7 °C Budapest
Boy getting a flu vaccine in the clinic. Small boy getting a vaccine on his arm by a pediatrician wearing gloves.

Újabb áttörés a vakcinakészítésben: már Magyarországon is kapható ez a készítmény

2022. szeptember 20. 20:32

Az AstraZeneca Evusheld készítménye egy hosszú hatású antitest-kombináció, melyet már Magyarországon is alkalmaznak a COVID-19 betegség megelőzésére immunsérült betegeknél. A gyógyszer mostantól már nem csak megelőzésre, hanem az Európai Unióban a COVID-19 betegség kezelésére is alkalmazható felnőttek és serdülők esetén, ha a súlyos megbetegedés kockázata magas.

Az Európai Bizottság a döntését a TACKLE vizsgálat eredményeire alapozta, melyben magyar betegek is részt vettek. Eszerint az Evusheld-kezelés szignifikánsan csökkentette a súlyos COVID-19 betegség kialakulásának vagy a halálozásnak az esélyét a placebóhoz képest. Minél korábban alkalmazták az Evusheld terápiát a tünetek megjelenése után, annál kedvezőbbek voltak az eredmények. A TACKLE vizsgálatba bevont betegek a kezeléskor enyhe-középsúlyos COVID-19 tünetekkel bíró, nem kórházban fekvő emberek voltak, akiknek a tünetei legfeljebb 7 napja álltak fenn. 90%-uk magas kockázati csoportba volt sorolható társbetegségeik vagy életkoruk miatt. A vizsgálatban az Evusheld jól tolerálhatónak bizonyult, nem fordult elő a készítményhez köthető súlyos biztonságossági esemény.

Michel Goldman professzor, a brüsszeli Université Libre egyetem tanszékvezetője szerint

sok ember, köztük az immunsérült, idős, vagy más komoly betegséggel küzdő betegek estén nagy az esélye, hogy a COVID-19 fertőzés súlyos formában jelentkezik, kórházba kerüléssel vagy akár halállal végződik. Nagy szükség van az Evusheld-re, melynek alkalmazása könnyű, egy alkalommal izomba adott injekcióként a sérülékeny betegek számára új kezelési lehetőséget ad

Iskra Reic, az AstraZeneca vakcinákért és immunterápiákért felelős igazgatóhelyettese elmondta, hogy

a COVID-19 betegség továbbra is komoly egészségügyi probléma több millió európai számára, különösen azoknak, akik számára az oltások nem jelentenek megfelelő védelmet. Az Evusheld elfogadása azt jelenti, hogy mostantól egy hosszú hatású antitest-kombináció is az orvosok rendelkezésére áll mind megelőzési, mind terápiás céllal.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A terápiás célú felhasználás esetén az Evusheld ajánlott adagja 300 mg tixagevimab és 300 mg cilgavimab, melyet külön, de egy időben beadott intramuszkuláris (izomba adott) injekcióként kell alkalmazni. Az Evusheld megtartotta hatékonyságát az Európában jelenleg domináló BA.5 omikron variáns ellen a laboratóriumi vizsgálatok tanúsága szerint. A való élet tapasztalatain alapuló vizsgálat eredményei alátámasztották a korábbi vizsgálatokat, miszerint az Evusheld-kezelésben részesült immunsérült betegek esetén jóval ritkább a tünetes COVID-19 betegség, a kórházi kezelés vagy a halálozás, mint a kontrollcsoportokban. Ezeket a tapasztalatokat a BA.5, BA.4, BA.2, BA.1 és BA.1.1 omikron törzsek fertőzési időszakában szerezték3-6.

Az Evusheld korábban már megkapta az engedélyt a megelőzési célú alkalmazásra, és immunsérült betegek széles körében alkalmazták már ezt a lehetőséget számos európai országban, köztük Magyarországon is.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 29. péntek
Auguszta
13. hét
Március 29.
Nagypéntek
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum Retail Day 2024
Magyarország legfontosabb kiskereskedelmi rendezvénye - Inspiráló előadók, izgalmas előadások, gyakorlati tudás.
Most nem