5 °C Budapest

Ezreket fizetnek rá a szülők az ingyenes tankönyvekre

Pénzcentrum
2012. szeptember 1. 14:04

Több ezer forintos ráfizetést kérnek az ingyenes tankönyvekre jogosult gyerekek szüleitől az iskolák, ezért az oktatási államtitkárhoz fordult a Fővárosi Szülők Egyesülete. Arra hivatkoznak a tanintézmények, hogy a tizenkétezer forintos tanulónkénti állami normatíva nem elég a tankönyvcsomagra, az iskola pedig nem tudja állni az árkülönbözetet, ezért hárítják azt a családokra - közölte Keszei Sándor, a szervezet szóvivője.

A Fővárosi Szülők Egyesülete kezdeményezik az oktatási államtitkárságánál, hogy vizsgálja meg, az iskolák, miért kérnek "ráfizetést" az ingyenességre jogosult tanulóktól, és miért kérnek 15-20 ezer forintot az általános iskolai tankönyvcsomagokért - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Keszei Sándor kifejtette: ingyenes tankönyvellátásra jogosult a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanuló, aki tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, és aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Mintegy 500-550 ezer rászoruló tanulónak jár az ingyenes tankönyvellátás.

Az egyesület szóvivője kiemelte: az ingyenes tankönyvellátás azt jelenti, hogy az arra jogosult tanuló 100 százalékosan térítésmentesen kapja az oktatásához szükséges valamennyi tankönyvet, munkatankönyvet, nyelvkönyvet, szakmai tankönyvet és az olyan, a tankönyvhöz kapcsolódó kiadványokat, amelyek az ismeretanyag illusztrálására, illetve a tanultak gyakorlására és ellenőrzésére szolgálnak és segítséget nyújtanak a könyvben foglaltak elsajátításához, illetve azok használatához - vagyis az iskola fizeti ki a szülő helyett a tankönyvcsomag teljes árát, vagy kölcsönzi ki az iskolai könyvtárból.

A pedagógusoknak olyan tankönyveket és tankönyvhöz kapcsolódó kiadványokat kell választani, amelyek beszerezhetők a rendelkezésre álló 12 ezer forintos költségvetési forrásból. A fenntartó ezért jogosult és köteles ellenőrizni az iskolai tankönyvrendelést, és amennyiben nem valósítható meg a törvényben előírt ingyenesség biztosítása, utasítania kell az igazgatót annak átdolgozására.

Keszei Sándor szerint törvénysértő, ezért nem fogadható el, hogy a tankönyvcsomag ár 12 ezer forint feletti részét kifizettetik az ingyenességre jogosulttanulók szülőkkel. Van, hogy akár ötezer forintot is elkérnek - tette hozzá.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.12.08 10:23
A 2022. november 16-án tartott Kormányinfón bejelentésre került, hogy a kormány turisztikai akcióter...
laskainelli  |  2022.12.06 20:29
  Az év vége – noha az elcsendesedést hozná el – sokak számára a pörgést, a végeláthatatlan felad...
hrdoktor  |  2022.12.05 06:29
Az aktív életmóddal az egészségünket és a koncentrációs képességeinket is javíthatjuk. [...] Bővebb...
ajovomunkahelye  |  2022.11.28 17:00
A világban zajló események, mint a világjárvány, a háború és a gazdasági bizonytalanság a különböző...
coachco  |  2022.11.26 10:31
Az alábbi írás főszereplői a fák, köztük egy bizonyos tölgy, a természet és az ember. [...] Bővebbe...
Rengeteg munkavállaló készül most erre: már ezt is kaphatnak a bónusz mellé

Már csak pár hét van karácsonyig, így minden cégnél napirenden van a kérdés, hogy milyen formában köszönjék meg a dolgozók egész éves munkáját.

A Brancs megmondja: ezek kellenek, hogy megvalósítsd vállalkozás ötleted

A Brancs kampányait készítő szakemberekkel beszélgettünk arról, hogy mi a receptje egy sikeres vállalkozásnak.

Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 9. péntek
Natália
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?