Stack of banknotes as background (Hungarian Forint) 20000 forint banknotes Ferenc Deak close up as a background. Europe Hungary. The all-seeing eye motif.

Durván megugrott a készpénzfelvétel díja: ennyibe kerül, ha nagyobb összeg kell a banktól

2021. május 5. 06:00

Bár tény, hogy az utalás a legtöbb esetben olcsóbb és kényelmesebb megoldás, bármelyikünk kerülhet olyan élethelyzetbe, hogy nagyobb összegű készpénzt kényszerül felvenni. Lehet egy ingatlan, vagy egy autó megvétele, vagy egy nem várt kiadás gyors rendezése. Ilyenkor lehet érdemes tisztában lenni, milyen feltételekkel és buktatókkal találkozhatunk, ha nagy összegű készpénz felvételét tervezzük. A Pénzcentrum ezért utána járt, milyen kondíciók mentén van lehetőségünk a nagy bankoknál 2021 májusában.

A koronavírus járvány miatt a bankok ügyfelei közül egyre többen részesítik előnyben az internetbank és a mobilalkalmazás nyújtotta online megoldásokat, a tavalyi évben ezért megszokottnál is kevesebb pénztári készpénzfelvétel került lebonyolításra a szolgáltatók pénztáraiban.

Az MNB erre vonatkozó statisztikái szerint 2020 második negyedévében mindössze 1 012 500 ilyen tranzakció zajlott el, ami 640 704-el kevesebb a 2019 második negyedéves 1 653 204 készpénzfelvételt mutató statisztikánál. Ennél még szembetűnőbb a készpénzfelvételek összege közti különbség. A 2020 második negyedévében felvett 722 902 millió forint egészen elképesztő visszaesés ugyanis az előző év második negyedévi 1 billió 996 952 millió forinthoz képest.

Igaz ezek a számok a pandémiából való kilábalással párhuzamosan lassú emelkedésnek indultak és a tavalyi év negyedik negyedévében már 1 167 623 pénztári készpénzfelvétel történt, összesen 913 690 millió forintos értékben, látható, hogy a magyarok számára a korábbinál is idegenebb tereppé vált a készpénzfelvétel e kevésbé gyakori módja. Életünk normalizálódásával persze egyre többünknek lesz érdemes tisztában lenni a bankok ilyen jellegű tranzakciókra vonatkozó aktuális kondícióval.

A nagy összegű készpénzfelvétel kötöttségei

Mivel az, hogy átutalással vagy készpénzben éri e meg inkább kifizetni egy nagyobb összeget, nem igen lehet kérdés, ezért a legtöbben eleve leginkább speciális helyzetekben, például öröklés, vagy lakásvásárlás során élünk az utóbbi lehetőséggel.

Ez fokozottan fontossá teszi, hogy tájékozódjunk, mielőtt kevésbé hétköznapi összegű tranzakciót indítunk bankunknál. Komoly meglepetések érhetnek ugyanis, ha nem járunk elég alaposan utána a pénztári készpénzfelvételt kísérő teendőknek és költségeknek, például büntető díjakba is könnyen belefuthatunk.

Az első dolog, amire egy ilyen tranzakciónál figyelni kell, hogy nagyobb összegű készpénzfelvételi igényünk előre be kell jelentenünk bankunk felé. Az értékhatár, amelytől az adott pénzintézetek elvárják ezt igen eltérő, jellemzően fél és 2 millió forint közé esik.

Fontos még szem előtt tartani a bankonként eltérő bejelentési határidőket is. Nagy összegű pénztári készpénzfelvételi igényünket jó esetben egy, de van ahol két banki munkanappal korábban jeleznünk kell. Több pénzintézetnél gyakorlat, hogy bizonyos értékhatárig megelégednek az 1 munkanappal, de afelett már 2 nappal korábban be kell nyújtanunk a készpénzfelvételi igényünket.

Az sem mindegy, hogy előző nap hány órakor sikerül ezt elintéznünk. Van bank ugyanis, ahol elég az adott nap 15 óráig megtennünk a bejelentést, de jellemzőbb, hogy 11 vagy dél után már nem tudják biztosítani a következő napi pénzfelvételt. Ha nem figyelünk és elkésünk vele, akkor pedig egy további napot kell várnunk rá, hogy a pénzünkhöz jussunk.

Ha nem figyelünk, súlyos pluszköltségekkel számolhatunk

A fentiek betartása mellett biztosak lehetünk benne, hogy a kívánt időpontban, a kívánt bankfiókban juthatunk pénzünkhöz, de sok helyen nem kizárt, hogy  előzetes bejelentés nélkül, a bankunkat váratlanul felkeresve is lesz akkora szerencsénk, hogy  az adott bankfiók gond nélkül kifizeti nekünk a kívánt összeget.

Fontos viszont, hogy a pénzintézetek az ilyen eseteknél is eltérő módon járnak el. Találtunk olyan bankot, akinél az ilyen tranzakció nem jár plusz költséggel, olyat, amelyik ilyen esetekben magasabb díjszabással dolgozik de olyat is, amelyik a normál pénztári készpénzfelvételi díjon felül számít fel egy úgynevezett büntetődíjat. A legbiztosabb mindenesetre, ha élünk az előzetes bejelentés lehetőségével.

Ha ez nem megoldható, legyünk nagyon körültekintőek. A szabályok betartása persze nem véd meg minden lehetséges bonyodalomtól, sőt az egyik legköltségesebb buktatóba is belefuthatunk vele.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hogy tisztább képet adjunk, a Pénzcentrum megkereste a vezető hazai bankokat, nagy részük pedig készséggel válaszolt kérdéseinkre. Az így összeállt piaci körképből választ kapunk a nagy összegű készpénzfelvétel kapcsán felmerülő kérdések többségére.

A bankok feltételei változatosak

A vizsgált bankok között talán a legkevesebb meglepetést az okozza, milyen összeghatár fölött vagyunk kénytelenek előre jelezni készpénzfelvételi igényünket. A Raiffeisen az egyetlen pénzintézet, ami kicsit kilóg a sorból, azzal, hogy ezt már egy 500 000 forintos tranzakciónál is elvárja. Sokkal jellemzőbb a nagy bankok gyakorlatára az 1-2 millió forintban megszabott összeghatár.

A bejelentés határideje is ritkán tér el. Jellemzően egy, de maximum két munkanapot kérnek. Érdekesség, hogy egyes pénzintézeteknél van egy második, 10 millió forintnál meghúzott értékhatár is, ami alatt a szokványosabb, 1 munkanapos bejelentési határidőt várják el, az ezt meghaladó összegű tranzakciókra viszont már 2 munkanapos határidő vonatkozik.

Abban, hogy a készpénzfelvételt eggyel, vagy adott esetben kettővel megelőző munkanapon hány óráig fogadják a bejelentéseket viszont már nagyobb a szórás. A vizsgált pénzintézetek közül az UniCredit Bank és a CIB Bank ilyen szempontból a legflexibilisebbek. Mindkét szolgáltatónál előző nap délután háromig (A CIB-nél pénteken csak kettőig) jelezhetjük, ha másnap nagy mennyiségű készpénzhez szeretnénk jutni. De az MKB Banknál például csak délelőtt 11-ig és az Erste Banknál is csak délig élhetünk ugyanezzel a lehetőséggel.

A költségek nagyon eltérőek

A készpénzfelvétel díja az összes pénzintézetnél számlatípusonként eltérő, így azzal is számolnunk kell, hogy gyakran változik. Általánosnak mondható egy 0,6%-os tranzakciós díj, amit jellemzően csak a kevésbé kedvező, 1% feletti alapdíjjal operáló konstrukciók esetében nem számolnak fel az intézetek. Érdekesség még a készpénzfelvétel sok fióknál jelölt maximum összege. Az MKB vizsgált számlacsomagjánál például legfeljebb 12 000 Ft plusz tranzakciós díjjal kell számolnunk, az UniCredit Banknál viszont a tranzakció költsége adott esetben (Ha egyéb rejtett költségek nem terhelik, az 1%-os alapdíjjal számolva 35 millió forint felvételekor) akár 350 000 forintra is felszaladhat.

Jellemzőbb viszont, hogy  a bankok, ha elérhető is náluk az azonnali készpénzfelvétel, valamilyen plusz díjjal terhelik azt. A CIB Banknál ez például egy fix. 13 700 forintos felár, de a Takarékbank egy emelt, 0,62 százalékos, az Erste Bank pedig egy erősen megemelt 1,094%-os alapdíjjal operál, amire ugye mindkét szolgáltatónál rájön a 0,6%-os tranzakciós díj is. A bankok tehát  ebben a formában jellemzően jóval kevésbé kedvező feltételek mellett teljesítik a kifizetést. Az, hogy nekünk a fix. felár, vagy a százalékos díjazás a megfelelőbb, ha mégis így igényeljük a készpénzfelvételt pedig erősen függ az általunk igényelt összegtől.

A készpénzfelvétel elmulasztása esetén kivétel nélkül az összes pénzintézetnél büntetésre számíthatunk, ezek összege és számításának módja viszont megint csak drasztikusan eltérő. A CIB Bank egyszerűen az azonnali nagy összegű készpénzfelvétel fix. 13 700 Ft-os felárát számolja fel, mások egy az igényelt összegből számított százalékos díjat határoznak meg, ami bankonként nagyon eltérő. A Raiffeisennél például 0,11%-os, míg a Takarékbanknál 0,31%-os. Az UniCredit gyakorlata ebben a tekintetben kilóg a sorból. A bank ugyanis nem a bejelentett összeghez, hanem a készpénzfelvételi költséghez köti a büntetést, és utóbbi 50%-át számolja fel a mulasztás esetén.

Számoljunk utána

Nagy összegű készpénzfelvételnél mindig alaposan nézzünk utána, milyen előzetes tennivalóink vannak a pénztári ügyintézés során, és számoljunk utána pénzintézetünknél mennyire kedvező kondíciókkal tudjuk felvenni az adott összeget. A nagy összegű készpénzfelvételre való igényünk általában telefonon keresztül, de sok helyen még a netbank segítségével is bejelenthetjük, a pontos kondíciókról pedig bankunk honlapján tájékozódhatunk. Ha nagyon kedvezőtlennek találjuk a feltételeket, nem árt megfontolni a bankváltást sem, de egy ilyen hosszútávú pénzügyi lépés még alaposabb tervezést és megfontolást igényel.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2021. május 18. kedd
Erik, Alexandra
20. hét
EZT OLVASTAD MÁR?