2020. január 25. szombat Pál

Országos hiány van a fontos csecsemőgyógyszerből: az importált anyag is elfogyott


Elfogytak a külföldről behozott K-vitaminos készítmények, alig van olyan patika az országban, amelyben hozzá lehet jutni a babáknak fontos szerhez. Az OGYÉI szerint "bizonytalan végű hiányról" van szó.

Elfogytak a külföldről behozott készletek, és ismét országos hiány alakult ki K-vitaminból, írja az Index. A portál több patikát is felhívott, de nem talált olyat, ahol kapni lehet a vitamint tartalmazó Konakion nevű készítményt. Országszerte is elvétve található olyan gyógyszertár, ahol elérhető lenne.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) honlapján olvasható információk szerint "bizonytalan végű" hiányról van szó, amelynek "gyártási gond" az oka. A hiány már május 1-jén kialakult, a nyáron végül az hozott átmeneti megoldást, hogy az OGYÉI több hónapra elegendő, összesen 58 200 doboz K-vitamin importját engedélyezte.

Az Index megkereste, az OGYÉI-t, hogy hány doboz készítmény maradhatott, illetve hogy honnan lehet beszerezni a K-vitamint azoknak, akiknek szükségük lenne rá, de még nem kapott választ.. Az intézet november 4-én azt mondta az RTL Klub Híradójának, hogy a szállítmányok folyamatosan érkeznek külföldről és a mostani héttől újra elérhető lesz.

Korábban a Pénzcentrum is megírta, hogy tavasz óta hiány van a fontos szerből: egyszer a születés után pár órával kapja meg a baba, és 4-7 napos korában újra be kell neki adni azt. Majd pedig az adagolási rend szerint egyhónapos korban jön el az újabb adag ideje, ezt követően pedig hathónapos korig havonta egy-egy 2 mg-os dózist kell adni a babának.Az ampullás csomagolású, szájon át is beadható készítményt az orvos írja fel receptre, amit a kórházból való távozás után a szülőnek kell kiváltania a patikában.

Ha elmarad a Konakion beadása és a csecsemőről kiderül, hogy K-vitaminhiányos, az agyvérzéshez, gyomor-vagy bélrendszeri vérzéshez is vezethet. Elsősorban a kizárólagosan anyatejjel táplált csecsemőknek fontos az injekció beadása. Náluk azért alacsony a K-vitamin szintje, mert az az anyatejbe alig választódik ki, így csak kevés jut belőle a babának

KIHÚZNA A BAJBÓL 500 EZER FORINT?

A Pénzcentrum kalkulátorával könnyedén megtalálhatod a legolcsóbb személyi kölcsönt. Mutatunk egy konkrét példát: kalkulátorunkban 500 ezer forintos hitelösszeget, és 48 hónapos futamidőt adtunk meg. A törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 12 178 forintos törlesztőrészlettel a CIB nyújtja (THM 8,17 %), de nem sokkal marad el ettől a K&H 13 411 forintos törlesztőt (THM 13,79%) ígérő ajánlata sem. Emellett érdemes még megemlíteni a Budapest Bank és az Oney konstrukcióját is. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

Még nincs hozzászólás - Legyél te az első!
Ezt olvastad már?
×

A címlapról ajánljuk


Feliratkozom a hírlevélre!

 

NÉPSZERŰ
FRISS