19 °C Budapest

Nesze neked kiadáscsökkentés! Luxusban az államtitkárok

Pénzcentrum
2012. augusztus 12. 16:31

Több mint százhúsz kormányzati vezető furikázhat hivatali autóval - derül ki a Blikk összesítéséből, amelyet Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszternek egy szocialista képviselő parlamenti kérdésére adott válaszából hámozott ki.

"Milyen juttatásokat biztosít a Kormány az állami vezetőknek?" - ezzel a címmel intézett kérdést a parlamentben Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez Józsa István. A szocialista képviselő írásbeli beadványában emlékeztetett arra, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a 2013. évi költségvetésről szóló törvényjavaslatot ismertető parlamenti expozéjában hangsúlyt helyezett a karcsúbb állam fontosságára, mint ami "segíti a vállalkozásokat és a családokat, hogy jobban működjenek".

Józsa István szerint a miniszter által megfogalmazott prioritásra való tekintettel érdemes leltárt készíteni az állami vezetők által igénybe vett juttatásokról. Ezért tájékoztatást kért Navracsics Tibortól arról, milyen juttatásokban - hivatalilakás-használat, lakásfenntartási térítés, személygépkocsi-használat - részesülnek az állami vezetők.

A minisztereknek és államtitkároknak alapból jár a nagy "fekete autó", saját sofőrrel, a helyettes államtitkároknak viszont külön kell kérniük az állami gépkocsit. Az utóbbiak túlnyomó többsége nem volt szívbajos, néhány kivétellel mindenki kért, és kapott személyes használatra autót, amelyet minisztere javaslatára Navracsics Tibornak kellett engedélyezni - írja a Blikk.

Összesen hatvannégy helyettes államtitkár használhat szolgálati járművet hivatali és magáncélokra. A helyettes államtitkároknak a tankolásokat sem kell saját zsebből fizetniük, ha nem lépik át az előre meghatározott futásteljesítményt, amely - a miniszter által közölt adatok szerint - havi 2 ezer kilométertől 10 ezer kilométerig terjed.

A minisztereknek és államtitkároknak nem kell figyelniük a kilométeróra állására, bármennyit mennek is, az állam fizeti az útiköltséget, valamint az esetleges javítási és szervizköltségeket. "A kormányváltás előtt 125 gépkocsit tartottak fent az állami felsővezetők, most csak 123-at. Kilométer-korlátozást vezettünk be, s alsóbb szinten csak felettes engedéllyel lehet használni az autókat" - közölte a KEF.

Az állami vezetők autóflottáját tavaly nyáron újították meg, amikor 97 új ©koda Superbet vásároltak 600 millió forintért. - Olcsóbb új kocsikat venni, mint a meghibásodott járműveket állandóan javítgatni - indokolt a beszerző Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) akkor a Blikknek.

Az új luxusautókat az állami vezetők között osztották szét, alacsonyabb szintekre nem jutott. Pedig még a minisztériumi osztályvezetők és köztisztviselők is kaphatnak autót, igaz, csak hivatali használatra. Navracsics Tibor nem válaszolt Józsa István azon a kérdésére, hogy az adott állami vezetők milyen kategóriájú személygépkocsikkal közlekednek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Csak a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumban (KIM) - a vezetők járműparkjával együtt - 63 személygépkocsi áll az apparátus rendelkezésére. A járművek a múlt hónapban 145 ezer kilométert tettek meg, és 14,8 millió forintba került az üzemeltetésük. A napilap további két másik minisztérium gépkocsiállományáról és használatáról rendelkezik információkkal: a Vidékfejlesztési Minisztérium 38 autójának üzemeltetése 8,1 millió, a fejlesztési tárcánál pedig 7,7 millió forintot emésztett fel a 22 autó havi költsége.

Milliók mennek el lakástámogatásra is

A miniszter által adott válaszból az is kiderül, hogy az államnak havonta 2,2 millió forintját emészti fel 8 államtitkár lakhatási támogatása. Répássy Róbert, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium igazságügyi és Szabó Erika, a közigazgatásért és választásokért felelős államtitkárainak egy 158, illetve egy 147 négyzetméteres hivatali lakás jár, amelyeknek az üzemeltetési költsége havonta 63 623, illetve 91 133 forint.

További hat államtitkár lakásfenntartási térítést kap. Kovács Zoltán, a KIM társadalmi kapcsolatokét felelős államtitkára havonta 200 ezer forintos támogatásban részesül. V. Németh Zsolt vidékfejlesztésért felelős államtitkár 160 ezer forintot tehet zsebre ezen a címen. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) két államtitkára, Völner Pál infrastruktúráért és Hegmanné Nemes Sára, vagyonpolitikáért felelős államtitkára havi 220, illetve 150 ezer forintos juttatást kapnak ezen a címen. Hoffmann Rózsa az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) oktatásért felelős, valamint Halász János parlamenti államtitkár 230, illetve 231 ezer forintos lakásfenntartási támogatással számolhatnak havonta.

 

HR BLOGGER
hrdoktor  |  2024.05.01 21:07
Nincs minőségi munkavégzés igazán hatékony koncentráció nélkül. Valljuk be, ez sajnos sokszor neheze...
perfekt  |  2024.04.23 12:25
A "GINOP PLUSZ-3.2.1.-21 III. ütem keretein belül képzési és bértámogatási lehetőségek vehetők igény...
coachco  |  2024.04.16 16:42
Nekem a csend! A csendre való vágyakozás maga! [...] Bővebben!
laskainelli  |  2024.03.26 12:00
A házasság egy olyan szövetséget jelentene, amelynek mélysége biztonságot és figyelmet biztosít a fe...
vezetoi-coaching  |  2024.02.12 22:30
Gondoltam, ezt elmesélem már. Gyakorlatilag kétszer megnéztem…:-))) Életemben először... Ki tudja, a...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. május 2. csütörtök
Zsigmond
18. hét
Május 2.
Jelszó világnap
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm