12 °C Budapest
Sokkoló számok: 3,1 millió magyar szenved ilyen betegségben

Sokkoló számok: 3,1 millió magyar szenved ilyen betegségben

2020. január 5. 14:00

450 ezer magyar orvosi ellátási szükséglete maradt kielégítetlenül 2017-ben a KSH becslése szerint, ami a 2018-as Egészségügyi Évkönyvben jelent meg. A kiadvány szerint ez javulást jelent a korábbi időszakhoz képest, 2010-ben ugyanis még 750 ezer ember nem kapta meg a szükséges orvosi ellátást.

2010-ben közülük minden negyedik anyagi okok miatt nem gyógyíttatta magát, 44 százalékuk pedig nem ment orvoshoz, mert várt, hátha meggyógyul. A harmadik leggyakoribb ok az időhiány volt 16 százalékkal. Ezzel szemben 2017-ben utóbbi szempont már 27 százaléknál játszott döntő szerepet, 5-6 százalék pedig a félelmet, a várólistákat és az anyagi okokat jelölte meg - írja a kiadványt feldolgozó napi.hu.

Válogass a legjobb személyikölcsön ajánlatok között a Pénzcentrum kalkulátorában!

Országrészenként jelentős eltérések vannak a kielégítetlen orvosi szükségletek tekintetében. Pest megye lakosaink 1,4, Budapest lakosainak 3,3 százalékának maradt kielégítetlenül az orvosi ellátási szükséglete, Észak-Magyarországon viszont 8,5 százalék járt így. Jövedelmi ötödök szerint a 4,7 százalékos országos átlaggal szemben a legalacsonyabb jövedelmű csoportban a lakosság 6,3 százaléka nem tudta szükség szerint kielégíteni egészségügyi ellátási igényeit.

2010-ben csaknem 3 millió magyar küzdött krónikus betegséggel, 2018-ban a számuk már meghaladta a 3,1 milliót, arányuk 36-ról 39 százalék fölé emelkedett. Az alapfokú végzettségűek közül minden második, a diplomásak közül csaknem minden harmadik krónikus betegségben szenvedett 2018-ban. A legtöbb krónikus beteg. 388 ezer fő Észak-Alföldön él.

NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. október 1. szombat
Malvin
39. hét
Október 1.
A zene világnapja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?