15 °C Budapest
Merkel belengette: nyár előtt jöhet az európai vakcinaigazolvány

Merkel belengette: nyár előtt jöhet az európai vakcinaigazolvány

MTI
2021. február 26. 08:27

Még a nyár előtt érkezhet az EU-s vakcinaigazolás. Angela Merkel német kancellár szerint a tagállamok nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek.

Még a nyár előtt bevezethetik az Európai Unióban az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) elleni védőoltás beadását tanúsító igazolványt, amellyel szabadabban lehet majd utazni  -mondta Angela Merkel  csütörtökön Berlinben az Európai Tanács videokonferenciája után.

A német kancellár hangsúlyozta: egyelőre a vírus új, erősen fertőzőképes mutációinak terjedése áll a tagállamok figyelmének középpontjában. Különösen súlyos a járványhelyzet Csehországban és Szlovákiában, "de Magyarország is arról számolt be, hogy egy harmadik hullámmal terhes nehéz helyzetre számítanak" - fejtette ki.

Ugyanakkor abban is minden tagország egyetértett, hogy szükség van digitális oltási igazolványra - fűzte hozzá Angela Merkel. Mint mondta, az EU-tagok önállóan,

nemzeti szinten vezetik majd be az újítást, de a tagállami igazolványok egy uniós szintű megoldás révén az egész EU-ban érvényesek lesznek.

Így a digitális oltási igazolvánnyal szabadabban lehet majd utazni a közösségen belül, és az új megoldás lehet az alapja annak is, hogy az unión kívüli országokból érkezők beutazhassanak az EU-ba - részletezte.  Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az új eljárás bevezetése egyáltalán nem jelenti azt hogy csak az utazhat majd akinek van digitális oltási igazolása. Ezzel a kérdéssel kapcsolatban "semmiféle politikai döntés nincs még".

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A német kancellár szerint az oltási igazolvány bevezetésének lehetősége az alacsony átoltottsági arány miatt egyelőre "nem is téma, de elő kell készíteni". A fejlesztés három hónapot vehet igénybe - ismertette Angela Merkel.

Fotó: MTI/Rosta Tibor

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 11. vasárnap
Leó, Szaniszló
14. hét
Április 11.
Debrecen napja
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 16:10
Pénzcentrum  |  2021. április 11. 15:01