7 °C Budapest

Koronavírus: messze nem Budapesten a legrosszabb a helyzet

2020. november 12. 10:01

A járvány első hullámának 361 fővárosi (61%) és 235 vidéki (39%) áldozata volt, miközben a teljes lakosságnak csak 18 százaléka él Budapesten. Az összes regisztrált fertőzöttnek pedig a 46 százaléka volt budapesti. A második hullámban viszont az áldozatok 70 százaléka vidéki, és a fertőzöttek között is kisebb lett a budapestiek aránya, több mint 20 százalékponttal.

A vidék és főváros fertőzöttségének arányáról a koronavirus.gov.hu adatai jelentenek támpontot, amely szerint tegnap az aktív fertőzöttek 24 százaléka, az elhunytak 27 százaléka, a gyógyultak százaléka volt budapesti. A megyei adatokat pedig csak összesítve közli a kormányzati tájékoztató oldal, az új napi számokat - a kontaktkutatás során feltárt információk alapján tett változtatásokkal - hozzáadva az eddigi összes esethez.

Mára már számos oldal vezeti a statisztikai adatok napi változását, hogy nyomon lehessen követni, hogyan alakul a helyzet a megyékben - azonban ehhez semmilyen további információ nem áll rendelkezésre, mint az a térkép az összesített adatokkal, és a vidék vs. Budapest arány. A 24.hu alábbi térképén látható, hogy az elmúlt két hétben hány új fertőzöttet regisztráltak megyénként:

Ez még mindig nem az aktív fertőzöttek aktuális száma, mert vannak, akik két hétnél gyorsabban, mások pedig lassabban gyógyulnak meg, és az elhunytak számáról sem tudunk semmit megyénként, de a járvány területi eloszlásáról ez az egyik legárulkodóbb térkép, amit rajzolni lehet - írja a lap.

Így is látható viszont, mennyivel súlyosabb a helyzet az ország észak-keleti részén, a fővárosban és környékén, illetve Győr-Moson-Sopron megyében, mint például a Dél-Dunántúlon. Borsodban is közel ötször annyi fertőzöttet találtak, mint Tolnában az elmúlt két hétben. A teljes képért viszont érdemes lakosságarányosan is megnézni, milyen az átfertőzöttségi arány:

Így már látható, hogy nem is Budapesten a legsúlyosabb a helyzet, Győr-Moson-Sopron átvette a vezetést. Viszont Nógrádban és Borsodban is magas az átfertőzöttségi arány, és Hajdú-Biharban és Veszprém megyében szintén romlik a helyzet. A Győr-Moson-Sopron megyei adat egészen aggasztó: az elmúlt két hétben a megye minden századik lakosánál kimutatták a fertőzést.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az is tudható, hogy Budapesten is új erőre kapott a koronavírus az elmúlt héten: egy héttel korábban még öt megyében (Győr-Moson-Sopron, Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád, Vas és Veszprém) volt rosszabb a járványhelyzet lakosságarányosan, mint a fővárosban. A túlterhelődő, megtelő kórházakból érkező vészjelzések is hasonló területi mintázatot követnek.

Somogyban, Tolnában, Békésben és Komárom-Esztergomban viszont a lakosságukhoz viszonyítva kevesebben kapják el a vírust, mint a fertőzöttebb megyékben: körülbelül kétharmadnyian. A legnagyobb különbség Tolna és Győr-Moson-Sopron között volt: az utóbbi megyében arányosan háromszor annyian fertőződtek meg, mint az előbbiben.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem