16 °C Budapest

Halálos kór pusztít Romániában: itthon is vannak már megbetegedések

2018. április 6. 17:00

Több mint kétszáz kanyarós megbetegedést és újabb halálesetet regisztráltak a héten Romániában, ahol így 46-ra emelkedett a fertőző betegségben az elmúlt két évben meghalt emberek száma - derült ki az országos tisztiorvosi szolgálat (INSP) pénteken közzétett jelentéséből.

A 46. áldozat egy Konstanca megyei kilenc hónapos, a kora miatt még beoltatlan csecsemő. Az INSP szerint egy 47., Braila megyei halálesetnél is kanyarós fertőzést gyanítanak, de ennek laboratóriumi igazolása még folyamatban van.

Romániában a napokban éri el a 12 ezret a kanyarós esetek száma a betegség két évvel ezelőtt kezdődött újbóli elterjedése óta, a fertőzések száma pedig ismét növekvő tendenciát mutat. Miután a betegség terjedése tavaly ősszel alábbhagyott és a heti megbetegedések száma 50 alá esett, március elején a heti összesítésekben ismét száznál több, március végétől pedig heti kétszázat is meghaladó fertőzésről közöltek adatokat, illetve egyre gyakoribbak a halálos áldozatok.

A járványügyi szakemberek mindezért az egyre alacsonyabb átoltottsági szintet okolják, miközben a Romániában a tavaly beígért és a szenátus által csaknem egyhangúlag elfogadott oltásügyi törvénytervezet képviselőházi megerősítését szerintük az oltásellenes mozgalom lobbija hátráltatja.

Adriana Pistol, a román járványügyi egyesület alelnöke két hete egy konferencián azt mondta: idén februárban a kanyaró elleni oltások aránya nem haladta meg a 45 százalékot.
A román járványügyi egyesület még a megbetegedési hullám előtt figyelmeztetett egy újabb kanyarójárvány veszélyére, hiszen a kanyaró elleni átoltottság 75 százalékot alig meghaladó szintje már 2014-ben is messze elmaradt az egészségügyi világszervezet által ajánlott és biztonságosnak tekintett 95 százaléktól.

Hazánkban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint 36 megbetegedés történt 2017-ben. Az adatokkal kapcsolatban egy, a Pénzcentrumnak korábban nyilatkozó háziorvos elmondta, hogy a hivatalos adatoknál valószínűleg jóval több megbetegedés történik Európa szerte, már csak azért is, mert a kanyarót nagyon könnyű elkapni, ráadásul az országok egészségügyi szervei sem jelentik le általában az összes esetet.

A kanyarót terjesztő vírus cseppfertőzéssel terjed, szobahőmérsékleten 1-1,5 nap után elhal a fertőzőképessége a hazpiatika.com cikke szerint. Egy 9-11 napos lappangási időszak után alakul ki a betegség azokban, akik megfertőződtek a vírussal és nem védettek a kanyaró ellen (azaz legtöbbször nincsenek beoltva).

A portál szerint a betegség klasszikus lefolyása esetén a lappangási időszak második felében már bágyadtság, levertség, étvágytalanság, fejfájás, hőemelkedés, hurutos tünetek, hányás és hasmenés jellemző. Ezt követően 5-6 napig a hurutos tünetek megerősödnek, a torok, garat pirossá válik. A gyerek kerüli a fényt, közérzete rossz, jellemzően azt a benyomást kelt, hogy nagyon beteg. Ezen túl

megjelennek az igen jellegzetes nyálkahártya-tünetek: a szájban és a garat egészén úgynevezett nagyfoltú kiütés, a kisőrlő fogak magasságában pedig a szájnyálkahártyán az úgynevezett Koplik-folt, amely egy apróbb elemekből álló, grízszerű, sárgásfehér felrakódás

- írja cikkében a Házipatika.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ezt követően jönnek a bőrkiütések, melyek előbb a fül mögött és a halántékon jelennek meg, majd az arc után lefelé terjedve lepik el az egész testet. Ezek a bőrelváltozások nem viszketnek, néhány nap után barnássá válnak. majd "korpázó hámlással" megszűnnek. A láz a kiütéses szakaszban végig magas marad, majd hirtelen szűnik meg.

A kanyaró legsúlyosabb szövődménye az agyvelőgyulladás lehet, de egyéb, ritkábban kialakuló idegrendszeri kórképek is kísérhetik a betegséget.

A Házipatika szerint azonban más szövődmények is kialakulhatnak, melyek közé tartozik a baktériumok által okozott "gége-, légcső-, tüdőgyulladás, hörghurut, valamint egyéb bakteriális fertőzések: középfül-, melléküreg-gyulladás, gyomor-bélhurut, szájgyulladás, kötőhártya-gyulladás, szívizomgyulladás" is. 

A betegségnek hatékony vírusellenes kezelése nincs, a portál szerint szövődmény nélküli esetben láz- és köhögéscsillapítással, sok folyadék fogyasztásával és ágynyugalommal lehet a tüneteket kezelni. Amennyiben baktériumok okoznak szövődményt, megfelelő antibiotikum fog alkalmazni a kezelőorvos.

Magyarországon egyébként kötelező a kanyaró elleni védőoltás, a gyerekeket 15 hónapos koruk után kell oltatni, emlékeztető oltást pedig 11 évesen, 6. osztályban kapnak. Azok a szülők, akik nem oltatják be a gyerekeiket nemcsak morális, de jogi értelemben is felelősségre vonhatók.

Ha találkozol egy oltáselennes szülővel és tennél egy szívességet a világnak azzal, hogy meggyőzd, hülyeség, amiben hisz, akkor ne a tudományos érvekkel próbáld meggyőzni, ez ugyanis a Dél-kaliforniai Egyetem kutatása szerint nem működik. Hatásos módszer lehet ugyanakkor, ha elmondod neki, hogy milyen szörnyű betegség a kanyaró, milyen tünetekkel járhat, és hogy van rá mód, hogy ettől megóvja saját gyermekét.

NEKED AJÁNLJUK
Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

Újraindul a STRT Holding inkubációs programja, a Launchpad

Az STRT Holding közleménye szerint 8+30 millió forint befektetés és tapasztalt mentorgárda várja a jelentkezőket.

Egykor kubai textilmunkásoktól volt hangos, most közösségi finanszírozásból újul meg a patinás budapesti gyárépület (x)

A hiánypótló naturális, és letisztult berendezési trendeket kedvelő fotós közösség számára a Nordix már nem ismeretlen.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2024. március 28. csütörtök
Gedeon, Johanna
13. hét
Március 28.
Nagycsütörtök
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem