33 °C Budapest

Befektetés-ösztönzés szlovák, cseh és román módra - mire figyeljünk?

Pénzcentrum
2005. augusztus 24. 12:01

Három régiós ország befektetés-ösztönzési politikájáról közöl rövid összeállítást a mai Napi Gazdaság, melyből látható, hogy míg Szlovákiának gyakorlatilag nincs, addig Csehországnak és Romániának átgondolt stratégiája van a külföldi beruházók megnyeréséért folytatott egyre erőteljesebb küzdelemben. Azt természetesen nem lehet megmondani, hogy állami támogatások nyújtása nélkül milyen szaldóval zárna az adott ország költségvetése, illetve hogy a segítség nélkül is valóban azt az országot választotta volna-e a beruházó. Szlovákiában 19, Csehországban 26, míg Romániában 16%-os a társasági nyereségadó kulcsa.


2005.08.16 05:55
Tomboló adóverseny - Mit mutat a magyar valóság?

2005.01.07 09:06
Merre tart az adóverseny a kelet-európai régióban, s hol tart Magyarország?

Szlovákia - eseti jelleggel

A Hankook Tire dél-koreai gumiabroncs-gyár szlovákiai beruházási szándéka világított rá arra, hogy északi szomszédunknak gyakorlatilag nincs átgondolt, keretek (azaz kontroll) közé szorított beruházás-ösztönzési politikája. A Hankook mintegy 500 millió euró értékben tervezne beruházni, melyhez eredetileg a szlovák gazdasági miniszter a beruházási összeg 21%-ig terjedő összes állami támogatást ígért, melyet végül a kormány leszavazott a túlzott költségvetési megterhelésre hivatkozva. Jelenleg még nincs döntés az újabb támogatási csomag ügyében.

A szlovák költségvetésben tehát nincs külön meghatározva, hogy évente mekkora összeget szánhatnak a külföldi beruházók ösztönzésére, az egyedi megállapodások viszont kész tények elé állítják a kérdésekben illetékes kormányt, mely a Hankook-ügyhöz hasonló kockázatokkal jár. A befektetőknek sem kedvező, ha nem tudják, hogy nagyjából mire számíthatnak. Az egyetlen biztos fogódzó Szlovákiában az, hogy a négy legfejlettebb megyében minimalizálják a befektetőknek juttatott támogatásokat, ehelyett inkább a négy kevésbé fejlett megyébe (Eperjes, Kassa, Besztercebánya, Nyitra) próbálják csalogatni őket.

2005.08.04 10:05
A legújabb fejlemények a szlovákiai Hankook-beruházás körüli huza-vonáról

Csehország - 100 milliárdos pozitív szaldó a támogatás nyomán

A 2006 végéig még bizonyára érvényben maradó cseh befektetés-ösztönzési politika keretében a cégek kifejezetten kedvelik a legfeljebb 10 évre szóló társasági nyereségadó-mentességet. Az állam finanszírozza a befektetéshez szükséges munkaerő átképzését, emellett segít a megfelelő telephely kiválasztásában is. A legnagyobb ellenzéki párt, illetve a cseh gazdasági kamara meg akarja szüntetni a külföldi beruházóknak szóló jelenlegi ösztönzési rendszert.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A brünni Mendel Egyetem professzora, Václav Vyhíbal nemrég megjelent tanulmánya szerint 14 állami támogatást igénybe vevő nagyobb cég öt év alatt 4.4 milliárd korona (100 forint = kb. 12 cseh korona) támogatásban részesült, míg a vizsgált időszakban ezek a cégek adók és járulékok formájában mintegy 13 milliárd koronát fizettek be az államkasszába.

Amennyiben mind a 170, állami támogatásban részesült cseh céget figyelembe vesszük, akkor szakértők szerint a cseh költségvetés mintegy 100 milliárd koronás plusszal zárja a támogatással létrejött projekteket.

A jogszabályok értelmében Romániában a külföldi és belföldi befektetők azonos kedvezményeket élveznek a gazdasági növekedés, a hátrányos helyzetű térségek, illetve a kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében.

Az 1 millió dollárnyi (mintegy 200 millió forintnyi) értéket meghaladó befektetések esetében - infrastruktúra-fejlesztés és új munkahelyek teremtése esetén - nem kell vámot fizetni a befektetésből származó bevételből vásárolt új technológiai eszközök után, emellett három évig adókedvezménnyel, illetve adómentesen lehet megvásárolni olyan ingatlant, melye a befektetéshez kapcsolódik, ezen túlmenően a befektetés értékének 20 százalékáig terjedő nyereségadó-kedvezmény is igénybe vehető.

A kkv-kat létrehozó, illetve fejlesztő magánbefektetőknek állami támogatás, illetve garantált hitel adható. (Kkv: 250 főnél kevesebbet foglalkoztat, éves árbevétele kevesebb 8 millió, vagy éves nyeresége kevesebb mint 5 millió euró.) Az évi 100 ezer eurós forgalmat el nem érő, és maximum 9 főt foglalkoztató mikrovállalkozásoknak csak 3%-os nyereségadót kell fizetniük.

A hátrányos helyzetű térségek fejlesztése érdekében a román hatóságok 38 különleges gazdasági övezetet hoztak létre 10 évre szólóan, elsősorban a bányavidékeken: az itteni beruházások addig adómentesek, ameddig különleges övezetnek minősülnek. A szabadkereskedelmi övezetekben működő cégek 2006 végéig mentesülnek a nyereségadó megfizetése alól, emellett ÁFÁ-t sem kell fizetniük az övezeten belül folytatott tevékenység után.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2022. augusztus 15. 11:16
A most hétvégén helyreigazított valótlanság a Jobbik akkori elnökérl még tavaly novemberben jelent m...
KonyhaKontrolling  |  2022. augusztus 15. 08:35
Az elmúlt hetekben több olyan változással kellett szembenéznünk, amelyek érthet módon szorongást, ak...
Bankmonitor  |  2022. augusztus 15. 07:27
A bankszámla már a mindennapok részévé vált, ahogy az is, hogy a szolgáltatásért havonta kisebb, nag...
Holdblog  |  2022. augusztus 15. 06:02
Milyen lehetséget láttok a megújulóenergia-szektorban, ahova az Európai Unió most nagyon sok pénzt i...
Alapvető hibákon úszik el a magyarok pénze: erre figyelj, ha nem akarsz legatyásodni

A mostani gazdasági helyzetbe szinte bármit megtennénk, hogy spóroljunk, azonban sokan tapasztalhatják azt, hogy hiába igyekeznek, még így is elfolyik a pénz a bankszámlájukról.

Ilyet még nem láttál: így adnák ki a magyar gyerekek kedvenc könyvét újra

Közösségi finanszírozással adnák ki újra a 2012-es év gyerekkönyvét, a Dobozvárost.

Sok magyar nem is tud erről az egyszerű trükkről: milliókat bukhatnak, ha nem figyelnek oda

A vállalkozásunk sikere rengeteg dolgon múlhat, nem elég az ötlet, bizony kemény munkát kell fektetni a sikerbe.

Régi klasszikus tér vissza a magyar boltokba: sokak kedvence lesz ismét elérhető a polcokon

Tíz év után ismét megjelenhet Lakatos István Év Gyerekkönyve-díjas meseregénye, a Dobozváros!

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. augusztus 15. hétfő
Mária
33. hét
Augusztus 15.
Nagyboldogasszony
KONFERENCIA
Tovább
Portfolio Future of Finance 2022
Októberben jön a magyar pénzügyi szakma nagy találkozója.
Energy Investment Forum 2022 - A MEKH szakmai támogatásával
Válság kontra klímacélok? Lesz miről beszélni az Energy Investment Forum-on!
Private Health Forum 2022
A hazai magánegészségügy legkiemelkedőbb konferenciája.
EZT OLVASTAD MÁR?