet, hiszen egyre magasabb a maximális összeget - évi 120 ezer forintot - elhelyező szülők aránya. A rendszeres megtakarítást nem alkalmazó ügyfelek súlya a lapunknak nyilatkozó bankok közül a CIB-nél és az OTP-nél a legalacsonyabb, előbbinél hozzávetőlegesen 5 százalékos. (Az OTP-nél az alacsony arányt azzal magyarázták, hogy a bank az átlagosnál jelentősebb kamatot fizet a befizetések után: 1000 és 5000 forint közötti havi befizetésnél a mindenkori jegybanki alapkamat mínusz egy százalék hozamot, az 5000 forint felettinél pedig az irányadó ráta mínusz fél százalékot biztosít a hitelintézet.) Ezzel együtt akadt olyan piaci szereplő is, amelynél a számlabirtokosoknak csak nagyjából a fele helyez el minden hónapban megtakarítást.

A viszonylag szolid érdeklődés a Start számlák kamatainak tükrében nem túlságosan meglepő, hiszen az egyszerű lekötött forintbetéteknél jelenleg elérhető, bőven két számjegyű kamatokhoz képest igen szolidak a kínált hozamok. Igaz, az egyes bankok ajánlatai között is nagy a szórás: van olyan hitelintézet, amely 60 ezer forint fölötti egyenlegnél 6,5-7 százalékos éves kamatot hajlandó jóváírni a számlán, ám akadnak kilenc százalékot meghaladó kamatajánlatok is. A konstrukciót ugyanakkor több takarékszövetkezet is a kínálatában tartja, s náluk előfordul 14 százalékos éves kamatról szóló ajánlat is, a MÁK Start számlás ügyfelei pedig választhatnak bármelyik állampapír közül.

Az állami támogatást figyelembe véve viszont a babakötvény már nem is olyan rossz befektetés: az évi maximum 120 ezer forintos befizetéshez képest az alapesetben 6000 forintos jóváírás jelentős többletet hoz, és nem árt figyelembe venni azt sem, hogy a Start számlák mentesek a kamatadó alól is. (A Start számla vezetésének díja sem vállalhatatlan: évente legfeljebb az átlagos állomány egy százaléka lehet.)

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. december 8. 12:04
Mely nemzet képviselteti magát a legnagyobb létszámban a foci-világbajnokságon? Másként fogalmazva;...
MEDIA1  |  2022. december 8. 11:19
Hosszú cikkben foglalkozik azzal a 24, hogy nem csak az ellenzéki XIV. kerületi vezetés, de a szinté...
MNB Intézet  |  2022. december 8. 11:10
A FIFA által rendezett futball-világbajnokság a világ második legnépszerűbb sporteseménye, több mint...
Bankmonitor  |  2022. december 8. 08:58
Sokan panaszkodnak a magas bankszámla költségek miatt, pedig már Magyarországon is találni olyan szá...
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 8. csütörtök
Mária
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?