Jó tudni: így dolgoznak a közjegyzők a járvány alatt

MTI
2020. március 19. 15:30

Megváltozott ügyfélfogadási rend szerint, de továbbra is eljárnak a közjegyzők például a halaszthatatlan banki, finanszírozási ügyekben a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben, de a szokásos határidők lejártáig terjedő időt számítva március 15-étől az ítélkezési szünet miatt nem veszik figyelembe a napok múlását a közjegyzői eljárásokban.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) csütörtökön közölte: a koronavírus-járvány miatt megváltozott jogszabályi és egészségügyi kereteknek megfelelően folytatódik a közjegyzői munka, de hagyatéki tárgyalást nem tűzhetnek ki a közjegyzők, és a kormány által elrendelt rendkívüli ítélkezési szünet miatt március 15-étől nem telik a szokásos határidők ideje a közjegyzői, például hagyatéki vagy fizetési meghagyásos eljárásokban.

A már kitűzött tárgyalások többségét várhatóan el fogják halasztani, de erről az adott közjegyző dönt. Ha valakit korábban beidéztek a tárgyalásra és még nem kapott a halasztásról tájékoztatást, akkor érdeklődjön az idézést küldő közjegyzőnél, mert a helyzet változhatott, és az iroda nyitva tartása is módosulhatott.

Ha a tárgyalást megtartják, akkor sem feltétlenül szükséges a személyes jelenlét: a hagyatéki tárgyalásra bárki küldhet maga helyett meghatalmazással képviselőt. Meghatalmazott lehet bármely hozzátartozó, örököstárs vagy annak törvényes képviselője, meghatalmazottja, illetve ügyvéd. Nem lehet azonban meghatalmazott az a rokon, akivel ellentétesek az érdekeink vagy akivel egyezséget akarunk kötni, illetve az ő ügyvédje is.

Fizetési meghagyást lehet kezdeményezni, de a rendkívüli ítélkezési szünet miatt március 15-étől - e napot is beleértve - nem telnek a fizetési meghagyásos eljárásban a szokásos határidők sem az ügyfelek, sem a közjegyzők esetében. (Vagyis, ha például valaki március 11-én átvett a postán egy fizetési meghagyást - például egy ki nem fizetett számlatartozás miatt -, akkor csak 3 nap telt el a szokásos 15 napos ellentmondási határidőből, ez majd akkor folytatódik, ha a jogalkotó megszüntette a rendkívüli ítélkezési szünetet. A negyedik ellentmondási nap így a rendkívüli ítélkezési szünet végének hatályba lépését követő naptári napon - nem pedig munkanapon - kezdődik.)

Annak ellenére szonban, hogy a határidő ideje nem telik, a fizetési meghagyással szemben az átmeneti időszakban is lehet élni ellentmondással. Aki átmeneti pénzzavarba kerül, annak érdemes mielőbb fizetési halasztást vagy részletfizetést kérnie a közjegyzőtől. Erre elektronikus úton (e-aláírásra alkalmas személyi igazolvánnyal, vagy minősített elektronikus aláírással és időbélyegzővel) van lehetősége, magánszemélyként postai úton. Fizetési meghagyásos eljárást kezdeményezése esetén, bár a közjegyzőket jelenleg nem köti a szokásos - elektronikus ügyintézés esetén 3 munkanapos, egyéb esetben 15 napos - határidő, az elektronikus úton benyújtott kérelmeket továbbra is ki fogják bocsátani.

Bár jelenleg is lehet intézni lakáshiteles ügyeket közjegyzőnél, a kamara azt tanácsolja, hogy ha nem sürgős, átmenetileg ne tegyék.

Egyes közjegyzői eljárások óvintézkedések mellett ítélkezési szünetben is igénybe vehetők. A közjegyzői irodák a torlódások elkerülése érdekében megváltozott ügyfélfogadási időben és rendben, előzetes bejelentkezés alapján fogadják az ügyfeleket. Kiemelt jelentőséget tulajdonítanak a valóban halaszthatatlan ügyeknek, így például a finanszírozási, banki ügyleteknek. Továbbra is lehet például lakás- vagy egyéb hitelekhez kapcsolódó közjegyzői okiratot készíttetni, másolatot hitelesíttetni, aláírási címpéldányt vagy egészségügyi nyilatkozatot tenni.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A MOKK felhívta a figyelmet arra, hogy érvényes végrendelet nemcsak közjegyző előtt tehető, hanem magánokirati formában is, ami később is bejegyeztethető a Végrendeletek Országos Nyilvántartásába, ha azt letétbe helyezik közjegyzőnél.

Arra kérték az ügyfeleket, hogy a torlódás elkerülése érdekében minden esetben előzetesen egyeztessenek a választott vagy az adott ügyben illetékes közjegyzői irodával a félfogadásról, illetve szükség esetén forduljanak hozzájuk vagy a területi közjegyzői kamarához e-mailben vagy telefonon, ha pedig tehetik, válasszák inkább az elektronikus ügyintézést.

Csak személyesen intézhető a végrendelkezés, az élettársi kapcsolat fennállásáról és fenn nem állásáról tett nyilatkozat, a közjegyzői okirat-szerkesztési eljárás, a házassági és élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartásába bejegyzés. Ugyanakkor az okirat-szerkesztési eljárásban az eljárást megindító kérelem elektronikusan is előterjeszthető.

Magánszemélyek számára elektronikusan vagy postai úton intézhető az igazságügyi szakértő kirendelése, az előzetes bizonyítási eljárás, a beadványok előterjesztése hagyatéki eljárásban, a fizetési meghagyásos eljárás és a hitelbiztosítéki nyilvántartásos ügyek. Az elektronikus ügyintézéshez többnyire - például hagyatéki eljárásban - elegendő az ÁNYK program használata, a fizetési meghagyásos eljáráshoz minősített e-aláírás és időbélyegző, vagy magánszemlyeknél e-aláírásra alkalmas személyi igazolvány szükséges.

Bővebb információk a https://www.mokk.hu/ugyfeleknek/elektronikus-ugyintezes.php internet címen olvashatók, a közjegyzőkereső pedig a https://start.mokk.hu/kozjegyzokereso.html?theme=dark#x internet címen érhető el.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem