Kikre vadászik az idén az APEH? - Kellemetlen meglepetések!

Pénzcentrum
2007. február 9. 11:53

Az APEH mai sajtótájékoztatóján, eleget téve törvényi kötelezettségének, közzé tette az idei évre vonatkozó ellenőrzési irányelveit. A régi, és a már "megszokott" ellenőrzési területek mellett új vadászmezőkre is tévednek majd a Hatóság emberei.

Mielőtt górcső alá vennénk a vizsgált területeket, egy valamit le kell szögeznünk: a kihirdetésre kerülő irányelvek általánosságokat fogalmaznak meg és csak a fő csapásokat jelölik ki. Az egyes régiókban az igazgatóságok kockázat elbírálás és mérlegelés alapján döntenek az egyes konkrét vizsgálatok lefolytatásáról -mondta el Varga Lászlóné az APEH elnökhelyettese.

Az idei évben kiemelten fókuszba kerülnek a vagyonosodási és a magánszemélyek jövedelmeinek vizsgálata. Az idei évre a Hatóság 10 ezer ilyenfajta vizsgálatot tervezett, amelyből közel 3000 már el is indult.

Az idei évben a kiválasztás főbb szempontjai: a jelentős értékű ingatlannal és ingósággal rendelkezők, a nagy összegű tagi kölcsönt nyújtók, a tartósan veszteséges vállalkozások tulajdonosai, a több éven keresztül minimálbért bejelentők.

Természetesen ebben az évben is kiemelt területnek számítanak az ÁFA ellenőrzések. Sőt ezen a területen továbblépés is történt, ugyanis az APEH együttműködik más uniós tagországok hivatalaival is. Vizsgálják a körbeszámlázásokat, az értékesítési láncolatokat, az áfa-kötelezettségük minimalizálására törekvőket.

Az idei évben is tovább folytatják a kapcsolt vállalkozások közötti költségelszámolások ellenőrzését. A számítástechnikai eszközöket forgalmazók sem dőlhetnek hátra, ebben az évben is kiemelt figyelmet szentel nekik az APEH.

Új kiemelt területként megjelennek: a mobiltelefonokat és ezekhez kapcsolódó eszközöket árusító kereskedelmi egységek, a fakitermelés és feldolgozás teljes vertikuma, a bútorgyártást végző vállalkozások, az ingatlanügynökök, a fodrászatok és egyéb szépségápolási szolgáltatást nyújtó vállalkozások.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 42 034 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 9,96%), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 42 083 forintos törlesztőt (THM 10,01%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

De itt még nincs vége a sorozatnak. Ugyanis, a következő évek adóellenőrzéseinek  főbb irányzatai: a kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet végző, az utazásszervező, ügynöki tevékenységet végző, hús- és baromfifeldolgozó és az e-kereskedelemben részt vevő vállalkozások.

A Hivatal természetesen élni fog a az adószám-felfüggesztés jogával és fokozottan ellenőrzi azokat a vállalkozásokat, amelyek felfüggesztett adószámmal rendelkező cégektől fogadnak be számlát. Ebben az évben 129 cég adószám-felfüggesztése emelkedett jogerőre. A vállalkozások listája megtalálható az APEH honlapján.

A mai sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az idei évtől indult, Kiemelt Adózók Igazgatóságának létszáma 174 főről 500 főre növekedett. Az átszervezés hatására a fókuszba került adózók száma a korábbi 448-ról 631-re nőtt. Ezzel az együttes adóteljesítmény 3400 milliárd forintról 5400 milliárd forintra duzzadt (az országos adóteljesítmény 15000 milliárd). A "RAPID" egységek száma 12 egységre növekedett, így az ország egész területét le tudja fedni a hivatal - mondta el Dr. Juhász István főigazgató.

HR BLOGGER
perfekt  |  2022.05.23 07:34
A céginformációs szolgálat az ismételt közzététel lehetőségét a beszámoló benyújtását követő egy éve...
hrdoktor  |  2022.05.23 06:18
Egyre több embert érint a rövidlátás problémája, a megelőzése azonban összetettebb kérdés, mint gond...
legacykft  |  2022.05.20 15:41
  Írásom aktualitását a felgyorsult világunk gyakori jelensége adja. Rendszeresen megtapasztalom a...
hrbonbon  |  2022.05.20 12:13
Munkánk egyik fontos eleme, hogy megpróbáljuk megérteni, mire vágynak, mit szeretnének elérni az emb...
coachco  |  2022.05.19 17:06
Tegnap beszéltem egy pszichológus ismerősömmel és bevallom, a beszélgetésünk nem volt vidám. Mindket...
Sok szülő így rontja el a gyerek fejlesztését: nem lehet elég korán kezdeni

Szinte semmi sem fejleszti olyan gyorsan és hatékonyan a legkisebbek agyát, mint a társasjáték.

Ennyibe kerül manapság egy luxus mobilház: ez lehet a lakásválság megoldása? + videó

Drágulnak az ingatlanok, emelkednek a hitelkamatok: ez pedig szinte egyenes út a lakhatási válsághoz. Nálunk is működhet az, ahogy az USA-ban megoldották?

Ilyen még nemigen volt itthon: itt a bejelentés, elindult a magyar Kickstarter

A Kickstarternek és az Indiegogonak hála a közösségi finanszírozási forma évek óta világszerte népszerű és most megérkezett Magyarországra is, a Brancs formájában

Milliókat bukhat, aki így indít vállalkozást: jól meg kell gondolni, a KATA sem jó mindenre

Sokan alábecsülik, mennyire lényeges alaposan átgondolni, milyen vállalkozási és azzal együtt adózási formát válasszanak induló cégük számára.

NAPTÁR
Tovább
2022. május 24. kedd
Eszter, Eliza
21. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?