All is under control. Pipeline equipment. Resource  transportation. Worker pumping down lines on the Gas drilling pad site. Disconnection or connection of gas or oil

Nesze neked energiaválság: látványosat zuhant a magyarok energiafogyasztása

2023. március 13. 09:50

Januárban 30 százalékkal kevesebb földgáz fogyott, mint 2022 elején. A közműhatóság ennek az okát a magas árakban és az enyhébb időjárásban látja.

30 százalékkal kevesebb földgáz fogyott januárban, mint 2022 elején – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) havi jelentéséből- adta hírül a Népszava. A felhasználás 11,8 terawattórára (TWh, számításunk szerint 1,2 milliárd köbméterre) rúgott. Bár a csökkenés jórészt az enyhébb időjárásnak tudható be, a különbség a hőmérséklethatást kiszűrve is 16 százalék. A csúcsnapi felhasználás 489 GWh-t – körülbelül 48 millió köbmétert – tett ki, ami 2014 óta a legkisebb érték.

Decemberben a lakosság 24, az ipar 31, az erőművek pedig 8 százalékkal kevesebb gázt fogyasztottak az egy évvel korábbi szinthez képest. A mérséklődést az enyhébb időjárással és a magasabb gázárakkal magyarázzák. Külföldről 225 millió köbméter gáz érkezett és maradt az országban, ami 38 százalékos esés az előző év hasonló időszakához képest. Ezzel együtt a tárolók kihasználtsága nőtt.

A piaci árak januárban decemberhez képest 17-20 megawattóránként (MWh) 17-20 euróval (köbméterenként 66-77) forinttal csökkentek. Az irányadó, holland, TTF-nek nevezett gáztőzsde a hónapot MWh-nként 62,5 eurón – köbméterenként 242 – forinton zárta. Az ázsiai vevők a hónap második felében többet fizettek a termékért és kissé a magyar piac is drágábbnak bizonyult.

Az enyhe időjárás miatt az európai gáztárolók töltöttsége a tél végére is magas maradhat, mérsékelve a következő szezon beszerzési feszültségét. 2025-re 52, 2026-ra MWh-nként 37 euróért – januári árfolyamon köbméterenként 201, illetve 143 forintért – lehetett gázt lekötni. (Azóta a TTF árai 40 euró közelébe estek.)

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. május 23. 19:50
Ezerrel megy közpénzből a pártkampány Kecskeméten, az ellenzéki pártok jogi lépéseket fontolgatnak.
Bankmonitor  |  2024. május 23. 17:10
Az első Babaváró igénylőknél a közeljövőben jár le az 5 év, ha nem született gyermek, akkor megemelk...
MNB Intézet  |  2024. május 23. 10:52
Az ágens alapú gazdasági modellezés lényege, hogy számítógépen létrehozunk egy virtuális gazdaságot,...
Holdblog  |  2024. május 23. 09:15
Rekordévre készül a konténerhajók piaca. Tavaly sosem látott mennyiségű szállítókapacitás állt szolg...
Meglepő dolgokat rejt egy kamasz naplója 2024-ben: less bele, a te gyereked is érintett!

Megvalósul Jocó bácsi nagy álma, színpadra állítják regényét. A Kamaszharc, bár fikció, a tanárként nap, mint nap megtapasztalt élethelyzeteket dolgozza fel.

Egyedülálló zenés activityt fejlesztett a magyar gyógypedagógus  (x)

Egy hazai gyógypedagógus-zeneterapeuta összerakott egy többszörösen díjazott zenei társasjátékot.

Ez a superfood lehet a foci Eb nagy slágere (x)

Méltó ellenfele lehet a mogyoró-nachos-ropi sörkorcsolya triónak a kézműves sörfőzdék gyártási melléktermékéből készülő újfajta ropogtatnivaló.

Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

NAPTÁR
Tovább
2024. május 23. csütörtök
Dezsõ
21. hét
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem