24 °C Budapest
Színt vallott az Erste: kegyetlen támadás alatt állnak a magyar ügyfelek, így menekült meg rengeteg pénz

Színt vallott az Erste: kegyetlen támadás alatt állnak a magyar ügyfelek, így menekült meg rengeteg pénz

2024. március 5. 10:39

Az Erste Bank 2023. évi eredményeiről a bank vezetői számoltak be a pénzintézet sajtótájékoztatóján, melyen a Pénzcentrum is részt vett. Az eseményen elhangzott, hogy a bank adózás utáni eredménye tavaly 115 milliárd forint volt. A digitalizáció szempontjából kifejezetten kedvező adatnak tűnik, hogy tavaly az Erste termékeladásainak már a 47 százaléka digitális csatornákon történt. Az online csalásokkal kapcsolatban elhangzott, hogy mintegy 28 ezer esetben közel 11,8 milliárd forintnyi csalást sikerült elhárítania a banknak.

Az Erste 2023-as eredményeiről Jelasity Radován elnök-vezérigazgató, Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese, és Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, a vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője számolt be a bank sajtótájékoztatóján.

Az egyedi tételekkel együtt 115 milliárd forintnyi adózás utáni eredménnyel zárta 2023-at az Erste Bank

- kezdte előadását Jelasity Radován elnök-vezérigazgató. A működési bevétel 39 százalékkal magasabb 2022-höz viszonyítva - az emelkedés hátterében a díj- és jutalékbevételek közel 12 százalékos növekedése mellett a támogatott hitelek átértékelődése áll. Utóbbi esetében elhangzott, hogy a kamatkörnyezet jelentős változása miatt 2022-ben csökkentette (-21 milliárd), míg 2023-ban jelentősen növelte (+43 milliárd) a működési bevételeket. A működési költségek 7 százalékkal emelkedtek, főleg a személyi jellegű költségnövekedés következtében.

A működési eredmény a másfélszeresére nőtt, ennek eredményeként a költség/bevétel aráy 33,5 százalékra csökkent. A bank adózás utáni eredménye több mint 61 milliárd forinttal javult.

A hitel- és kötvényállomány 1 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál, az új kihelyezés 41 százalékkal csökkent tavaly. A vállalati hitelek kihelyezése 52 százalékkal, míg a lakossági hiteleké 26 százalékkal csökkent 2023-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Harmati László, a pénzintézet lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese az előzőekhez hozzátette, hogy a jelzálog- és babaváró hitel piacán jelentős volt a zsugorodás, míg a személyi kölcsönök nagyjából a 2022-es szinten maradtak. A jelzáloghitelek folyósítása 115-ről 62 milliárdra, a babaváróé 68 milliárdról 47 milliárdra csökkent. Személyi kölcsönből 2022-ben 64 milliárd forintot folyósítottak, míg tavaly 66 milliárd forintot.

A mikrohitelek piaca ezzel szemben bővült, az új folyósítás 24 milliárd forint volt, ami 23 százalékkal haladta meg a 2022-es szintet.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Harmati László elárulta, hogy tavaly az összes termékeladásnak már a 47 százaléka történt digitálisan, ebből

  • bankszámla 16%,
  • értékpapír-számla 16%,
  • személyi kölcsön 46%,
  • hitelkártya 22%,
  • egyszeri befektetések 57%,
  • rendszeres befektetések 37%.

Harmati László előadásában az is elhangzott, hogy körülbelül 11,8 milliárd forintnyi csalástól védték meg az ügyfeleket - nagyjából ekkora értéket érintette a bank által kivédett csalások. Ez közel 28 ezer esetet jelent.

Emelkedett a kezelt lakossági ügyfélvagyon

Az Erste Csoport által kezelt lakossági ügyfélvagyon 5 500 milliárd felett van mostanra

- kezdte saját előadását Cselovszki Róbert, az Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója, a vállalati és pénzügyi piacok üzletág vezetője. Ez 10 százalékos emelkedést jelent a lakossági ügyfélvagyon tekintetében.

Címlapkép: MTVA/Bizományosi: Róka László

NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
Holdblog  |  2024. április 28. 09:25
A Nasdaq Global Financial Crime Report 2024. évi kiadványa szerint csak tavaly nagyjából 3100 m...
Bankmonitor  |  2024. április 27. 14:30
Társadalmi egyeztetésre bocsátották az otthonfelújítási program pályázati kiírását. Május 6-ig bárki...
MEDIA1  |  2024. április 27. 10:36
Mirkóczki Ádám egri polgármester egy kiszivárgott hangfelvételen arról tárgyal a kormányközeli Rádió...
Kasza Elliott-tal  |  2024. április 26. 17:34
Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, az...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 09:03
GEN Z Fest 2024
Pénzről, bátran. Techről, tudatosan. Jövőről, őszintén.
Most nem