15 °C Budapest
Oil Or Gas Transportation With Blue Gas Or Pipe Line Valves On Soil And Sunrise Background

Ez az ország gyorsan függetlenedne az orosz gáztól: ezzel pörgetnék fel a helyi kitermelést

MTI
2022. április 15. 17:01

A román kormánykoalíció pénteken a parlament elé terjesztette a fekete-tengeri földgáz kitermelését szabályozó törvénymódosító indítványt, amelyet sürgősségi eljárásban fognak megvitatni - közölték pénteken a koalíció vezetői.

A koalíció közleménye szerint a jogszabálytervezet mind a tengeri (offshore), mind a szárazföldi (onshore) gázmezők kitermelésének új lendületet ad. A 2018-ban elfogadott korábbi, jelenleg még hatályos jogszabállyal a befektetők elégedetlenek voltak, ezért az új tervezettől tették függővé főleg a fekete-tengeri földgáztartalékok kitermelésének megkezdését.     

A koalíció vezetői úgy vélték, hogy az új tervezet versenyképes adózási rendszert hoz létre. Hozzátették, hogy az adókkal együtt a kitermelt gázból származó jövedelem 60 százaléka a román államé lesz, 40 százaléka a befektetőké, olvasható az MTI-n.

Nicolae Ciuca román liberális miniszterelnök hangsúlyozta, hogy a Black Sea Oil and Gas amerikai vállalat már az év közepén felszínre hozza az első gázmolekulákat egy kisebb méretű fekete-tengeri földgázmezőből, ahonnan évente 1 milliárd köbméter gázt terveznek kitermelni.

A nagyobbik gázmező, a Neptun Deep kitermelése várhatóan 2026-ban kezdődhet meg - mondta a miniszterelnök. Ez utóbbit az osztrák OMV és a román Romgaz vállalatok fogják kitermelni, onnan a tervek szerint évente 10 milliárd köbmétert gázt hoznak felszínre. A román kormányfő kiemelte, hogy a törvény lehetővé teszi, hogy a dél-kelet romániai Buzau megyében Caragele településen levő onshore mezőn is megkezdődjön 2024 elején a mély kitermelésű gáz felszínre hozatala.    

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ciuca szerint ez a jogszabály megteremti annak lehetőségét, hogy Románia teljes mértékben függetlenné váljon az orosz gáztól és szert tegyen a vegyipar fejlesztéséhez és működtetéséhez szükséges gázmennyiségre. A kormányfő emlékeztetett, hogy Románia egyik legnagyobb energiafogyasztója, a Marosvásárhely határában levő, műtrágyát gyártó Azomures vegyi üzem a magas energiaárak miatt okozta december eleji leállást követően még mindig nem tudott újraindulni, mert nem rendelkezik a működéséhez szükséges gázzal. Reményét fejezte ki, hogy az új nyersanyagmennyiség következtében Románia lakosai is olcsóbban juthatnak majd hozzá a gázhoz.    

Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke szerint az új törvénytervezet jogi stabilitást és kiszámíthatóságot teremt a fekete-tengeri földgáz kitermelőinek.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
PC BLOGGER & PODCASTER
MEDIA1  |  2024. április 26. 09:59
Perintfalvi Rita katolikus teológus immár jogerősen is sajtópert nyert a Mandiner című, a kormánypár...
Holdblog  |  2024. április 26. 08:56
HOLD After Hours. Szabó Lászlóval helyre tesszük a szövőlepkéket, a kapitalizmust, a kapitalizmus kr...
KonyhaKontrolling  |  2024. április 26. 07:45
A CBC Marketplace nemrég kiadott egy videót, amiben rejtett kamerával megvizsgálták néhány kanadai b...
Bankmonitor  |  2024. április 26. 06:26
Amióta csökken az infláció és az alapkamat, azóta egyre olcsóbbak a lakáshitelek is. A Bankmonitor s...
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. április 26. péntek
Ervin
17. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem