19 °C Budapest

Abszolút hozamú alapok - új trend indulhat a hazai piacon

Pénzcentrum
2005. szeptember 22. 12:04

Az elmúlt időszak részvénypiaci szárnyalása után feltehetően igen elégedett minden olyan befektető, aki részvényalapban tartotta pénzét. A 30-40%-os hozamok ugyanakkor nem jelentik azt a szintet, ami hosszabb távon - éveken - keresztül fenntartható növekedést jelent egy hazánkhoz hasonló piacon. Tehát fel kell készülni akár rosszabb időszakokra is, de a negatív hozamokat senki sem szereti. Sokakban fogalmazódott már meg az a fajta elvárás, hogy az én befektetési jegyem "jó időszakban" hozzon magas hozamot, de a rosszabb szakaszokban is adjon legalább egy kockázatmenetes befektetésekhez kapcsolódó alacsonyabb megtérülést. Azt mondhatjuk, hogy ezen igények kielégítése áll az ún. abszolút hozamú alapok létrehozása mögött. Az abszolút hozam ebben az esetben azt jelenti, hogy az alapkezelő a piaci körülményektől függetlenül egy kiegyensúlyozott teljesítmény elérésére törekszik. A következőkben részletesen bemutatjuk ezen új alaptípus jellemzőit, működését.

Ha megnézzük a befektetési alappiac fejlődésének elmúlt néhány évét, akkor az alábbi megállapításokat tehetjük. Korábban jellemzőek voltak az igen vegyes alapok nem egészen tiszta befektetési stratégiákkal, majd egyfajta tisztuláson ment át a piac. Létrejöttek a tiszta alapkategóriák, a befektetők egyre szélesebb palettából válogathattak. Kb. 3-4 éve részben a kedvezőtlen piaci tapasztalatokra reagálva indultak fejlődésnek az ún. garantált alapok. Ezen alaptípus fő jellemzője, hogy az alapkezelő (jellemzően az anyabankkal együtt) garanciát vállal a befektetett tőke visszafizetésére, sőt néhányan egy minimális hozamot is garantálnak az ügyfeleknek, mely a kockázatmenetes hozam alatt van. A biztosításnak tehát ára van, az alapok hozamát felülről jellemzően korlátozzák, emellett a derivatív termékek költsége is terheli az alap teljesítményét. A kockázatosabb piacok (részvény, árupiacok stb.) kínálta esetleges extra hozamok elérését többnyire az alapban levő opciós pozíciók teszik lehetővé.

A fejlett piacokon az utóbbi 1-2 évben egyre nagyobb népszerűségre tettek szert az ún. abszolút hozamú alapok. Ezek jellegzetessége, hogy a tőke megtartásának elsődleges célja mellett egy hozamcéllal is rendelkeznek, melynek tipikus formája egy kockázatmentesnek tekinthető kamat (pl. 6 hónapos USD Libor stb.) és ehhez kapcsolódó prémium (pl. 30 bp). Az alapkezelő tehát oly módon állítja össze illetve kezeli a portfoliót, hogy a befektetett tőke semmiképp ne vesszen el, emellett szélsőséges piaci körülmények között is a lehetőségekhez mérten a kockázatmentesnek tekintett kamatszintet vagy afeletti hozamot hozzon.

Az említett prémium mértéke attól függ, hogy az alap milyen befektetési politikát tekint sajátjának. Minél nagyobb a kockázatosabb termékek aránya a lehetséges befektetési eszközök között, annál magasabb a célnak tekintett hozam ill. prémium. A különböző abszolút hozamú alapok közül az ügyfél kockázatviselési hajlandóságának megfelelően választhat. A célnak tekintett hozamból többnyire egyszerű következtetni a befektetési politikára. Fontos különbség tehát a garantált alapokhoz képest, hogy az abszolút hozamú alapok nem garantál explicit sem tőkemegőrzést, sem valamilyen minimális hozamot, ugyanakkor a nagyon szigorú befektetési politika miatt törekszik a tőkemegőrzésre és a hozamcél elérésére biztosítási költségek terhe nélkül. Az abszolút hozamú alapok többségére (főként a kötvény- és pénzpiacra súlyozó alapok esetében) nem jellemző a túlzott volatilitás.

Aktív stratégia

Az abszolút hozamú alapoknál igen aktív portfóliókezelési stratégiával találkozhatunk. Ez azt jelenti, hogy a portfóliómenedzserek igen aktív eszközallokációs politikát folytatnak annak érdekében, hogy a piaci lehetőségeket minél jobban kihasználják, de a potenciális veszteségeket amennyire lehet elkerüljék. Az egyes eszközcsoportokon belül cél a minél teljesebb diverzifikáció a kockázatok megosztása érdekében, ugyanakkor az adott eszközcsoporton belül a portfóliókezelő a szegmens benchmarkjával is versenyezhet, mely egyfajta ösztönzés a minél jobb teljesítményre.

Nem a benchmarkkal kell versenyezni

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A hagyományos aktív alapkezelési stratégiától eltérően a portfólió egészét nézve itt nem az a cél, hogy az alapkezelő "megverje" a referenciát (benchmarkot). Ezzel ellentétben inkább az alap hozamcéljának és az ehhez megfogalmazott kockázatnak megfelelő portfóliót tart, ami azt jelenti, hogy a hozamcélt sem jelentősen felülmúlni, sem alulteljesíteni nem szeretné. Ha a hozam tartósan alacsonyabb a célnál, akkor a portfóliókezelőnek agresszívebb stratégiát kell választani. A permanens felülteljesítés ugyanakkor szintén nem feltétlenül jó, hiszen az alapkezelő feltehetően olyan kockázatokat is felvállal, ami esetleg a korábban megfogalmazott befektetési politikával nincs teljesen összhangban. Az alapok esetében az alapkezelő meghatározhat egy maximális követési hibát, ami azt jelenti, hogy az alap tényleges hozam egy adott időszakban vagy annak átlagában a hozamcéltól egy adott értéknél (pl. 500 bp) nem térhet el jobban. Ha ez mégis megtörténne, az alapkezelő rögtön olyan átcsoportosítást köteles végezni, mellyel a sávba visszatér a hozam.

Portfólióépítés

Az aktív eszközallokációs politika igen jelentős háttérmunkát jelenthet az alapkezelő részéről. Az eszközallokáció egy top-down típusú megközelítésből indulhat, mely azt jelenti, hogy globális feltételek elemzése után meghatározásra kerülnek a főbb eszközcsoportok. Az értékpapírkiválasztás ezután már épp a fordított elv (bottom-up) alapján történik, az elemzés az egyes instrumentumokra irányul. Az alap céljainak megfelelően történik a portfólió optimalizálása, melynek fókuszát a tőkemegőrzés, a diverzifikáció, a dinamikus kockázatkezelés adja. A portfólió illetve az egyes eszközcsoportok folyamatosan stresszteszteknek vethetők alá, melyek a kockázatok potenciális hatásainak pontosabb vizsgálatát teszik lehetővé. Az alap teljesítményét napi monitoringgal követi az alapkezelő. Itt értékelik a különálló eszközcsoportok és az együttes portfólió hozamát is. Ha a céltól szignifikáns eltérés tapasztalható, a portfoliókezelő feltehetően azonnal beavatkozik, illetve a korábbi befektetési gyakorlatot felülvizsgálják.

Kinek jó ez?

Azt mondhatjuk tehát, hogy ezek a termékek viszonylag alacsony volatilitású alapok. Azok, melyek pl. kötvényekbe, pénzpiaci instrumentumokba fektetnek gyakorlatilag olyanok, mint a pénzpiaci alapok, csak a kockázatmentes kamatszinttel megegyező vagy annál valamilyen prémiummal magasabb hozamú befektetések. A garantált alapoktól eltérően tehát itt nincs biztosítás, de ennek díja sem rontja az eszközcsoport hozamát. Ezen alaptípus iránti kereslet az utóbbi időszakban jelentősen nőtt Nyugat-Európában. Az intézményi befektetők jelentős részének (elsősorban nyugdíjpénztárak, biztosítók) ez egy olyan lehetőséget teremt, mely az eszköz-forrás menedzsmentet nagymértékben leegyszerűsíti. Mind több nyugdíjpénztár tekinti befektetési alapelvnek, hogy piaci környezettől független stabil hozamot érjen el eszközein. A kockázatmentes hozamokat meghaladó permanens teljesítmény a háztartások és egyéb retail típusú megtakarítók számára is vonzó lehetőség.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. március 29. 09:26
A lista győztese ugyanaz maradt, mint hosszú évek óta, de a dobogón így is változás történt. Politik...
Holdblog  |  2024. március 29. 06:22
HOLD After Hours. Nyúl helyett pingvinapukák! az ünnepek lagymatagsága helyett, legyen velünk ideges...
Kasza Elliott-tal  |  2024. március 28. 19:32
Nem értem a LEG mozgását. 2021 közepe óta esik az árfolyama, akkor 59,16 USD volt az ATH, most éppen...
Bankmonitor  |  2024. március 28. 11:47
A CSOK Plusznál – ahogy azt a korábbi lakástámogatási elemeknél már megszokhattuk – szám...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem