22 °C Budapest
Szomorú öregasszony. Depressziós magányos idős hölgy alzheimerrel, demenciával, memóriavesztéssel vagy magányossággal. Idős személy néz ki az otthoni ablakon. Beteg rendellenességgel. Elgondolkodó nagymama. Gyászoló özvegyasszony

Rengeteg magyar élete megy rá erre a modern népbetegségre: egyszerű lenne a megoldás, de kevesen lépik meg

2024. június 19. 16:16

Egy pszichoterapeuta szerint a negatív érzelmek, mint amilyen a szomorúság vagy a csalódottság, elengedhetetlen részei egy teljes életnek, és fontos tanulság, hogy ezeket az érzéseket nem kell elkerülni vagy elfojtani, hanem megélni és elfogadni őket mint az élet természetes részeit - írta a The Guardian.

A pszichoterapueta úgy fogalmazott, hogy közeli barátja nemrégiben egy szakítás miatt mély szomorúságban volt, ami nagyon megérintette. Azt érezte, hogy szeretné valahogy enyhíteni a fájdalmát, de rájöttem, hogy ez nem feltétlenül a legjobb megközelítés. Mint mondja, a képzése során tanulta meg, hogy negatív érzelmek átélése fontos része az életnek és a fejlődésnek. Ez ellentmond annak az ösztönös vágyunknak, hogy azonnal megoldjuk szeretteink problémáit.

A negatív érzelmeket gyakran rossznak tekintjük, de valójában elengedhetetlenek az élet teljes spektrumának megéléséhez. Wilfred Bion pszichoanalitikus szerint a terápia célja nem a szenvedés megszüntetése, hanem a szenvedési képesség növelése. Shinobu Kitayama kutatása rámutatott arra is, hogy különböző kultúrák eltérően reagálnak a negatív érzelmekre; míg Amerikában ezek stresszt okozhatnak, Japánban természetes részének tekintik az életnek.

Fontos felismernünk, hogy amikor próbálunk valakit felvidítani, akaratlanul is azt üzenhetjük neki, hogy elutasítjuk negatív érzelmeit. Ez további szorongást és stresszt okozhat. Ehelyett inkább arra kell törekednünk, hogy elfogadjuk és megértsük mások érzéseit.

Az emberi érzelmek teljes skálájának elfogadása lehetővé teszi számunkra, hogy mélyebb önismeretre tegyünk szert és erősítsük kapcsolatainkat. Az ilyen típusú elfogadás és megértés elősegíti az emocionális jólétet és segít abban is, hogy jobban kezeljük saját belső világunkat.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Moya Sarner tapasztalatai rávilágítanak arra az igényre, hogy újraértékeljük azt a módot, ahogyan a negatív érzelmekkel foglalkozunk - mind magunkkal kapcsolatosan mind mások esetében. Az ilyen típusú hozzáállás változást hozhat abban is hogyan látjuk magunkat és másokat ebben bonyolult világban.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Tini unokájával közösen ad ki könyvet a 77 éves, Pulitzer-emlékdíjas fotóművész (x)

Révész Tamás 20 évnyi amerikai élet után visszatért Magyarországra és az újabb könyve már itthon, Budapesten készült.

Ezen a szőnyegen jógázva már semmi sem választ el a természettől (x)

Gombából és növényi szálakból fejlesztett újgenerációs jógamatracot egy fiatal magyar csapat.

Tücsökfehérjéből készít proteinszeletet a magyar orvostanhallgató, a Cápák között befektetője is beszállt az üzletbe (x)

Ennek nincs is tücsök íze, ez a leggyakoribb visszajelzés a többféle ízesítéssel gyártott, tücsökfehérjével dúsított proteinszelet, snack és shake kapcsán.

A legnagyobb hazai filmfesztiválon mutatkozik be a közösségi finanszírozásból megvalósult kisjátékfilm

A Magyar Mozgókép Fesztiválon találkozhat először a közönség Králl Kevin “Melange”című kisjátékfilmjével.

NAPTÁR
Tovább
2024. július 25. csütörtök
Kristóf, Jakab
30. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
A magyar Real Estate Agent találkozó a Kalmárok közreműködésével
Future of Finance 2024
Mi lesz a szerepe a pénzügyekben az AI-nak?
Sustainable World 2024
Zöld finanszírozási lehetőségek, befektetési döntések, ESG megfelelés
EZT OLVASTAD MÁR?
Árfolyamok!
A legfontosabb magyar és nemzetközi részvény és devizaárfolyamok ÉLŐBEN!
Most nem