11 °C Budapest

Veszélyben a karácsony slágerajándéka: haszonlesők sáfárkodnak a készlettel

2020. november 24. 12:02

Így, november végén továbbra is az látszik, hogy súlyosan készlethiányos marad a PlayStation 5 Magyarországon. Ami azt is jelenti, hogy karácsonykor várhatóan kevesen örülhetnek majd ajándékként az újgenerációs készüléknek. Nem véletlen, hogy a PS vámszedői a kialakult helyzet okán megérezték a pénz szagát, és már most horribilis áron árulják a berendezéseket a másodlagos piacokon. Találtunk készülékeket több mint 400 ezer forintért is, de a 300-350 ezres cédulák sem ritkák. Mutatjuk, mire számíthat az, aki kacérkodik a gondolattal, hogy még idén beszerezzen egy PS5-öt.

Mivel a magyar piac nagyon árérzékeny, sok vásárlónál nem elsősorban az számít, egy platform jobb-e a másiknál vagy sem, többet nyújt-e azonos pénzért a játékosnak vagy sem, csupán az, hogy megengedheti-e magának? Ha ebben a kategóriában 20-30 százalékos árkülönbséggel találkoznak a vásárlók, akkor bizony a pénztárcájuk, vagy szüleik pénztárcája határozza meg, mit vesznek

- értékelte a hazai konzolpiacot a Pénzcentrumnak idén áprilisban Sándor Csaba, a SONY PlayStation üzletág magyarországi vezetője. A helyzet azonban most úgy áll, hogy bár az emberek hajlandóak lennének év végén tömegével megnyitnyi a pénzcsapokat az új konzolgenerációnak, közte a PS5-nek is, ugyanakkor a piac súlyosan készlethiányos. 

Még október végén robbant a hír, hogy míg egyes ágazati források szerint körülbelül 20 000-en rendelhették elő hazánkban a PS5-öt, mindössze körülbelül 1 000 darab érkezik majd csak hazánkba novemberben. Ez pedig azt jelenti, hogy a kereslet jócskán meghaladta a kínálatot, aminek eredményeképpen karácsonyra valószínűleg kevesen tudhatnak majd magukénak az új konzolból.

Egyes források ráadásul úgy számolnak, hogy januárig nem is lesz új szállítmány, vannak azonban akik a következőt nagyobb magyarországi szállítmányt március környékére datálják. Súlyos hónapok lehetnek tehát, mire a potenciális játékosok kezébe kerülhetne az új gépezet. Arról nem is beszélve, hogy így karácsonyra is igencsak nehézkes lesz beszerezni a PlayStation legújabb konzolját. 

Megjelentek a nyerészkedők

A kialakult helyzet hatására nem csoda, hogy sokan már most megérezték a pénz szagát, és rögvest nyerészkednének a már megvásárolt készülékekkel. Ennek eredményeként a másodlagos piacon már most horribilis árakon árulnak PS5-öt. 

Az Jófogáson található ajánlatok tanúsága szerint PS5-öt nem kevesebb mint 419 999 forintért is lehet vásárolni. Sőt, ezért az eladó még 1 év garanciát is vállal, és a hirdetése szerint non-stop hívható is. A készülék csak kp-val fizethető.

Egy másik ajánlat valamivel barátságosabb, 334 900 forintért kínálja a konzolt, amire a hirdetés szerint szintén van magyarországi garancia, és itt beszámítás is lehetséges. 

Vannak, akik némileg szolidabb árazást alkalmaztak. Az egyik hirdetés a készülék digitális kiadását 200 000, míg a diszkeset 230 000 forintért hirdeti. Egy másik induló egészen baráti, 170 000 forintos árral csalogatná a vásárlókat. 

PS5 hirdetést a Facebook Marketen is találni, az itteni hirdetések 330, illetve 400 ezer forintért keresnek gazdát az új generációs készülékeknek. 

Az ajánlatok szerint van olyan termék, amit magyar áruházból rendeltek elő év végi érkezéssel, viszont az előadója inkább kétszerezné a bevételét, semmint hogy játszana a várhatóan decemberben készhez kapott konzollal.

Csak hogy tudjuk mihez mérni a másodlagos piacon kialakult hajmeresztő árakat. A PlayStation 5 eredetileg, típustól függően

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 46 056 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől az MKB Bank 47 150 forintos törlesztőt (THM 15,61%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

150 - 185 ezer forintért volt előrendelhető a nyáron!

Tényleg csúszásra kell készülni

Az tehát, hogy a magyarországi készlet idén már hiányos marad, az biztos. A Konzolvilág például megrendeléskor arról értesíti a vásárlókat, hogy a most leadott rendeléseket már várhatóan csak 2021-ben tudja teljesíteni. Arról nem is beszélve, hogy a PS5 megrendeléséhez 20 ezer forint előleget is ki kell perkálni. 

De itt legalább lehet rendelni a termékből, még akkor is, ha a készülék befutásának az ideje teljesen bizonytalan. ugyanígy lehet az Alzán is előrendelést leadni, itt a várható szállítást február datálja a bolt. Más áruházak azonban, mint például a Media Markt, az Euronics, az Extreme Digital vagy az eMAG egyelőre le is vették a rendelhető áruk közül a PS5-öt, így ezeken a helyeken még csak az előrendelés gomb lenyomásának a gondolatával sem lehet kacérkodni.

Facebookos PlayStation csoportokban is nagyon aktuális az új generációs készülékekről szóló információcsere. Vannak például azok a szerencsések, akiknek már novemberben megérkeztek az előrendelt termékek, más előrendelőknek decemberre ígérték a következő várható szállítmányt.

Megint mások arról számolnak be, hogy februári, márciusi, de van akinek csak áprilisi várható szállítási időpontot irányozták elő, amikor is legközelebb megkaparintható lesz a PlayStation 5.

Frissítés: 13:15

Időközben befutott a Sony Magyarország hivatalos válasza a témában, amit lentebb változatlanul közlünk:

A PS5-re sokszoros a túljelentkezés, kereskedő partnereink folyamatosan gyűjtik az előrendeléseket, amelyeket a beérkező készletek függvényében fogunk tudni kiszolgálni. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy teljesíteni tudjuk az igényeket, így időről-időre fog készlet érkezni az országba, aminek pontos idejéről az előrendelést leadott vásárlók a választott kiskereskedőn keresztül tájékoztatva lesznek. A készlethiány elsősorban az erős keresletnek, semmint a pandémiából fakadó gyártási problémáknak köszönhető.

A karácsony előtt fennálló készlethiányos helyzetről, a másodlagos piac hajmeresztő árairól, illetve a közeljövőben várható fejleményekről több magyarországi vállalatot is megkerestük. Amint válaszoltak a kérdéseinkre új cikkel jelentkezünk.

(Címlapkép - MTI/EPA/Majama Kimimasza)

NEKED AJÁNLJUK
Ez a forradalmi újítás veheti el a magyar háziasszonyok munkáját: egy szavuk sem lehet ezután

Nincs bevásárlás, megbízható alapanyagok utáni futkosás és hosszas konyhai előkészület. Nincs morfondírozás, hogy mit együnk ma, az étkezések tervezettek, könnyen elkészíthetőek.

Új ital hódítja meg az országot: átalakulhat a teljes magyar gasztronómia?

Alig egy hónapja indult útjára a Designer Szörp by Gyulai Évi közösségi finanszírozási kampánya a Brancson.

Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2023. március 29. szerda
Auguszta
13. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?