13 °C Budapest

További mélyrepülés a lakáspiacon - Megjöttek az adatok

Pénzcentrum
2010. november 3. 10:40

A mai napon hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a 2010 első három negyedévére vonatkozó legfrissebb lakáspiaci adatokat. Bár az adatok az előző negyedévhez képest minimális növekedést mutatnak, a teljes képet tekintve egyelőre további csökkenés jellemzi a hazai lakáspiacot. 2010 első kilenc hónapjában 13,340 új lakás épült, 34%-kal kevesebb, mint egy évvel korábban, a kiadott lakásépítési engedélyek száma pedig 14,188 volt, ami 37%-os csökkenést jelent a 2009. január-szeptemberi adatokhoz képest. Már csak 1 nap és kezdetét veszi a Portfolio.hu Property Investment Forum 2010, ahol a legnagyobb hazai ingatlanos cégek mellett a lakáspiac legfontosabb szereplőivel is találkozhat. Jelentkezzen most!


A jelentés megállapítja, hogy a befejezett lakásépítkezések tekintetében 2009 eleje óta tapasztalt csökkenés a lakásépítés újabb mélypontját valószínűsíti 2010 egészére tekintve. Számításaink szerint a használatba vételi és építési engedélyek idei év végére várható száma, az utoljára 11 évvel ezelőtt a lakáspiaci bummot megelőző időszakban tapasztalt, 20 ezres nagyságrend alatt maradhat. Ez a folyamat azonban nem feltétlen negatív, hiszen ahogy arról korábban Bencsik János otthonteremtésért felelős államtitkár is nyilatkozott, Magyarországon nem mennyiségi, hanem minőségi lakáshiány van, így a jövőben nem az építésre, hanem elsősorban a felújításokra kell koncentrálni az erőforrásokat.

2010.09.24 16:36
Bencsik: elsősorban minőségi problémák vannak

A visszaesési folymat tartósságára utalnak az építési engedélyek számára vonatkozó statisztikák is. Budapesten, ahol az új lakásépítési engedélyeket tekintve az év korábbi időszakában még enyhe növekedés, illetve stagnálás volt megfigyelhető, most 6%-os a csökkenés. Az egy évvel korábbihoz képest a fővárosinál jóval erőteljesebb a visszaesés a megyei jogú városokban (52%), a községekben (49%) és a többi városban (46%). Régiós összehasonlításban Közép-Dunántúlon, Nyugat-Dunántúlon és Észak-Alföldön következett be drasztikus, 60%-ot is meghaladó csökkenés a kiadott új építési engedélyek számában.

További mélyrepülés a lakáspiacon - Megjöttek az adatok


Az új építési engedélyek visszaesése mellett, az év első kilenc hónapjában a használatba vett lakások száma is a fővárosban esett vissza a legkisebb (31%), illetve a megyei jogú városokban a legnagyobb mértékben (39%) az egy évvel korábbi időszakhoz képest. Az épített lakások számának csökkenése azonban az Észak-Alföldön volt a legerőteljesebb, 52%.

További mélyrepülés a lakáspiacon - Megjöttek az adatok

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A kiadott új építési engedélyek alapján országosan 5,628 lakóépület és 3,823 nem lakóépület építését tervezik. Ez a lakóépületek esetében 46, míg a nem lakóépületeknél mindössze 4%-os visszaesést jelent, ami jól tükrözi az ingatlanpiaci szektorok eltérő reakciós képességét a válságra. A nem lakóépületek esetében pedig elsősorban a vidéki ipari és mezőgazdasági fejlesztések dominálnak mind darabszámban, mind alapterületben. Budapesten az előző évhez képest mintegy 10%-kal kevesebb nem lakóépület kapott építési engedélyt, amely azonban alapterületben alig haladja meg az előző évi mennyiség 40%-át. Annak ellenére, hogy a fejlesztések száma szinte stagnálónak mondható, ez a stagnálás a beépítés alatt lévő alapterületekben egyáltalán nem tükröződik a fővárosban, ellentétben a vidéki adatokkal, ahol túlnyomóan meghaladja az előző éves értékeket.

2010.07.30 09:45
Hatalmas a visszaesés - Megjöttek a lesújtó adatok
2010.04.29 09:26
Negyedével esett vissza a használatba vett lakások száma

Páratlan fotó dokumentációval illusztrált napló került elő a Don-kanyarból (x)

Hadtörténeti kuriózum lehet az a 120 darab színes, jó minőségben retusált és digitalizált, publikálás előtt álló felvétel, amely 45 év lappangás után került elő.

Itt a díjnyertes fiatal vállalkozó újabb nagy dobása (X)

Az egyik legígéretesebb hazai technológiai startup által most piacra dobott okos gyűrű lehetővé teszi, hogy egyetlen érintéssel bármilyen infót megosszunk magunkról új ismerősünkkel.

Ilyen modellben még soha nem szerveztek ekkora rendezvényt (x)

Rekord gyorsasággal fogytak el a jegyek arra 400 fősre tervezett, fiataloknak szóló kapcsolatépítő és önfejlesztő rendezvényre, amelynél a szervezők a közösségi finanszírozás modelljével toboroztak.

Zsongtak és tolongtak a vevők a magyar Kickstarteren: rengetegen csaptak le erre az egyedülálló termékre

Az első hazai közösségi piactéren sikeresen célba ért egy mézes kampány, amelyben a vásárlás mellett egy hartai termelő kaptárait is örökbe lehetett fogadni.

NAPTÁR
Tovább
2024. április 18. csütörtök
Andrea, Ilma
16. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
GEN Z Fest 2024
Gyere el akár INGYEN a Z generáció tavaszi eseményére!
Retail Day 2024
Merre tovább, magyar kiskereskedelem?
EZT OLVASTAD MÁR?
CSOK Plusz - hírek, tudnivalók
A legfontosabb hírek, elemzések, és a részletszabályok a 2024-től elérhető CSOK Plusz-ról.
Most nem