18 °C Budapest

Kormányinfó szeptember 11.: Marad a szigorú határellenőrzés

2020. szeptember 11. 10:12

A járvány második hulláma megérkezett, de rendelkezésre állnak a hatékony egészségügyi védekezéshez szükséges eszközök Magyarországon - jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a 2020. szeptember 11-én tartott Kormányinfón.

Nem engedhetjük meg, hogy a vírus a mindennapokat veszélyeztesse, az oktatást a munkahelyeket veszélybe sodorja. A védekezés célja nem csupán az, hogy a lehető legkevesebben haljanak meg, hanem hogy az ország működőképességét megőrizzék, az iskolák, óvodák, bölcsődék működhessenek - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Hozzátette:

a szigorú határellenőrzést megtartják, hogy ne hurcolják be újabb fertőzöttek a vírust.

Gulyás Gergely hozzáfűzte, a mai 700 feletti fertőzésszám ugyan új rekord, de a halálozások száma nem nőtt, mert a fiatalabb korosztály érintettebb, és a vírus is kevésbé erős, mint tavasszal.

A magyarnál lényegesen magasabb számokat lehet látni Európában, és a szoszédainknál is, például a cseheknél 1200 feletti esetszámot regisztráltak. A maszkok, kesztyűk és egyéb eszközök rendelkezésre állnak, a védelmi szabályokat be kell tartani

- tette hozzá Gulyás Gergely.

Azzal kapcsolatban, hogy ma reggel Orbán Viktor arról beszélt, hatósági árat vezethetnek be a tesztekre, Gulyás elmondta: olyan árat vezethetnek be, amelyen nincs 4-5-szörös profit a tesztanyag költségéhez képest, erről a következő napokban dönthetnek. "Olyan különbségek voltak, melyek a piacgazdaság szabályai szerint előállhatnak, de indokolt, hogy az állam közbelépjen." Hozzátette:

30 ezer forintnál egészen biztosan alacsonyabb lesz a hatósági ár.

Arra a kérdésre, hogy a fokozódó járványhelyzet miatt elképzelhető-e, hogy bevezetik az esti kijárási tilalmat, Gulyás Gergely elmondta: "járványhelyzetben az elképzelhető dolgok mindig elképzelhetők, de a cél az, hogy az élet ne álljon meg, a gazdaság működőképes maradjon."

Gazdasági helyzet

Gulyás Gergely emlékeztetett, hogy sok finanszírozási eszköz még rendelkezésre áll a járvány elleni védekezésre, de sokat költött már Magyarország, több mint 2202 milliárd forintot tesznek ki a ráfordítások erre, ehhez jönnek hozzá az NHP hajrá és a hitelmoratórium gazdaságélénkítő hatásai. 

Az év első felében a magyar gazdaság 6,1 százalékos esést szenvedett el, a munkahelyek megőrzése a legfontosabb, a fegyelmezett védekezésen és a működés fenntartásán van most a fókusz

- fogalmazott a miniszter, aki azt is leszögezte, hogy bár a számok negatívak, de a júliusi munkanélküliségi adat 4,7 százalék volt, az EU átlaga 7,2 volt ebben a hónapban.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A miniszter elmondta: "A legtöbb elemző szerint 3 százaléknál nagyobb lesz a recesszió, ennél valószínűleg nagyobb lesz a recesszió, a kormány hivatalos álláspontját a Pénzügyminisztérium közli majd. A harmadik negyedéves adatokról részinformációkkal rendelkezik a kormány, vannak olyan szektorok, ahol nehezen indul újra a gazdaság, a kiskereskedelmi forgalom jól alakul, de vegyes a kép." Hozzátette: Az év végére 70 százalék felett lehet az államadósság.

Guylás Gergely azt is megerősítette, hogy tárgyalnak a hitelmoratórium meghosszabbításáról a Bankszövetséggel.

Home office, iskolabezárás, idősek vásárlási idősávja, gyermekvédelem

A hagyományosnál jóval direktebb home office lehetőségével kapcsolatban Gulyás Gergely elmondta, ahol távmunkával biztosítható a működés, ott támogatják a home office-t, de a gyárak és olyan üzemek, ahol ez nem megoldható, a további működést támogatják.

Orbán Viktorhoz hasonlóan a miniszter is leszögezte: Az iskolák, munkahelyek továbbra is működni fognak.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, jelen pillanatban értékelik a nemzeti konzultáció kérdőíveit; ezt követően döntenek az idősek vásárlási idősávjának bevezetéséről.

A kormány egy gyermekvédelmi csomagot tervez év végéig - jelentette be Gulyás. Mint elmondta: "A gyermekvédelem megerősítése, a szabályok szigorítása is terítéken van, mely ebben a csomagban helyet kaphat."

Béremelést kaphatnak az ápolók

"460-470 ezer forintra nőhetnek az ápolói bérek jövő évtől kezdődően. Az első 20 százalékos emelés novemberben lesz, és 30 százalékos lesz januárban" - mondta Gulyás Gergely. Hozzátette: "Egy egészségügyi szakápoló havonta durván 20-30 plusz munkaórát dolgozik, ezzel együtt értendő az említett bér."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Példátlan összefogás a hazai Kickstarter mellett (x)

A Brancs a hazai piacon egyedi koncepciójával és célközönségével gyakorlatilag indulása óta aktív résztvevője a startup világnak.

Óriási dobásra készül 2023-ban a magyar Kickstarter: ez lehet a válság ellenszere?

Hivatalosan is elindította befektetési kampányát a Brancs közösségi piactér, amely rekordérdeklődéssel zárta az előregisztrációs kampányát.

Újabb két közösségi kampány lett sikeres: mutatjuk, hogy melyik (x)

Év végén két újabb izgalmas kampány ért el kiemelkedő sikereket a Brancs piacterén.

Jövőre ezeket az ötleteket lesz érdemes figyelni!

Most viszont bemutatunk 3 olyan projektet, amikről valószínűleg sokat fogunk még hallani 2023-ban!

NAPTÁR
Tovább
2023. március 23. csütörtök
Emőke
12. hét
Ajánlatunk
EZT OLVASTAD MÁR?