7 °C Budapest
Legjobban a betegségtől félnek a magyarok, mégsem tesznek semmit

Legjobban a betegségtől félnek a magyarok, mégsem tesznek semmit

2019. április 2. 09:31

Bár a többség legnagyobb félelme, hogy megbetegszik és állami egészségügyi ellátásra szorul, mégsem adna szívesen pénzt a magánbiztosításra. Sokan nem csak a saját egészségükért, hanem a magyar egészségügyért is aggódnak - derült ki a Medical Tribune konferenciáján ismertetett felmérésből.

Bár a szolgáltatás megítélése - összevetve egy két évvel ezelőtt, a HírTv-nek készült kutatással - javult, de csak két tized százalékkal. A magyar egészségügy így is csak "kettes fölé"-re vizsgázott. Az enyhe javulás is a 18 és 49 év közötti korosztály válaszai miatt alakult ki, valószínűleg mivel ők még kevésbé veszik igénybe a szolgáltatásokat - írja a Népszava.

Azoknak a válaszai alapján azonban, akik gyakran járnak kórházba, vagy rendelésekre,  nincs pozitív változás.

Závecz Tibor kutató szerint az egészségügy romló körülményei annyira rögzültek a köztudatban, hogy a kisebb, pozitív változások, mint például a várólisták rövidülése, már fel sem tűnik az embereknek.

Ami még kiderült a felmérés, hogy bár félünk a betegségektől, rossznak tartjuk az állami szolgáltatás színvonalát, mégis csak minden hatodik magyar vásárolna magán egészségbiztosítást. A felmérés szerint az öngondoskodásra való késztetés annál erősebb, minél iskolázottabb a megkérdezett.

A magyarok többsége, pontosan 42 százaléka nem kér a kiegészítő biztosításból.

További 41 százalék bizonytalan abban, igénybe venné-e a szolgáltatást. A magán egészségbiztosítás vásárlását tervezők közül is csak minden negyedik szánna a szolgáltatásra valamennyit. Harmaduk legfeljebb havi ötezer forintot, további harmaduk öt-tízezer forintot, és csak egyhatoduk fizetne ennél többet.

Akik igénybe vennék a magánszolgáltatást, azok az állami szolgáltatás jó minőségű alternatíváját várják el.

A felmérés megállapításai azért is meglepőek, mert az állami ellátórendszerben jó ideje esetleges, hogy ki milyen elbánásban részesül, a vizsgálatokra való hosszú várakozás, a bánásmód, az ellátás körülményei miatt egyre nagyobb a kereslet a magánszolgáltatók iránt.

A Budai Egészségközpont és a Medicover szolgáltatás szervező bevétele már tavaly elérte a 6-7 milliárdot.

Sinkó Eszter, közgazdász mondta el a konferencián, hogy az egészségügyi költéseknek már az egyharmada magánkiadás, amelynek 88 százalékát a betegek zsebből fizetik. Ez a fajta finanszírozás a lakosság 5,9 százalékát súlyosan el is szegényíti.

A betegeknek és a szolgáltatóknak egyaránt jobb lenne, ha magánbiztosításból fedezné a páciens az egyes szolgáltatások költségét. Becslések szerint most a magánbiztosítások piaca mintegy 16 milliárd forint. Ha az állam adókedvezményekkel ösztönözné kiegészítő biztosításokat, úgy ez a 16 milliárdos piac rövid időn belül 80-100 milliárdra nőhetne.

NEKED AJÁNLJUK
Ez lenne a magyarok új őrülete: hasznos hobbi törhet be a piacra

Most néhány kattintással bárki madárodú örökbefogadóvá válhat - ezzel bepillantást nyerve tollas barátaink magánéletébe.

Új őrület hódít a magyarok körében: teljesen rákattantak ezekre az italokra

A hazai kézműves sörök világa hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt évtizedben - a sörkedvelők legnagyobb örömére.

Magyarok milliói vágják maguk alatt a fát: csúnyán ráfizethet, aki így fűt 2022 telén

A téli időszakban, fűtésszezonkor az ország légszennyezettségének mintegy 83-85 százalékáért felelős a lakossági fűtés.

Megszólalt a magyar befektetési guru: a profit ne a cél, hanem az eszköz legyen

A panelbeszélgetésen megvitatták, hogy mi számít a befektetőnek, mi a fejlődés alapja, illetve hogy mi az alapja a hazai vállalkozásoknak.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. december 1. csütörtök
Elza
48. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Mibe fektessünk 2023-ban?
Háború, energiaválság, infláció - Védelem a befektetéseinknek
Agrárszektor Konferencia 2022
Az év agráreseménye, 2 nap szakma Siófokon!
EZT OLVASTAD MÁR?