21 °C Budapest

Tömegével lépnek le külföldre a középkorú szakmunkások: luxusfizetés várja őket

Pénzcentrum
2017. április 12. 05:30

Óriási tévhit, hogy csak a fiatalok hagyják el Magyarországot, és mindenki Nagy-Britanniába megy. Németországban és Ausztriában összesen több magyar dolgozik, mint Angliában, ezekbe az országokba viszont elsősorban nem a fiatal diplomások, hanem a középkorú szakmunkások mennek. Utánajártunk, melyik német nyevterületű országban milyen munka, és kereseti lehetőségik vannak a magyar melósoknak.

Ha külföldi munkavállalásról beszélünk, először mindenki az Egyesült Királyságra gondol. Nem véletlen, hiszen a brexit miatt most még jobban előtérbe került a szigetország. Nem szabad viszont megfeledkezni arról, hogy nagyon sok magyar hozzánk közelebbi országokba megy dolgozni. A közoktatásból fakadóan általában angolul és/vagy németül beszélnek a magyarok, ezért érthető, hogy aki külföldi munkavállaláson gondolkodik, elsősorban olyan célországok közül válogat, amelyekben boldogul valamelyik említett nyelvvel.

Az Euwork nemzetközi állásközvetítő cég a hétvégén nemzetközi állásbörzét rendezett, ahol egy külön előadáson foglalkoztak a német nyelvterületek munkalehetőségeivel. Már rögtön az elején eloszlattak egy hatalmas tévhitet: nem elég, ha valaki angolul tud, ezekben az országokban szinte kizárólag a némettel lehet érvényesülni.

A tapasztalatok szerint főként életkorbeli különbségek vannak a Nagy-Britanniában és a német nyelvterületen dolgozó magyarok között. Míg előbbi túlnyomó többségben a fiatalok körében népszerűbb, akik zömében diplomások, utóbbi inkább a középkorú, szakközépiskolai végzettséggel rendelkezők kedvelt célpontja"

- mondta Tanay Marcell, az Euwork ügyvezetője. Ez a jelenség annak is betudható, hogy korábban az orosz mellett a német volt elterjedt a közoktatásban, jelenleg viszont egyértelműen az angol vette át az uralmat az idegennyelv-tanításban. Az angol nyelvű számítógépes játékok, és az amerikai filmek pedig csak tovább erősítik a tendenciát.

Ausztria a favorit

A magyarok körében az egyik legnépszerűbb célország Ausztria, nem véletlen, közel is van, sok magyar él ott, de pont emiatt az osztrák munkalehetőségek végesek. Bécs például már nagyon telített, de ahogy távolodunk a magyar határtól, egyre egyszerűbb munkát találni. Az osztrákoknál főként a gyártás, az autóipar, az építőipar, az egészségügy, és a vendéglátás az a terület, ahol magyarként viszonylag könnyű elhelyezkedni.

Sok álláshirdetésben az áll, hogy szállást biztosít a munkáltató. Ez valóban így van, de - néhány kivételtől eltekintve - nem térítésmentesen, ezek egyébként a többi külföldi álláshirdetésre is igazak. Átlagosan 1000-1100 eurót (312 forintos árfolyamon számolva 312 000 - 343 200 forint) lehet keresni 160 órás munkával számolva. Havonta nagyjából 400 eurót (124 800 forint) tudnak megspórolni a kint élők (ez persze nagyban függ az életviteltől is). Nincs egységes minimálbér Ausztriában, a legalacsonyabb kereseti határ ágazatonként eltérő. Általánosságban elmondható, hogy évente 25-30 nap fizetett szabadság jár a munkavállalóknak,

az év végén pedig féléves munkaviszony után 13., éves munkaviszony után pedig 14. havi fizetést is kapnak. Minden külföldinek ingyenes nyelvi képzés is jár.

Ha az egész család költözik, akkor néhány szempontot érdemes szem előtt tartani. Ausztriában nem kötelező a gyereknek óvodába járniuk, ezért nagyon drága az óvoda. Tehát ha mindkét szülő szeretne dolgozni, akkor inkább iskoláskorú gyermekkel érdemes nekivágni, az iskolai oktatás ugyanis ingyenes. Támogatást is kapnak a gyermekesek: a magyar és az osztrák családi pótlék különbözetét kifizeti Ausztria.

Németországban az építőipar a nyerő

Hol volt még az uniós csatlakozás, amikor a magyarok már elkezdtek Németországban dolgozni? Ugyan kevésbé kedvelt célpont Németország, mint Ausztria (talán a távolság miatt), viszont több a lehetőség.

Németországban az építőiparban dolgozik a legtöbb magyar, ennek az is az oka, hogy a hazai építőipar csak néhány éve normalizálódik, korábban nagyon elterjedt volt a feketemunka, és sokszor amellett, hogy nem jelentették be a dolgozókat, ki sem fizették őket rendesen. Németországban viszont évtizedek óta nagy szükség van a jó szakemberekre, és anyagilag is megbecsülik őket. A második legnépszerűbb az egészségügy. Ezzel szemben Ausztriában inkább a vendéglátás az az iparág, amelyben a legtöbb magyar dolgozik, az építőipar csak a második"

- mondta Tanay. A német minimálbér bruttó 8,84 euró (2758 forint), ami havi szinten 176 órás munkával 1496 eurót (466 752 forint) jelent. Ez a bruttó kereset, a nettót nehéz megállapítani, mert hatsávos adórendszer van a németeknél.

Nettóban egy betanított munkás átlagosan 1000-1300 eurót (312 000-415 600 forint) keres, egy szakmunkás (ide tartoznak a vendéglátók is) 1400 eurót (436 800 forint) keres. Ahol a munkáltató biztosítja a szállást, ott általában havi 200-300 eurót kell fizetni érte, és havi szinten nagyjából 400-500 eurót (124 800-156 000 forint) lehet megtakarítani.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A németországi munkavállalásról még azt is fontos tudni, hogy a beutazást követő 8 napban be kell jelentkezni az Anmeldung-ba a társadalombiztosítás miatt. Ahogy Nagy-Britanniában, itt is van egy ördögi kör: ahhoz, hogy valaki munkát kapjon, rendelkeznie kell szállással (bejelentett), de szállásbérlés csak munkaszerződéssel lehetséges. Ez az egyik fő oka annak, hogy általában csak biztos munka miatt költöznek Németországba a magyarok, ha nem él kint olyan barát vagy rokon, aki tud számukra szállást biztosítani.

Ha családdal indul útnak az ember, akkor úgy kalkuláljon, hogy egy 45-50 négyzetméteres lakás rezsivel együtt körülbelül 500 euró (156 000 forint) költséget jelent havi szinten, az étkezést pedig ki lehet hozni 250 euróból. Az óvoda itt sem kötelező, ezért nagyon drága. Az iskola viszont ingyenes, ahogy a tankönyv is.

Az álomfizetést Svájcban adják

Egy svájci munkáról nagyon sokan álmodoznak. A magyarok pechére még a németek is. Az oka, hogy ebben az országban tényleg nagyon jól lehet keresni, majdnem kétszer annyit, mint Németországban. Főként az egészségügyben, az építőiparban és a fémiparban lehet elhelyezkedni külföldiként. A jó nyelvtudás alapkövetelmény, és sajnos a magyaroknak ebben az országban a németekkel is versenyezniük kell, itt ők is bevándorlók, és elég nagy előnnyel indulnak.

Átlagosan 3-4 ezer svájci frankot (292 forintos árfolyamon számolva 876 000-1 168 000 forint) lehet megkeresni havonta, ebből a szállás 500-700 frankot (146 000-204 400 forint) visz el, ha viszont albérletet vesz ki az ember, az 1300-1400 frankba (379 600-408 800 forint) kerül. Drága a megélhetés, például egy kiló kenyér 2,5 frank (730 forint), és nagyon drága a hús is. De még így is nagyon jól meg lehet élni Svájcban.

Hollandiában az angolosok is labdába rúghatnak

A felsorolt országok között Hollandia a kakukktojás, itt ugyanis a német és az angol nyelvtudással is lehet boldogulni (de valamelyiket jól kell beszélni). A kint dolgozók viszont néhány hónap alatt egész jól megtanulnak hollandul, mivel hasonlít a németre is és az angolra is. Külföldiként a fém-, az autó-, és az építőiparban lehet legkönnyebben elhelyezkedni. Itt is heti fizetési rendszer van, csakúgy, mint Nagy-Britanniában.

Általában 350-475 eurót lehet keresni hetente, ami havi szinten 1500-2000 eurót jelent. Furcsaság, hogy itt nem a munkáltató vonja le a bérből a TB-t, hanem a munkavállalónak kell befizetnie maga után.

Ami a magyarok számára kicsit elrettentő, de legalább is nagyon furcsa, hogy a munkásszállók konténerparkok. Ezt úgy kell elképzelni, mint egy lakókocsi parkot, csak ezekben konténerek állnak, amelyek persze mindennel fel vannak szerelve, elég kényelmesek is.

Összességében tehát elmondható, hogy aki beszél németül, és jó a szakmájában, az jó eséllyel boldogul az említett országokban. Fontos hangsúlyozni, hogy jelen írásunkban kizárólag gazdasági és munkaerőpiaci tapasztalatokkal foglalkoztunk, nem lehet kizárólag erre alapozni, ha valaki külföldön próbálna szerencsét. Érdemes azoktól információkat szerezni, akik már a kiszemelt országban hosszabb-rövidebb időt eltöltöttek, de nem jó csak egy-két véleményre alapozni.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
hrdoktor  |  2024.03.26 10:32
A stressz negatív hatásairól szinte mindenki hallott, de az eustressz, vagyis a pozitív stressz egés...
perfekt  |  2024.03.12 11:42
Az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásainál előfordul, hogy a kérelmező több ellátást kap a jog sze...
coachco  |  2024.03.03 12:47
Most belegondolva abba, a Föld, föld...! című könyve után, hogy Márai távozása és az én ifjúkorom kö...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem