1 °C Budapest

Befektetés-ösztönzés szlovák, cseh és román módra - mire figyeljünk?

Pénzcentrum
2005. augusztus 24. 12:01

Három régiós ország befektetés-ösztönzési politikájáról közöl rövid összeállítást a mai Napi Gazdaság, melyből látható, hogy míg Szlovákiának gyakorlatilag nincs, addig Csehországnak és Romániának átgondolt stratégiája van a külföldi beruházók megnyeréséért folytatott egyre erőteljesebb küzdelemben. Azt természetesen nem lehet megmondani, hogy állami támogatások nyújtása nélkül milyen szaldóval zárna az adott ország költségvetése, illetve hogy a segítség nélkül is valóban azt az országot választotta volna-e a beruházó. Szlovákiában 19, Csehországban 26, míg Romániában 16%-os a társasági nyereségadó kulcsa.


2005.08.16 05:55
Tomboló adóverseny - Mit mutat a magyar valóság?

2005.01.07 09:06
Merre tart az adóverseny a kelet-európai régióban, s hol tart Magyarország?

Szlovákia - eseti jelleggel

A Hankook Tire dél-koreai gumiabroncs-gyár szlovákiai beruházási szándéka világított rá arra, hogy északi szomszédunknak gyakorlatilag nincs átgondolt, keretek (azaz kontroll) közé szorított beruházás-ösztönzési politikája. A Hankook mintegy 500 millió euró értékben tervezne beruházni, melyhez eredetileg a szlovák gazdasági miniszter a beruházási összeg 21%-ig terjedő összes állami támogatást ígért, melyet végül a kormány leszavazott a túlzott költségvetési megterhelésre hivatkozva. Jelenleg még nincs döntés az újabb támogatási csomag ügyében.

A szlovák költségvetésben tehát nincs külön meghatározva, hogy évente mekkora összeget szánhatnak a külföldi beruházók ösztönzésére, az egyedi megállapodások viszont kész tények elé állítják a kérdésekben illetékes kormányt, mely a Hankook-ügyhöz hasonló kockázatokkal jár. A befektetőknek sem kedvező, ha nem tudják, hogy nagyjából mire számíthatnak. Az egyetlen biztos fogódzó Szlovákiában az, hogy a négy legfejlettebb megyében minimalizálják a befektetőknek juttatott támogatásokat, ehelyett inkább a négy kevésbé fejlett megyébe (Eperjes, Kassa, Besztercebánya, Nyitra) próbálják csalogatni őket.

2005.08.04 10:05
A legújabb fejlemények a szlovákiai Hankook-beruházás körüli huza-vonáról

Csehország - 100 milliárdos pozitív szaldó a támogatás nyomán

A 2006 végéig még bizonyára érvényben maradó cseh befektetés-ösztönzési politika keretében a cégek kifejezetten kedvelik a legfeljebb 10 évre szóló társasági nyereségadó-mentességet. Az állam finanszírozza a befektetéshez szükséges munkaerő átképzését, emellett segít a megfelelő telephely kiválasztásában is. A legnagyobb ellenzéki párt, illetve a cseh gazdasági kamara meg akarja szüntetni a külföldi beruházóknak szóló jelenlegi ösztönzési rendszert.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1,5 millió forintot igényelnél, 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 50 929 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az CIB Bank 50 958 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A brünni Mendel Egyetem professzora, Václav Vyhíbal nemrég megjelent tanulmánya szerint 14 állami támogatást igénybe vevő nagyobb cég öt év alatt 4.4 milliárd korona (100 forint = kb. 12 cseh korona) támogatásban részesült, míg a vizsgált időszakban ezek a cégek adók és járulékok formájában mintegy 13 milliárd koronát fizettek be az államkasszába.

Amennyiben mind a 170, állami támogatásban részesült cseh céget figyelembe vesszük, akkor szakértők szerint a cseh költségvetés mintegy 100 milliárd koronás plusszal zárja a támogatással létrejött projekteket.

A jogszabályok értelmében Romániában a külföldi és belföldi befektetők azonos kedvezményeket élveznek a gazdasági növekedés, a hátrányos helyzetű térségek, illetve a kis- és középvállalkozások fejlesztése érdekében.

Az 1 millió dollárnyi (mintegy 200 millió forintnyi) értéket meghaladó befektetések esetében - infrastruktúra-fejlesztés és új munkahelyek teremtése esetén - nem kell vámot fizetni a befektetésből származó bevételből vásárolt új technológiai eszközök után, emellett három évig adókedvezménnyel, illetve adómentesen lehet megvásárolni olyan ingatlant, melye a befektetéshez kapcsolódik, ezen túlmenően a befektetés értékének 20 százalékáig terjedő nyereségadó-kedvezmény is igénybe vehető.

A kkv-kat létrehozó, illetve fejlesztő magánbefektetőknek állami támogatás, illetve garantált hitel adható. (Kkv: 250 főnél kevesebbet foglalkoztat, éves árbevétele kevesebb 8 millió, vagy éves nyeresége kevesebb mint 5 millió euró.) Az évi 100 ezer eurós forgalmat el nem érő, és maximum 9 főt foglalkoztató mikrovállalkozásoknak csak 3%-os nyereségadót kell fizetniük.

A hátrányos helyzetű térségek fejlesztése érdekében a román hatóságok 38 különleges gazdasági övezetet hoztak létre 10 évre szólóan, elsősorban a bányavidékeken: az itteni beruházások addig adómentesek, ameddig különleges övezetnek minősülnek. A szabadkereskedelmi övezetekben működő cégek 2006 végéig mentesülnek a nyereségadó megfizetése alól, emellett ÁFÁ-t sem kell fizetniük az övezeten belül folytatott tevékenység után.

PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2023. december 4. 11:00
Tényleg díjat nyert a film Torontóban, csak épp nem azon a fesztiválon, amit így szokás emlegetni.
Holdblog  |  2023. december 4. 06:06
Az év végéhez közeledve mindig érdemes visszatekinteni a professzionális alapkezelők idei évre vonat...
Kiszámoló  |  2023. december 3. 15:52
Negyedév alatt impozáns 1,3%-kal nőtt az amerikai gazdaság, jóval nagyobb mértékben, mint azt a legt...
Buxelliott  |  2023. december 3. 12:04
Az első célárról északnak fordult a piac, ami azt jelenti erős még a bull trend. Ahogy a charton is...
Vége az iskolai bántalmazásoknak? Magyar innováció segíthet megelőzni az ilyen eseteket

A zárkózott kamaszok ventilációjában segíthet egy, a mentális jóllétet támogató új hazai mobilapp, a Healmindset, amelyben a felhasználók chaten, anonim módon kaphatna támogatást.

Most bárki fillérekért lecsaphat Magyarország egyik legnagyobb kincsére: érdemes sietni, hamar elkapkodják

Bár a 20 ezer magyar méhész 1,2 millió méhcsaládja évente 25 ezer tonna mézet termel, Magyarországon az egy főre jutó mézfogyasztás mindössze 1 kg/év.

Ismered a Ferit? Milyen Ferit? Vadiúj főzelékbár hódíthatja meg Budapestet

Újabb gasztronómiai témájú sikersztori a Brancsnál: közösségi előfinanszírozásból nyithatja meg főzelékbárját az ötletgazda Szatmári Ferenc, azaz Főzelékes Feri.

Súlyos rendellenesség ütötte fel a fejét a magyar iskolákban: minden tizedik gyerek érintett

Október a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar, azaz az ADHD rendellenesség tudatosításának hónapja, amiben Magyarországon az iskoláskorú gyerekek 8-10 százaléka érintett.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. december 4. hétfő
Borbála, Barbara
49. hét
December 4.
A cookie napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Agrárszektor Konferencia 2023
Rangos agrárdíjak az Agrárszektor Konferencián!
Sustainable World 2023
A jövő vállalatai szeptember 12-én!
Mi lesz veled magyar élelmiszer?
Ingyenes Signature rendezvény
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm