23 °C Budapest

Bankpánik: tízezrek menekítik a pénzüket

Pénzcentrum
2011. december 14. 17:36

Aki vasárnap bankautomatából szeretett volna pénzt felvenni Lettországban, nagy valószínűséggel késve érkezett egy Twitter-bejegyzés miatt.

Kiürítették a lettek a hétvégén a bankautomatákat attól való félelmükben, hogy az ország bankjai a fizetésképtelenség határán állnak. A lett pénzügyi szektorban magas a skandináv pénzintézetek aránya, így a pletykák leginkább a Swedbankot és más, Lettországban aktív bankokat érintettek.

A német lap beszámolója szerint a bank közel 234 automatájának 15%-a nem adott ki készpénzt vasárnap. A hír, miszerint a bank rossz állapotban van, egy Twitter-bejegyzés révén terjedt el, aztán ezt a társaság egyik szóvivője azonnal cáfolni is igyekezett, mondván, helyzetük több mint szilárd.

A lett bankfelügyelet felhívta az ügyfelek figyelmét, hogy a hír teljességgel megalapozatlan volt, és alaptalanok a pénzintézet pénzügyi helyzetével kapcsolatos aggodalmak, ugyanis a Swedbank Európa egyik legjobban tőkésített hitelintézete.

A lettek nem véletlenül fogékonyak a bankok problémáival kapcsolatos hírekre. Legutóbb a Bank Latvijas Krajbankának a litván anyabankjánál támadt visszaélések miatt akadtak problémái, 2008-ban pedig a Parex Bank összeomlását követően fordult az IMF-hez és az EU-hoz segítségért a balti ország.

JÓL JÖNNE 2 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 2 millió forintot igényelnél, 60 hónapos futamidőre, akkor 2021-től így kalkulálhatsz: a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 39 550 forintos törlesztővel a Sberbank nyújtja (THM 7,11%), de nem sokkal marad el ettől az UniCredit Bank 39 604 forintos törlesztőt (THM 7,17%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

A mostanihoz hasonló eset 2009 októberében Hollandiában is előfordult, ekkor az ügyfelek egy része a Twitteren terjesztett üzenetekkel sikeresen elérte, hogy megrohanjanak egy bankot a betétesei, melyet aztán az államnak kellett megsegítenie.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?
Pénzcentrum  |  2021. május 12. 05:44