2 °C Budapest
Kormányinfó szeptember 11.: Marad a szigorú határellenőrzés

Kormányinfó szeptember 11.: Marad a szigorú határellenőrzés

2020. szeptember 11. 10:12

A járvány második hulláma megérkezett, de rendelkezésre állnak a hatékony egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök Magyarországon - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2020. szeptember 11-én tartott Kormányinfón.

Nem engedhetjük meg, hogy a vírus a mindennapokat veszélyeztesse, az oktatást a munkahelyeket veszélybe sodorja. A védekezés célja nem csupán az, hogy a lehető legkevesebben haljanak meg, hanem hogy az ország működőképességét megőrizzék, az iskolák, óvodák, bölcsődék működhessenek - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette:

a szigorú határellenőrzést megtartják, hogy ne hurcolják be újabb fertőzöttek a vírust.

Gulyás Gergely hozzáfűzte, a mai 700 feletti fertőzésszám ugyan új rekord, de a halálozások száma nem nőtt, mert a fiatalabb korosztály érintettebb, és a vírus is kevésbé erős, mint tavasszal.

A magyarnál lényegesen magasabb számokat lehet látni Európában, és a szoszédainknál is, például a cseheknél 1200 feletti esetszámot regisztráltak. A maszkok, kesztyűk és egyéb eszközök rendelkezésre állnak, a védelmi szabályokat be kell tartani

- tette hozzá Gulyás Gergely.

Azzal kapcsolatban, hogy ma reggel Orbán Viktor arról beszélt, hatósági árat vezethetnek be a tesztekre, Gulyás elmondta: olyan árat vezethetnek be, amelyen nincs 4-5-szörös profit a tesztanyag költségéhez képest, erről a következő napokban dönthetnek. "Olyan különbségek voltak, melyek a piacgazdaság szabályai szerint előállhatnak, de indokolt, hogy az állam közbelépjen." Hozzátette:

30 ezer forintnál egészen biztosan alacsonyabb lesz a hatósági ár.

Arra a kérdésre, hogy a fokozódó járványhelyzet miatt elképzelhető-e, hogy bevezetik az esti kijárási tilalmat, Gulyás Gergely elmondta: "járványhelyzetben az elképzelhető dolgok mindig elképzelhetők, de a cél az, hogy az élet ne álljon meg, a gazdaság működőképes maradjon."

Gazdasági helyzet

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy sok finanszírozási eszköz még rendelkezésre áll a járvány elleni védekezésre, de sokat költött már Magyarország, több mint 2202 milliárd forintot tesznek ki a ráfordítások erre, ehhez jönnek hozzá az NHP hajrá és a hitelmoratórium gazdaságélénkítő hatásai. 

Az év első felében a magyar gazdaság 6,1 százalékos esést szenvedett el, a munkahelyek megőrzése a legfontosabb, a fegyelmezett védekezésen és a működés fenntartásán van most a fókusz

- fogalmazott a miniszter, aki azt is leszögezte, hogy bár a számok negatívak, de a júliusi munkanélküliségi adat 4,7 százalék volt, az EU átlaga 7,2 volt ebben a hónapban.

MOST ÉRHETI MEG IGAZÁN LAKÁST, HÁZAT VENNI!

Ha tervezed, hogy ingatlant vásárolsz, akkor most jött el a Te időd! Egyrészt azért, mert a lakáspiaci mutatók szerint egyértelműen megtört az elmúlt évek brutális áremelkedése. Jelenleg leginkább stagnálnak az árak, de van, ahol már árcsökkenést is tapasztalhatunk. Mindeközben a finanszírozási költségek még rekord alacsony szinten vannak. Nem hiszed? Nos, a Pénzcentrum megújult lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 2,74 százalékos THM-el, és havi 81 188 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a CIB Banknál 3,03% a THM; a Budapest Banknál 3,10%; az MKB Banknál 3,12%; míg az OTP Banknál 3,23%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a K&H Bank, az ERSTE Bank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A miniszter elmondta: "A legtöbb elemző szerint 3 százaléknál nagyobb lesz a recesszió, ennél valószínűleg nagyobb lesz a recesszió, a kormány hivatalos álláspontját a Pénzügyminisztérium közli majd. A harmadik negyedéves adatokról részinformációkkal rendelkezik a kormány, vannak olyan szektorok, ahol nehezen indul újra a gazdaság, a kiskereskedelmi forgalom jól alakul, de vegyes a kép." Hozzátette: Az év végére 70 százalék felett lehet az államadósság.

Guylás Gergely azt is megerősítette, hogy tárgyalnak a hitelmoratórium meghosszabbításáról a Bankszövetséggel.

Home office, iskolabezárás, idősek vásárlási idősávja, gyermekvédelem

A hagyományosnál jóval direktebb home office lehetőségével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, ahol távmunkával biztosítható a működés, ott támogatják a home office-t, de a gyárak és olyan üzemek, ahol ez nem megoldható, a további működést támogatják.

Orbán Viktorhoz hasonlóan a miniszter is leszögezte: Az iskolák, munkahelyek továbbra is működni fognak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jelen pillanatban értékelik a nemzeti konzultáció kérdőíveit; ezt követően döntenek az idősek vásárlási idősávjának bevezetéséről.

A kormány egy gyermekvédelmi csomagot tervez év végéig - jelentette be Gulyás. Mint elmondta: "A gyermekvédelem megerősítése, a szabályok szigorítása is terítéken van, mely ebben a csomagban helyet kaphat."

Béremelést kaphatnak az ápolók

"460-470 ezer forintra nőhetnek az ápolói bérek jövő évtől kezdődően. Az első 20 százalékos emelés novemberben lesz, és 30 százalékos lesz januárban" - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: "Egy egészségügyi szakápoló havonta durván 20-30 plusz munkaórát dolgozik, ezzel együtt értendő az említett bér."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. április 14. szerda
Tibor
15. hét
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?