Befektetés-ösztönzés szlovák, cseh és román módra - mire figyeljünk?

Pénzcentrum
2005. augusztus 24. 12:01

Három régiós ország befektetés-ösztönzési politikájáról közöl rövid összeállítást a mai Napi Gazdaság, melyből látható, hogy míg Szlovákiának gyakorlatilag nincs, addig Csehországnak és Romániának átgondolt stratégiája van a külföldi beruházók megnyeréséért folytatott egyre erőteljesebb küzdelemben. Azt természetesen nem lehet megmondani, hogy állami támogatások nyújtása nélkül milyen szaldóval zárna az adott ország költségvetése, illetve hogy a segítség nélkül is valóban azt az országot választotta volna-e a beruházó. Szlovákiában 19, Csehországban 26, míg Romániában 16%-os a társasági nyereségadó kulcsa.


2005.08.16 05:55
Tomboló adóverseny - Mit mutat a magyar valóság?

2005.01.07 09:06
Merre tart az adóverseny a kelet-európai régióban, s hol tart Magyarország?

Szlovákia - eseti jelleggel

A Hankook Tire dél-koreai gumiabroncs-gyár szlovákiai beruházási szándéka világított rá arra, hogy északi szomszédunknak gyakorlatilag nincs átgondolt, keretek (azaz kontroll) közé szorított beruházás-ösztönzési politikája. A Hankook mintegy 500 millió euró értékben tervezne beruházni, melyhez eredetileg a szlovák gazdasági miniszter a beruházási összeg 21%-ig terjedő összes állami támogatást ígért, melyet végül a kormány leszavazott a túlzott költségvetési megterhelésre hivatkozva. Jelenleg még nincs döntés az újabb támogatási csomag ügyében.

A szlovák költségvetésben tehát nincs külön meghatározva, hogy évente mekkora összeget szánhatnak a külföldi beruházók ösztönzésére, az egyedi megállapodások viszont kész tények elé állítják a kérdésekben illetékes kormányt, mely a Hankook-ügyhöz hasonló kockázatokkal jár. A befektetőknek sem kedvező, ha nem tudják, hogy nagyjából mire számíthatnak. Az egyetlen biztos fogódzó Szlovákiában az, hogy a négy legfejlettebb megyében minimalizálják a befektetőknek juttatott támogatásokat, ehelyett inkább a négy kevésbé fejlett megyébe (Eperjes, Kassa, Besztercebánya, Nyitra) próbálják csalogatni őket.

2005.08.04 10:05
A legújabb fejlemények a szlovákiai Hankook-beruházás körüli huza-vonáról

Csehország - 100 milliárdos pozitív szaldó a támogatás nyomán

A 2006 végéig még bizonyára érvényben maradó cseh befektetés-ösztönzési politika keretében a cégek kifejezetten kedvelik a legfeljebb 10 évre szóló társasági nyereségadó-mentességet. Az állam finanszírozza a befektetéshez szükséges munkaerő átképzését, emellett segít a megfelelő telephely kiválasztásában is. A legnagyobb ellenzéki párt, illetve a cseh gazdasági kamara meg akarja szüntetni a külföldi beruházóknak szóló jelenlegi ösztönzési rendszert.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

A brünni Mendel Egyetem professzora, Václav Vyhíbal nemrég megjelent tanulmánya szerint 14 állami támogatást igénybe vevő nagyobb cég öt év alatt 4.4 milliárd korona (100 forint = kb. 12 cseh korona) támogatásban részesült, míg a vizsgált időszakban ezek a cégek adók és járulékok formájában mintegy 13 milliárd koronát fizettek be az államkasszába.

Amennyiben mind a 170, állami támogatásban részesült cseh céget figyelembe vesszük, akkor szakértők szerint a cseh költségvetés mintegy 100 milliárd koronás plusszal zárja a támogatással létrejött projekteket.

A jogszabályok értelmében Romániában a külföldi és belföldi befektetők azonos kedvezményeket élveznek a gazdasági növekedés, a hátrányos helyzetű térségek, illetve a kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében.

Az 1 millió dollárnyi (mintegy 200 millió forintnyi) értéket meghaladó befektetések esetében - infrastruktúra-fejlesztés és új munkahelyek teremtése esetén - nem kell vámot fizetni a befektetésből származó bevételből vásárolt új technológiai eszközök után, emellett három évig adókedvezménnyel, illetve adómentesen lehet megvásárolni olyan ingatlant, melye a befektetéshez kapcsolódik, ezen túlmenően a befektetés értékének 20 százalékáig terjedő nyereségadó-kedvezmény is igénybe vehető.

A kkv-kat létrehozó, illetve fejlesztő magánbefektetőknek állami támogatás, illetve garantált hitel adható. (Kkv: 250 főnél kevesebbet foglalkoztat, éves árbevétele kevesebb 8 millió, vagy éves nyeresége kevesebb mint 5 millió euró.) Az évi 100 ezer eurós forgalmat el nem érő, és maximum 9 főt foglalkoztató mikrovállalkozásoknak csak 3%-os nyereségadót kell fizetniük.

A hátrányos helyzetű térségek fejlesztése érdekében a román hatóságok 38 különleges gazdasági övezetet hoztak létre 10 évre szólóan, elsősorban a bányavidékeken: az itteni beruházások addig adómentesek, ameddig különleges övezetnek minősülnek. A szabadkereskedelmi övezetekben működő cégek 2006 végéig mentesülnek a nyereségadó megfizetése alól, emellett ÁFÁ-t sem kell fizetniük az övezeten belül folytatott tevékenység után.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. augusztus 5. csütörtök
Krisztina
31. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?