14 °C Budapest

A 7 legjobb hely, ahova teheted a pénzed egy évre

2014. november 12. 06:03

A legjobb hozammal kecsegtető megtakarítások általában hosszú távra szólnak, nem mindenki akar azonban öt-tíz évre elköteleződni. Számukra jó hír, hogy már egy éves időtávon is találunk olyan megtakarítást, amivel infláció feletti hozamokat érhetünk el. Hét (elő)takarékossági formát szedtünk össze, amibe rövid távon is érdemes félre tenni.

Ha megtakarítani szeretnénk, akkor alacsony kockázat mellett a legmagasabb hozamokat egyértelműen a hosszú távú megtakarítások között találjuk, viszont sokan nem szeretnénk öt-tíz évet várni arra, hogy a félretett pénzünket felhasználhassuk, ezért összegyűjtöttük azt a hét megtakarítási formát, amit egy éves távlatban jó alternatívaként merülhet fel.

Bankbetét

A bankbetét a legelterjedtebb megtakarítási forma, aki gondolkodott már azon, hogy félretegyen egy kis pénzt, az szinte biztos, hogy találkozott már vele. A betétek az adott futamidőre érvényes kamatozással bírnak, azonban más termékekkel az Egységes Betéti Kamatláb Mutató (EBKM) alapján érdemes összehasonlítani, ez ugyanis tartalmazza a betéti költségeket, igaz a számlavezetési és tranzakciós díjak nincsenek benne.

Ha egy éves megtakarítási időszakkal számolunk, akkor a futamidők közül számunkra legkedvezőbb a 12 hónapos betét lehet. Alapvetően erre az időtartamra a jegybank adatai alapján a lekötött betétek átlagos kamatlába 1,58 százalék, ami nem túl magas, azonban ebbe minden lekötött betét bele tartozik, ráadásul a bankbetétek után meg kell fizetni a kamatadót és az egészségügyi hozzájárulást (EHO) is. Azok a betétek, amelyek feltételekkel bírnak, ennek akár a dupláját, három százalék körüli kamatot is adhatnak. A leggyakoribb feltételek:

  • Az aktív bankolás, aktív bankkártya használat
  • Újonnan a bankhoz érkező pénz

Látra szóló bankbetét és takarékszámla

A látra szóló betétek és a takarékszámlák lényege, hogy akkor sem veszítjük el a felhalmozott kamatokat, ha a futamidő vége előtt nyúlunk hozzá a pénzünkhöz, sőt a takarékszámlának még futamideje sincs. Természetesen ezért cserébe a látra szóló betéteknek alacsonyabbak a kamatai, mint a lekötött versenytársaiknak (a kamatadót és az EHO-t ugyanúgy meg kell fizetni), a takarékszámlák kamatozása pedig még a látra szóló betéténél is alacsonyabb.

Kincstári Takarékjegy és Kincstári Takarékjegy Plusz

A Kincstári Takarékjegy (KTJ) és a Plusz változat is alapvetően a Postán megvásárolható lakossági állampapír, ami úgynevezett fix, lépcsőzetes kamatozással bír. Mindkettő után meg kell fizetni a 16 százalékos kamatadót, azonban a 6 százalékos EHO-t már nem. A az alapvető különbségek a két értékpapír között, hogy míg a sima Takarékjegy fizikai. papír alapú értékpapír, melyet kötött (10, 50, 100, 500 ezer és 1 millió forintos) címletekben vásárolhatjuk meg és válthatjuk vissza, addig a Kincstári Takarékjegy Plusz értékpapírszámlán elhelyezhető nem papír alapú (dematerializált) befektetés 1 forintos névértékkel, vagyis bármekkora összegben megvásárolhatjuk, (a lényeg, hogy átlépjük a 10 ezer forintos határt) és lejárat előtt bármekkora összeget visszaválhatunk belőle akár online internetes értékpapír-kereskedési szolgáltatáson keresztül is.

A Kincstári Takarékjegy értékesítése a Postán történik, és bármikor visszaváltható, igaz a futamidő lejárata után már nem kamatozik tovább. A Kincstári Takarékjegy Plusz viszont úgynevezett adagolt kibocsátás útján jut el az ügyfelekhez. Hetente új sorozat kerül kibocsátásra, és az ugyanazon sorozatba tartozó értékpapírok lejárata megegyezik. A Takarékjegyhez hasonlóan a Plusz is bármikor visszaváltható névértéken - tehát tőkeveszteség nélkül -, a felhalmozott kamatokkal együtt, a lépcsőzetes kamatozás számításai szerint.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Lépcsőzetes kamatozás
A Kincstári Takarékjegyek mind a két fajtája fix lépcsőzetes kamatozással bír. Ha az első három hónapban váltjuk vissza a KTJ-t vagy KTJ Pluszt, akkor nem jár kamat, viszont ezután a maradék kilenc hónapban havonta lépcsőzetes mértékben, időarányosan kerül megállapításra a kamat, ami jár akkor, ha a futamidő vége előtt váltjuk vissza az értékpapírunkat. A futamidő végén természetesen az egész kamat jár.

Befektetési alap

A befektetési alapok tárháza elég széles, azonban egy évre, vagy ennél rövidebb időtartamra szinte kizárólag likviditási vagy pénzpiaci alapot érdemes venni, a többi alapnak ugyanis ilyen rövidtávon túl nagy a kockázata. Ez az utóbbi kettő viszont alkalmas lehet arra, hogy egy évig parkoltassuk a pénzünket. Előnye, hogy nincsen futamideje, és ugyan elméleti kockázata van, viszont a hozam kilengései ennek a két alaptípusnak alacsonyak.

Hozam szempontjából nehéz összehasonlítani a befektetési alapokat a betétekkel, mivel míg ez utóbbiak esetében a jövőbeni kamatokat ismerjük, addig az alapoknál a múltbéli hozamok ismertek, de a korábbiakhoz hasonlóan adó és EHO kötelesek ezek a termékek is.

Kamatozó Kincstárjegy és Féléves Kincstárjegy

Ez a két állampapír a fix kamatot ad fél-, illetve egy évre. A lejáratkor fizetnek fix kamatot, amiből ugyan a kamatadót le kell vonni, azonban EHO mentes papírokról van szó. Kiszámíthatóságuk és relatív magas kamatuk miatt az elmúlt években igen népszerű papírrá váltak.

Diszkontkincstárjegy

Diszkontkincstárjegyet (DKJ) három és 12 hónapos futamidővel vásárolhatunk, igaz, mivel futamidő közben eladható, ezért vehetünk ennél rövidebb lejáratú papírt is. A DKJ előnye, hogy jól kiszámítható, fix hozama van, igaz ez napjainkban nem túl magas, évesített szinten nem éri el a két százalékot.

NEKED AJÁNLJUK
HR BLOGGER
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
hrdoktor  |  2024.04.23 11:46
Sokan szenvednek kézfájdalmaktól a számítógépes munka következtében, ami helyes egérhasználattal jel...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 25. csütörtök
Márk
17. hét
Április 25.
Malária világnap
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm