22 °C Budapest
Young men have heart disease,Heart disease patients, heart disease

Új alattomos népbetegség szedi áldozatait: szívrohamot, halált is okozhat, sokszor ki sem lehet mutatni

2024. március 10. 11:36

Egy friss tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknek a nyaki verőerében mikroműanyagok vagy nanoplasztikák találhatók, kétszer nagyobb a kockázata a szívrohamnak, agyvérzésnek vagy bármilyen okból bekövetkező halálnak a következő három évben, mint azoknál, akiknél ezek az anyagok nem mutathatók ki - számolt be a CNN.

Egy frissen közzétett tanulmány szerint azoknál az embereknél, akiknek a nyaki verőér szövetében mikroműanyagok vagy nanoplasztikák találhatók, kétszeresére nő a szívroham, agyvérzés vagy bármilyen okból bekövetkező halál kockázata a következő három év során, összehasonlítva azokkal, akiknél ezek az anyagok nem mutathatók ki. A nyaki verőerek létfontosságúak az agy vérellátásában, és hasonlóan más artériákhoz, eltömődhetnek zsíros lerakódásokkal, ami ateroszklerózishoz vezethet.

Raffaele Marfella professzor, a tanulmány vezető szerzője és a Luigi Vanvitelli Campania Egyetem munkatársa hangsúlyozta, hogy az ő kutatásuk az első, amely emberi betegségeket kapcsol össze a műanyagszennyezéssel. Marfella szerint további vizsgálatokra van szükség annak megerősítéséhez, hogy a plasztikszennyezés milyen hatással van a kardiovaszkuláris eseményekre.

Philip Landrigan gyermekgyógyász is kiemelte a tanulmány jelentőségét, amely szerinte bizonyítékot szolgáltat arra, hogy az apró műanyag részecskék összefüggésbe hozhatók szív- és érrendszeri betegségekkel. Landrigan felvetette azt is, hogy további kutatásokra van szükség annak megértéséhez, hogyan csökkenthető ezeknek az anyagoknak az expozíciója.

Kimberly Wise White, az American Chemistry Council képviselője elmondta, hogy iparáguk célja 2040-re minden amerikai műanyag csomagolást újrafelhasználni vagy újrahasznosítani. Hozzáadta még, hogy jelentős befektetéseket terveznek az infrastruktúra fejlesztésére annak érdekében, hogy ezt a célt el is érjék.

A mikroműanyagok és nanoplasztikák egészségügyi hatásait illetően még nincs tudományos konszenzus. Ezek a részecskék bejuthatnak az emberi véráramba és potenciálisan zavarhatják meg sejtjeink működését. Kutatások kimutatták ezek jelenlétét több emberi szervben is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az új tanulmány 257 olyan beteg nyaki artériájából vett mintát vizsgált meg, akik carotis endarterectomián estek át. A kutatók elektronmikroszkóppal találtak idegen részecskéket a plakkban. Az eredmények alapján 150 ember plakkszövetében polietilén volt kimutatható. A résztvevőket 34 hónapon át követték nyomon. Megfigyelték náluk a fokozott gyulladás jeleit is. Phoebe Stapleton szerint bár további kutatásra van szükség, ezek az eredmények rávilágítanak arra, hogy ezek az expozíciók növelhetik az egyén fogékonyságát krónikus betegségekre.

A tanulmány eredményei felhívják a figyelmet arra, hogy fontos lenne csökkenteni műanyaghasználatunkat és alternatív anyagok felé fordulni mindennapi választásainkban. Az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia javaslatai között szerepel például a rozsdamentes acél és az üvegedények használata élelmiszerek tárolása céljából.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Farmról az asztalra: így segítheti ez az üzleti modell a kisgazdaságokat

A CSA, azaz a közösség által támogatott mezőgazdasági modell hazánkban egyelőre alig ismert, pedig Nyugat-Európában és az amerikai földrészen egyre elterjedtebb.

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Erről ne maradj le!
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2024. április 28. 16:06
Itt a Pénzcentrum App!
Clickbait-mentes címek és egyéb extrák a Pénzcentrum mobilapplikációban!
Most nem
Letöltöm