26 °C Budapest

Magyarországra is elért a csalás-sorozat! - Ne add olcsón a pénzed!

Pénzcentrum
2006. november 6. 08:00

Nyár végén számoltunk be a világhálón terjedő "napi fix X%-os kamat" jellegű konstrukciók veszélyeiről, nem is kellett sokat várni, megjelent az első magyar oldal, mely minden jogot fenntartva garantált napi 2.28%-os kamatot ígér a befektetőknek. Természetesen a konstrukcióval kapcsolatban több dolog sem tiszta, így óva intünk mindenkit a befizetéstől! Vegyük csak szépen sorra, mit kell tudni ezekről a "vállalkozásokról"!

Mintegy mellékesen jegyeznénk meg, hogy erre az "egyedülálló, csak itt, csak most" ajánlatra a Google szponzorált linkjei között akadtunk rá a befektetés címszó alatt, ahol igen szép szomszédságot kapott a hirdetés... A PSZÁF a Fogyasztókért talán a legtökéletesebb, ami a közelébe kerülhetett, hiszen aki egyszer befizet, annak nagy valószínűséggel úgyis szüksége lesz valamilyen hivatalos szervre, hogy elpanaszolja sérelmeit.

 


Korábbi cikkünkben kitértünk már arra, hogyan is húzták csőbe a hasonló külföldi site-ok ügyfeleiket. A recept eléggé egyértelmű: először mindenki kicsiben, bizalmatlanul próbálkozik, befizet néhány dollárt (merthogy dollárban kell befizetni egy virtuális pénztárcán, az e-Goldon keresztül, ami már önmagában is gyanús...). Eleinte a napról-napra elégedetten szemlélhetjük a monitoron, amint egy egyszerű kis szoftver mindig felszorozza az összeget a megadott kamat időarányos részével, végül feltámad bennünk a különleges vágy, hogy megnézzük, láthatunk-e újra pénzt az üzletből. Az első, értelemszerűen kisebb összegű kifizetések általában rendben szoktak menni, hiszen megéri becsábítani a nagyobb összegeket...egy bizonyos pont után azonban hirtelen lezárul a rendszer és a ki- befizetéseket befagyasztják, a "befektetők" pedig várhatnak a pénzükre. (Ez számos külföldi site esetében megtörtént már, az eseteknek pedig magyar károsultjai is vannak!)

Most akkor garantált vagy extrém kockázatú?

Az előbbiek ismeretében a magyar oldalra bukkanva joggal vetődött fel bennünk a kérdés, vajon miért is ne hagyjuk a pénzünket pihenni (merthogy ez szlogen...), mit is csinálnak vele. Nagyot nem kellett csalódnunk, a kreativitás legcsekélyebb szintjét is nélkülözi a magyar "vállalkozó", aki külföldi társaihoz hasonlóan európai ingatlan- és részvénybefektetésekkel, FOREX devizapiaci befektetésekkel és más pénzalapokba való befektetésekkel biztosítja a vonzó hozamot.

Természetesen az oldal ajánlásos formában működik, minél több ismerősünket rántjuk magunkkal, annál több kifizetetlen virtuális dollárral gazdagodhatunk. Aggodalomra persze elvileg semmi okunk nem lehetne, hiszen "befektetési szakértők csoportja, professzionális menedzserek és ingatlan-befektetési szakértők" igazgatják a befektetett pénzt. Azért szívesen megnéznénk a szakértők papírjait, azonban nemhogy erre nincs mód, még egy egyszerű telefonszám vagy e-mail cím sincs feltüntetve az oldalon, csak úgy léphetünk kapcsolatba gazdagodásunk elősegítőjével, hogy egy űrlapon begépeljük üzenetünket, amire senki nem válaszol. (Persze az üzenet kellemetlen kérdéseket feszegetett, lehet hogy a hiszékeny befektetők számíthatnak valamilyen válaszra.)

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Az pedig végképp összeegyeztethetetlennek tűnik, hogy az oldal működését veszélybe sodró befizetéseket egyszerűen elutasíthatják. (A legnagyobb befektető 500 dolláros nagyságrendben mozog.) A befektetési célpiacként felvázolt apró szegmensek, mint például a fejlett tőzsdék és a devizapiacok azért tán felszívnának ennél kicsit nagyobb összeget is és a profi befektetői stáb talán elboldogulhatna még néhány nulla láttán is. Persze valószínűleg szó sincs profizmusról csak egy elégségesre sikerült angol érettségi eredményről, mely már elég volt egy külföldi tucat-oldal lefordításához, hogy megindulhasson a lehúzás...

És ha még valaki bízna, csak még egy érdekesség: a fenti hirdetésben garantált 2.28% szerepel, míg az oldalon elrejtve a következő bekezdés is megtalálható: "Mielőtt elkezd befektetni, kérem vegyen figyelembe egy fontos tényt: mindennemű pénzbefektetés bizonyos kockázattal jár és kockázatmentes befektetés nem létezik (még akkor sem, ha banki lekötésű határidős betétről beszélünk). Programjaink nemcsak a nyereségkulcsok tekintetében különböznek egymástól, hanem a kockázat mértéke szempontjából is. Soha ne fektessen be nagyobb összeget, mint amennyit hajlandó elveszíteni. Valójában programjainkat tényleges veszély csak nagy és váratlan devizapiaci változások, világméretű katasztrófák, elemi csapások, baleset vagy más rendkívüli, a működtető által nem befolyásolható események veszélyeztetik.(pl. háború)"

Egyik pillanatban még garantált, a következőben pedig ne fizessünk be több pénzt, mint amit hajlandóak vagyunk elveszíteni...hát nem ez az a hely, ahova értelmes emberek pénzt tesznek!

A PSZÁF-nál kérdésünkre elmondták, hogy rengeteg hasonló bejelentéssel találkoztak már, ám az esetek többségében a szálak az Egyesült Államokba vezetnek, mire pedig sikerül beazonosítani a csalókat, addigra azok másik államba menekülnek. Amit fogyasztóként tehetünk, mindössze annyi (a józaneszünk használata mellett), hogy a felügyelet honlapján lévő "figyelemfelhívó közlemények" között megtekintjük az igen terebélyes táblázatot, mely érdekes lehetőségeket kínáló cégeket tartalmaz, akiket érdemes nagyívben elkerülni!

PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2022. június 25. 12:12
Pénznyomtató jegybankok, infláció, kétségbeesett jegybankok… ez az elmúlt 12 év ciklusa (is) e...
MEDIA1  |  2022. június 25. 08:54
Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere szerint a sajtószabadság kerületi elesését jelentené, h...
KonyhaKontrolling  |  2022. június 24. 07:10
A kriptopiac jelenlegi teljesítménye miatt a bejegyzés nem érkezik jó időben, de most jutottam oda,...
Bankmonitor  |  2022. június 23. 15:45
A fogyasztói szokásaink természetszerűleg alakulnak a megváltozott gazdasági környezethez. A 2022-es...
Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Ez lehet a jövő igazi sikerszakmája: rommá keresheti magát a gyerek, ha kitanulja?

Csak úgy, mint a többi technikai vívmányt, úgy a 3D nyomtatót is ajánlják szakértők a gyerekeknek is, hiszen rengeteget tanulhatnak, miközben alkotnak.

Őrült drágulás a magyar zöldségeseknél: sokan már így védik ki a kegyetlen inflációt

Nem járunk az élen abban, hogy elegendő zöldséget és gyümölcsöt együnk. A napi közel fél kiló gyümölcsöt és zöldséget pedig egyre nehezebb beszerezni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 25. szombat
Vilmos
25. hét
Június 25.
Vitiligo világnapja
Június 25.
Barlangok napja
Június 25.
Tengerész világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?