7 °C Budapest

Ezreket fizetnek rá a szülők az ingyenes tankönyvekre

Pénzcentrum
2012. szeptember 1. 14:04

Több ezer forintos ráfizetést kérnek az ingyenes tankönyvekre jogosult gyerekek szüleitől az iskolák, ezért az oktatási államtitkárhoz fordult a Fővárosi Szülők Egyesülete. Arra hivatkoznak a tanintézmények, hogy a tizenkétezer forintos tanulónkénti állami normatíva nem elég a tankönyvcsomagra, az iskola pedig nem tudja állni az árkülönbözetet, ezért hárítják azt a családokra - közölte Keszei Sándor, a szervezet szóvivője.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

A Fővárosi Szülők Egyesülete kezdeményezik az oktatási államtitkárságánál, hogy vizsgálja meg, az iskolák, miért kérnek "ráfizetést" az ingyenességre jogosult tanulóktól, és miért kérnek 15-20 ezer forintot az általános iskolai tankönyvcsomagokért - mondta az InfoRádiónak a szervezet szóvivője.

Keszei Sándor kifejtette: ingyenes tankönyvellátásra jogosult a nappali rendszerű iskolai oktatásban részt vevő minden olyan tanuló, aki tartósan beteg, sajátos nevelési igényű, három- vagy többgyermekes családban él, nagykorú és saját jogán családi pótlékra jogosult, és aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül. Mintegy 500-550 ezer rászoruló tanulónak jár az ingyenes tankönyvellátás.

Az egyesület szóvivője kiemelte: az ingyenes tankönyvellátás azt jelenti, hogy az arra jogosult tanuló 100 százalékosan térítésmentesen kapja az oktatásához szükséges valamennyi tankönyvet, munkatankönyvet, nyelvkönyvet, szakmai tankönyvet és az olyan, a tankönyvhöz kapcsolódó kiadványokat, amelyek az ismeretanyag illusztrálására, illetve a tanultak gyakorlására és ellenőrzésére szolgálnak és segítséget nyújtanak a könyvben foglaltak elsajátításához, illetve azok használatához - vagyis az iskola fizeti ki a szülő helyett a tankönyvcsomag teljes árát, vagy kölcsönzi ki az iskolai könyvtárból.

A pedagógusoknak olyan tankönyveket és tankönyvhöz kapcsolódó kiadványokat kell választani, amelyek beszerezhetők a rendelkezésre álló 12 ezer forintos költségvetési forrásból. A fenntartó ezért jogosult és köteles ellenőrizni az iskolai tankönyvrendelést, és amennyiben nem valósítható meg a törvényben előírt ingyenesség biztosítása, utasítania kell az igazgatót annak átdolgozására.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Keszei Sándor szerint törvénysértő, ezért nem fogadható el, hogy a tankönyvcsomag ár 12 ezer forint feletti részét kifizettetik az ingyenességre jogosulttanulók szülőkkel. Van, hogy akár ötezer forintot is elkérnek - tette hozzá.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
laskainelli  |  2021.10.19 09:08
  A tartós kapcsolatban élők számtalan problémát fel tudnak sorolni, hogy mi miatt szenvednek a tár...
perfekt  |  2021.10.18 08:20
A pénzügyi-számviteli szakemberek az őszi hónapokban már figyelik az adótörvények – bennük a számvit...
hrdoktor  |  2021.10.18 06:46
Kevésbé ismert, hogy a klimax a kellemetlen tünetek megjelenésén túl egy sor súlyos betegség kockáza...
legacykft  |  2021.10.15 18:45
Tudtad, hogy a tornádó közepe (szeme) mozdulatlan? Fizikai törvény, a forgómozgás természetéből adód...
ajovomunkahelye  |  2021.10.08 09:12
A munkavégzés körülményeinek megváltoztatásával a járványhelyzet visszafordíthatatlan átalakulásba t...
NAPTÁR
Tovább
2021. október 20. szerda
Vendel
42. hét
KONFERENCIA
Tovább
Sustainable World 2021
Fenntartható befektetések, piaci lehetőségek: varázsszó az ESG
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. október 19. 17:06