0 °C Budapest

Stohl milliós adótartozása! Ennyivel lóg az államnak a botrányhős

2011. április 28. 16:58

Másfél millió forintos adótartozást halmozott fel Stohl András cége, emiatt a bíróság végrehajtást kezdeményezett ellene - tudta meg a Blikk. Stohl jól menő cégekben társtulajdonos, mindeközben a saját vállalkozásában nem fizette meg az adót.

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.

Stohl kálváriája tavaly kezdődött, amikor ittasan és drogos állapotban közúti balesetet okozott. A karambol után sem kellett nélkülöznie. Sajtóhírek szerint az RTL Klubtól annak ellenére megkapta a fizetése egy részét, hogy hónapokig nem vezetett műsort, majd a ValóVilág negyedik szériájában képernyőre is került. A színművész két színházban, több darabban játszik, mint a balesete előtt.

A televízióban április 12-én lehetett utoljára látni, mert ügyvédje tanácsára úgy döntött, hogy az őszi másodfokú ítélet kihirdetéséig nem vállal tévés munkát. Az elsőfokú ítélet szerint két év négy hónapot kell rács mögött töltenie.

A cégbírósági papírok szerint Stohl és az édesanyja közös tulajdonában van a vállalkozás, amely másfél millió forintos adótartozást halmozott fel annak ellenére, hogy a társaság nem veszteséges. Ruttner György, Stohl ügyvédje elismerte, hogy a színész cége valóban adótartozást halmozott fel, amit azonban folyamatosan törleszt. Az ügyvéd nyilatkozatából úgy tűnik, mintha Stohl méltányosságot kért volna az adóhatóságtól, ugyanis csak akkor fizetheti meg részletekben a tartozását, ha azt a NAV jóváhagyja. Az adóhatóságnál adótitokra hivatkozva nem adtak felvilágosítást arról, hogy Stohl valóban méltányosságot kért és kapott volna.

Az adó befizetése azért okozott nehézséget Stohlnak, mert a balesete következményeként közel kétmillió forintot fizetett a sértettjeinek. Mindezek mellett családfenntartóként saját három lányáról gondoskodik és özvegy nővére négy gyermekét is támogatja. Emellett idős édesanyja megélhetéséhez is havonta hozzájárul egy nagyobb összeggel. Nehézséget okoz Stohlnak, hogy a Nemzeti Színházból járó fizetése is akadozik - ecsetelte Ruttner György.

Az adóhatóság vállalkozásoknál nem mérsékelheti a fennálló adótartozást, csak fizetési könnyítést - halasztást, részletfizetést adhat. A fizetési könnyítés abban az esetben engedélyezhető, ha a fizetési nehézség a kérelmezőnek nem róható fel, vagy annak elkerülése érdekében úgy járt el, ahogy az az adott helyzetben tőle elvárható. Fontos szempont, hogy az adózó fizetési nehézségei átmeneti jellegűek, tehát későbbi időpontban képes megfizetni a tartozását. Az adóhatóság vizsgálja az adózó jövedelmi, vagyoni, szociális körülményeit, illetve a gazdasági tevékenységével kapcsolatos adatokat.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara szerint a legtöbb esetben nem kell elárverezni az adósok értéktárgyait. A kötelezettnek ugyanis az utolsó percben is lehetőségük van a tartozás kiegyenlítésére, így a legtöbb esetben a kitűzött árverések jelentős része elmarad. A kamara több évtizedes tapasztalata alapján úgy véli, hogy általában az esetek 10 százalékában kell az árverést ténylegesen megtartani, és a befolyt összegből kiegyenlíteni a tartozást.

 

A legfontosabb hírek, a napi hírzaj nélkül.
Elindult a Pénzcentrum heti hírlevele, a Turmix.
HR BLOGGER
kovacstunde  |  2022.01.26 11:42
  Néhány nappal ezelőtt a Kossuth Rádió egyik reggeli műsorát hallgatva arra lettem figyelmes, hogy...
vezetoi-coaching  |  2022.01.26 09:06
  1. Nagyon nehéz pejsliből különbséget tenni méltóság és tisztelet között. Amikor a különbségre ké...
perfekt  |  2022.01.26 08:26
Tanulmányozva a mérleget, gyakran találkozhatunk a forrásoldalon a céltartalékokkal. Mindig felvetőd...
hrdoktor  |  2022.01.24 04:55
Amikor heti ritmusban vagy egy héten belül is változik a munkarendje, önt is fenyegetheti az egészsé...
legacykft  |  2022.01.21 18:45
Mindannyian boldog életről álmodunk. A boldogság élménye azonban mindenkinek mást jelent, mondhatnák...
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. január 26. szerda
Vanda, Paula
4. hét
Január 26.
Nemzetközi vámnap
KONFERENCIA
Tovább
Private Investor Day 2022
Mibe fektessünk 2022-ben? Tippek, elemzések, befektetési ötletek profiktól, Neked! Február 24-én online.
EZT OLVASTAD MÁR?