11 °C Budapest

Itt a mesterterv: most véget lehetne vetni a hálapénz-rendszernek

MTI
2020. szeptember 8. 16:25

Javaslatcsomagot állított össze a hálapénz és a számla nélküli szolgáltatás gyakorlata ellen, valamint a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata) alkalmazó orvosokat hátrányosan érintő jogszabály-módosítások megváltoztatása érdekében a Primus Magánegészségügyi Szolgáltatók Egyesülete.

Több ezer egészségügyi szakembert érint hátrányosan a kata jövő januártól hatályos változása, ami 40 százalékos büntető adóval szankcionálja, ha egy kifizető ugyanazon kisadózó vállalkozónak adott évben 3 millió forintot meghaladó bevételt juttat - mondta a legnagyobb hazai magánegészségügyi szolgáltatókat tömörítő szervezet keddi online sajtótájékoztatóján Leitner György, az egyesület elnöke.

A katát választó orvosok egyszerre több egészségügyi szolgáltatónál is dolgoznak, így esetükben nincs szó színlelt munkaviszonyról - hangsúlyozta. A változás jelentős teher lenne a koronavírus-járvány miatt egyébként is nagy nyomás alatt dolgozó egészségügyi szakembereknek és a velük szerződésben álló szolgáltatóknak. Ezért a Primus azt kéri a törvényhozóktól, hogy az önálló orvosi tevékenységre ne vonatkozzon a 3 milliós határ - jelezte Leitner György.

Kiemelte, hogy az érintettek száma kicsi a mintegy félmillió katás vállalkozóhoz képest, ezért az állami adóbevételekben elhanyagolható kiesést eredményezne a szigorítás feloldása. A szervezet javaslatait ismertetve az elnök kitért arra, hogy a büntetőjog jelenleg is lehetőséget ad a hálapénz elleni fellépésre, az egyesület szerint azonban hatékonyabb lépésekre van szükség a közfinanszírozott ellátásban elterjedt gyakorlattal szemben.

A Primus szerint a már adott jogszabályi hátteret fokozott figyelemmel kellene alkalmazni a kikényszerített hálapénzre - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy az egészségügyben napirenden lévő bérrendezés megfelelő időpont az eddiginél határozottabb fellépésre a paraszolvencia minden típusa ellen.

A nem átláthatóan működő lakásrendelőkről és magánrendelésekről szólva elmondta, az egyesület becslése szerint legalább 100 milliárd forint árbevétel keletkezik a magánegészségügy szürkezónájában számlaadás és adófizetés nélkül. Ezek a rendelők az állami költségvetést és a tisztességesen működő piaci szereplőket is megkárosítják, ezért a Primus szigorúbb fellépést sürget visszaszorításuk érdekében.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A Primus a járvány tapasztalatai alapján javaslatokat fogalmazott meg a telemedicinális ellátások szabályozása, valamint a privát és a közfinanszírozott szektor hatékonyabb együttműködése érdekében is, amelyekkel álláspontjuk szerint részben orvosolni lehetne a hazai egészségügyi ellátás gondjait.

Az egyesület 2018-ban hozta létre a Minősített magánegészségügyi szolgáltató védjegyet, amelyet szigorú szakmai minősítési eljárás során, audit és próbavásárlás után szerezhetnek meg a szolgáltatók. Az eddig csak a Primus-tagok számára elérhető minősítést 2020 szeptemberétől minden iparági szereplő számára elérhetővé tették, méretüktől és specializációjuktól függetlenül - mondta Leitner György.

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 19. péntek
Emma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem