11 °C Budapest

Kikre vadászik az idén az APEH? - Kellemetlen meglepetések!

Pénzcentrum
2007. február 9. 11:53

Az APEH mai sajtótájékoztatóján, eleget téve törvényi kötelezettségének, közzé tette az idei évre vonatkozó ellenőrzési irányelveit. A régi, és a már "megszokott" ellenőrzési területek mellett új vadászmezőkre is tévednek majd a Hatóság emberei.

Mielőtt górcső alá vennénk a vizsgált területeket, egy valamit le kell szögeznünk: a kihirdetésre kerülő irányelvek általánosságokat fogalmaznak meg és csak a fő csapásokat jelölik ki. Az egyes régiókban az igazgatóságok kockázat elbírálás és mérlegelés alapján döntenek az egyes konkrét vizsgálatok lefolytatásáról -mondta el Varga Lászlóné az APEH elnökhelyettese.

Az idei évben kiemelten fókuszba kerülnek a vagyonosodási és a magánszemélyek jövedelmeinek vizsgálata. Az idei évre a Hatóság 10 ezer ilyenfajta vizsgálatot tervezett, amelyből közel 3000 már el is indult.

Az idei évben a kiválasztás főbb szempontjai: a jelentős értékű ingatlannal és ingósággal rendelkezők, a nagy összegű tagi kölcsönt nyújtók, a tartósan veszteséges vállalkozások tulajdonosai, a több éven keresztül minimálbért bejelentők.

Természetesen ebben az évben is kiemelt területnek számítanak az ÁFA ellenőrzések. Sőt ezen a területen továbblépés is történt, ugyanis az APEH együttműködik más uniós tagországok hivatalaival is. Vizsgálják a körbeszámlázásokat, az értékesítési láncolatokat, az áfa-kötelezettségük minimalizálására törekvőket.

Az idei évben is tovább folytatják a kapcsolt vállalkozások közötti költségelszámolások ellenőrzését. A számítástechnikai eszközöket forgalmazók sem dőlhetnek hátra, ebben az évben is kiemelt figyelmet szentel nekik az APEH.

Új kiemelt területként megjelennek: a mobiltelefonokat és ezekhez kapcsolódó eszközöket árusító kereskedelmi egységek, a fakitermelés és feldolgozás teljes vertikuma, a bútorgyártást végző vállalkozások, az ingatlanügynökök, a fodrászatok és egyéb szépségápolási szolgáltatást nyújtó vállalkozások.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

De itt még nincs vége a sorozatnak. Ugyanis, a következő évek adóellenőrzéseinek  főbb irányzatai: a kereskedelmi és vendéglátó tevékenységet végző, az utazásszervező, ügynöki tevékenységet végző, hús- és baromfifeldolgozó és az e-kereskedelemben részt vevő vállalkozások.

A Hivatal természetesen élni fog a az adószám-felfüggesztés jogával és fokozottan ellenőrzi azokat a vállalkozásokat, amelyek felfüggesztett adószámmal rendelkező cégektől fogadnak be számlát. Ebben az évben 129 cég adószám-felfüggesztése emelkedett jogerőre. A vállalkozások listája megtalálható az APEH honlapján.

A mai sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az idei évtől indult, Kiemelt Adózók Igazgatóságának létszáma 174 főről 500 főre növekedett. Az átszervezés hatására a fókuszba került adózók száma a korábbi 448-ról 631-re nőtt. Ezzel az együttes adóteljesítmény 3400 milliárd forintról 5400 milliárd forintra duzzadt (az országos adóteljesítmény 15000 milliárd). A "RAPID" egységek száma 12 egységre növekedett, így az ország egész területét le tudja fedni a hivatal - mondta el Dr. Juhász István főigazgató.

HR BLOGGER
legacykft  |  2021.05.14 18:55
Az utóbbi években nagyon keresetté és trendivé vált Agile Coach-nak lenni. Az álláshirdetések tele v...
hrbonbon  |  2021.05.14 18:06
Article written by Zineb Krafess, Researcher AIMS International  Morocco In 2020, recruitment has...
perfekt  |  2021.05.13 10:30
A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló, többször módosítot...
vezetoi-coaching  |  2021.05.12 15:36
Duolingo „használati utasítás” (blogokból szedtem össze, de alapvetően a saját gyakorlati tapasztala...
hrdoktor  |  2021.05.10 06:35
A munkahelyi egészségvédelem részeként az elhízás megelőzésével is foglalkoznunk kell. [...] Bőve...
NAPTÁR
Tovább
2021. május 14. péntek
Bonifác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?