17 °C Budapest
Döntöttek a magyarok: ha ez átmegy, sorra vezethetik be a 4 napos munkahetet

Döntöttek a magyarok: ha ez átmegy, sorra vezethetik be a 4 napos munkahetet

2021. február 17. 15:01

A kényszerhelyzet alatt a legtöbb munkavállaló bizonyította, hogy ha kell, és a körülmények lehetővé teszik, otthonról is tud dolgozni ugyanolyan hatékonyan, mint az irodából. Ez a felismerés egészen biztosan nem fog nyom nélkül eltűnni, sőt, készülhetünk rá, hogy alapjaiban fogja megváltoztatni a munka világát. Ám hogy a jelenlegi 2 legmarkánsabb irányzat közül, a 3+2+2-es struktúra, illetve a négynapos munkahét közül melyik kerül ki győztesen, egyelőre még rejtély. Megkérdeztük olvasóinkat is, milyen felállásban dolgoznának legszívesebben, és az eredmény kétséget sem hagy maga után.

Nem csak Magyarországon, de a világ számos országában a szellemi munkát végzők egy jelentős hányada otthoni munkavégzésre kényszerült egyik pillanatról a másikra. A cégek és a munkavállalók jelentős része jól vette az akadályokat, sőt, sok helyen még előnyt is sikerült kovácsolni ebből a szokatlan helyzetből.

Egy múlt heti cikkünkben foglalkoztunk azzal a kérdéssel, hogy mit hoz a jövő, hogyan fogja megváltoztatni a Covid a munka világát, hiszen hagyományos 9-től 5-ig, heti öt napban struktúrához talán már senki nem akar visszatérni. Úgy tűnik alapvetően két irányzat emelkedik ki a csatazajból ezekben a percekben, egyik közülük a négynapos munkahét, másik a 3-2-2-es struktúra, de egyelőre fogalmunk sincs, melyik válhat elterjedtték.

Kíváncsiak voltunk az olvasóink véleményére is, ezért összeállításunk végén kérdést tettünk fel, hogy számukra melyik lenne a szimpatikusabb megoldás. Közel 500 válasz érkezett.

Ahogy a diagrammon is jól látszik, a válaszadók 62 százaléka inkább választaná a négynapos munkahetet akár irodából.

3+2 (+2)

Három nap az irodában, két nap távoli és két szabadnap: ez a "3-2-2", Lauren C. Howe, Ashley Whillans és Jochen I. Menges akadémikusok új munkaszerkezeti javaslatának alapja. A kulcs itt a rugalmasság, mivel ebben a rendszerben elviekben a munkavállalók a számukra legmegfelelőbb kombinációt választják, és egyéni, személyes menetrendjük alapján alakítják napjaikat.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Négynapos munkahét

A négynapos munkahét elképzelése nem új keletű, az 1970-es évek óta létezik - világszerte több vállalat is kísérletezik vele párhuzamosan, vegyes sikerrel. Ám a munkavállalók jelen körülmények között újra elkezdtek vele széles körben foglalkozni, remélve hogy a világjárvány árnyékában ismét napirendre kerülhet a kérdés.

Ennek egyik oka az, hogy a termelékenységhez való viszonyunk egészen váratlan fordulatot vett: sokan tapasztalták, hogy otthonról dolgozva lényegesen hatékonyabbak voltak, és öt teljes napra már nincs szükségük egyheti munkájuk elvégzéséhez.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
coachco  |  2021.04.09 20:02
Sokkal korábban ébredek, mint kellene. Kellene? Egy ideje jóformán bármeddig alhatnék, alig van regg...
legacykft  |  2021.04.09 18:00
Bő egy év pandémiás időszak után belátható közelségbe került a “nyitás”, a régi életünkhöz való viss...
perfekt  |  2021.04.07 06:00
A napokban a gépjármű tulajdonosok/üzembetartók levelet kapnak a NAV-tól, mely tartalmazza a 2021. é...
hrdoktor  |  2021.04.06 04:59
Az elvek és a jogszabályok szintjén már megvalósult a férfiak és a nők egyenlősége, a napi gyakorlat...
kovacstunde  |  2021.04.05 09:06
  Az emberek többsége nem szereti, ha ellenőrizve vannak, mert azt személyes szabadságuk korlátozás...
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01