3 °C Budapest
Koronavírus: zajlanak a külügyi egyeztetések, 46 magyar van külföldi karanténban

Koronavírus: zajlanak a külügyi egyeztetések, 46 magyar van külföldi karanténban

2020. március 17. 10:45

Szijjártó Péter szóvivő kedden délelőtt a sajtótájékoztatóján elmondta, a személyes külügyi kapcsolattartás is kezd lehetetlenné válni a koronavírus járvány miatt. Felhívta a figyelmet a komoly egymásra utaltságra a szomszédos országokkal az egészségvédelem, egészségühyi ellátás, gazdaság fenntartása tekintetében. Bejelentette: hónapokban mérhető korszakra kell felkészülnie a lakosságnak a korlátozásra.

Meg kell védenünk az emberek egészségét

- mondta, és biztosítani kell nyilatkozata szerint az ellátásukat. Bejelentette: A mai naptól kezdve csak a magyar állampolgárok léphetnek be Magyarország területére. A teherszállítást továbbra sem korlátozzák az ország ellátása érdekében, hiszen 42 milliárdnyi eurónyi kereskedelem bonyolódott le az elmúlt évben a szomszédos országok felé. 

Magyarország és Szlovákia határán külön szabályoznák a határátlépést - erről zajlanak a tárgyalások, amíg nincs megállapodás erről, addig ugyanaz a korlátozás vonatkozik a szlovák határra is, mint a többi országra.

Speciális az Ausztria-Magyarország határhelyzet is: 51 ezer magyar jár át a határon az osztrák statisztikák alapján, az ő munkájukat korlátozás nem terheli, hiszen befelé továbbra is át tudják lépni a határt.

A szóvivő azt kérte azoktól a magyaroktól, akik szeretnének hazatérni külföldről, de ez nehézségekbe ütközik, keressék fel a magyar nagykövetséget, és kérjenek segítséget. Ebben segítséget fognak kapni. Magyarország csatlakozott a cseh kezdeményezéshez, amely majd az európai állampolgárok hazatérését fogja koordinálni, segíteni. 

Szijjártó Péter azt is elmondta: jelenleg a világ 5 országában összesen 46 magyar áll korlátozó karantén intézkedés alatt. Ez a szám jelenleg megnőtt az új osztrák intézkedések nyomán. 

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Új őrület terjed Magyarországon: ez lesz 2023 slágere a magyar wellnessekben?

Nem csoda hát, hogy egyre több panzió igyekszik az egész szezon alatt különlegesebb programokat, lehetőségeket kínálni az arra utazóknak.

Valósítsd meg vállalkozói ötleted vevőid segítségével! (x)

Ha régóta motoszkál a fejedben egy világmegváltó ötlet, de eddig nem mertél belevágni, akkor most itt a tökéletes alkalom, hogy a tettek mezejére lépj.

Új zseniképző indul Magyarországon: álomszakma, luxusfizetés vár arra, aki elvégzi?

Nagyon szép gondolat, hogy teremtsük meg a biztonságot a jövő generációinak, ez egy olyan program, ami ehhez ténylegesen hozzá is tesz valamit.

Húsbavágó igazságról rántja le a leplet a magyar rendező: ilyen film is ritkán készül itthon

A független filmeknek mindig lesz létjogosultságuk, ahogy közönségük is - vallja Pető Szabolcs, filmrendező.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 7. szerda
Ambrus
49. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?
Hello vidék  |  2022. december 6. 22:38