Még nem kell temetni az európai autógyártást, de egy második hullám még keresztbe tehet neki

Még nem kell temetni az európai autógyártást, de egy második hullám még keresztbe tehet neki

2020. június 30. 13:04

Az idén az autóiparban tapasztalt, március és május közötti csökkentett termelés megváltoztathatja a szokványos görbe alakulását 2020-ban, a lemaradást behozandó, aktívabb nyári hónapokat eredményezve. A Colliers International nemrég publikálta legújabb, “COVID-19 & Industrial Production - The Spring Relevance" című piaci jelentését, ahol a gyártási szektorban az adott hónapok fontossága kerül kielemzésre az EMEA régió országaira vonatkozóan, valamint tartalmaz a következő hónapokra érvényes kitekintést.

A COVID-19 megjelenését követően nemsokkal a gyártóüzemek Európa szerte felfüggesztették működésüket munkatársaik vírustól történő megvédése érdekében, egyben számolva a kereslet várható csökkenésével. Legtöbb üzem azóta újraindította gyártási folyamatait, de néhányan visszafogott kapacitással működnek egyrészről a dolgozók egészségének megóvása és a biztonsági előírások betartása érdekében, másrészről pedig bizonyos termékek iránti kereslet visszaesés, vagy a raktárkészlet feltöltöttsége, esetleg az alapanyagokra és kiegészítők beszállításának megnövekedett időigénye miatt. Kevin Turpin, a Colliers International CEE régiós piackutatási igazgatója szerint: 

A tavaszi hónapokra vonatkozó gyártási aktivitás tekintetében megvizsgáltuk, hogy mennyire fontos az érintett márciustól májusig terjedő időszak az EMEA régió ipari ingatlanpiaca számára. Mivel a legtöbb országban villanykapcsoló-szerűen álltak meg a gazdaságok, az egyértelműen látszik, hogy az elvesztett időszak utáni talpra állas és a kiesések pótlása hosszú időt igényel majd (legalább egy évet jósol az IMF gazdasági növekedéssel foglalkozó elemzése). 

Az európai gyártási ciklusok nagyon összhangban működnek, és hatással vannak egymásra. Néhány kivételtől eltekintve az októberi és novemberi hónapok számítanak kiemelkedően fontosnak a legtöbb ország számára. Ezen időszakot követi a márciusi, valamint a májustól júliusig terjedő időszak.

Március és Május fontossága Németország, az Egyesült Királyság, Olaszország, Spanyolország, Csehország, Belgium és Ausztria számára

A kockázatok elemzése és az új realitások felmérését követően (figyelembe véve az egészségre és biztonságra vonatkozó előírásokat) sokan újraindították termelésület 2020 májusában, bár legtöbben nem teljes kapacitással. Ez a helyzet az ingatlanpiacot is érinti, de jelenleg túl korai megmondani ennek pontos hatását. Néhány cég számára kiesett az év leginkább jövedelmező időszaka. 

Március és május az év két leginkább produktívabb hónapja - március a második legtermelékenyebb hónap Olaszországban, Spanyolországban és Csehországban, és az első Németországban, az Egyesült Királyságban, Belgiumban és Ausztriában. Szerencsére a húsvéti ünnepek miatt az áprilisi hónap kevésbé számít hatékonynak termelési szempontból. 

Március és május - az autóipar számára a leginkább aktív hónapok

Az autóipari szektornak - mely az európai ipar egyik legfontosabb szereplője, minden 10. munkavállaló ebben a szektorban dolgozik - a márciusi hónap a legfontosabb a kontinens legnagyobb szereplői - köztük Németország, Franciaország, az Egyesült Királyság, Lengyelország és Románia számára. Spanyolország és Olaszország számára május számít a leghatékonyabb hónapnak. Ennek köszönhetően a vírus által leginkább érintett hónapok kiesése átírhatja a tipikus aktivitási görbét 2020-ban, megnövelve ezzel a nyári hónapok fontosságát a kiesett idő pótlására. A COVID-19 második hullámának veszélye valós, így a gyártóknak számolniuk kell azzal, hogy az októberi-novemberi időszakban is csökkenni fog a termelés.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 15 millió forintot, 20 éves futamidőre, már 7,78 százalékos THM-el, és havi 121 083 forintos törlesztővel fel lehet venni az UniCredit Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: a Raiffeisen Banknál 8,4% a THM; az MKB Banknál 8,59%; a CIB Banknál 8,63%,  a Takarékbanknál Banknál pedig 8,77%; míg az Erste Banknál 9,41%-os THM-mel kalkulálhatunk. Érdemes még megnézni a Sopron Bank, a Takarékbank, és természetesen a többi magyar hitelintézet konstrukcióját is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Kilátások

Általánosságban elmondható, hogy míg a tavaszi szezon igen fontos (húsvét miatt áprilist kivéve), az októberi-november időszak a legaktívabb. Ez azt jelenti, hogy bármilyen második COVID-19 hullám megjelenése a késő őszi - kora téli időszakban kiemelten jelentős lehet. Bár megjósolni ezt senki sem tudja, fontos számolni ennek kockázatával, főleg a potenciálisan érintett hónapok fontossága miatt. Emiatt a nyári hónapokban megnövekedett termelési intenzitásra számítunk, emellett a cégek a szokásosnál nagyobb készletet halmozhatnak fel, valamint rugalmasabb bérleti konstrukciókra tarthatnak igényt ezekben a kiszámíthatatlan időben és a jövőben. 

Silviu Pop, Romána piackutatási igazgatója ezzel nem teljesen ért egyet: “A megnövekedett raktárkészlet nagyobb, rövidtávú raktározási hely igényét hozza magával, bár a hosszútávú kép kevésbé látható előre tisztán a változó piaci trendek közepette. Potenciálisan a csökkenő kereslet (mivel a vásárlók is tudatosabb fogyasztóvá válnak) szembeállítja a készletek felhalmozását és nagyobb raktárra való igényt, megnövelve a logisztikai szolgáltatások fontosságát. Jelenleg nehéz megmondani, hogy a mérleg merre billen majd, bár néhány piacon az elmúlt évtizedekben tapasztalt növekedés optimizmusra adhat okot."

Címlapkép: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
Ismét zsebbe kell nyúlnia a magyar szülőknek: súlyos kiadás vár rájuk a következő hónapokban

Az infláció miatt a szülőknek a zsebpénz politikájukat is át kell gondolniuk, hiszen minden drágul, így bizony a zsebpénzt is emelni kellene.

Ők azok, akik a válságból is profitálnak: keveseknek jön be, de nagyot kaszálnak majd

Pistyur Veronika szerint a válságban erős üzleti tervek is születhetnek, hiszen jobban figyelünk, és reagálunk, mint akkor, ha kényelem van.

Rengeteg magyar kedvenc terméke tűnhet el a boltok polcairól: óriási a baj, ennek nem látni a végét

Papírhiány, munkaerőhiány, az adózási rend változása mind hozzájárul ahhoz, hogy egyre nehezebb kiadni könyveket.

Lenullázhatja a magyar családokat a rezsiemelés: ide menekítsd a pénzed, amíg megteheted

Sokan a téltől félnek, mondván nehéz lesz kikalkulálni a megemelkedett rezsiárakat, de a lakásárak, albérlet árak is az egekben.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. szeptember 30. péntek
Jeromos
39. hét
Szeptember 30.
Kutatók éjszakája
Szeptember 30.
A népmese napja
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Győr - Nyugat-magyarországi Gazdasági Fórum 2022
Ingyenes régiós fórum a helyi kkv-knak szakértőkkel.
Megújuló energia workshop a Lakás kiállításon
3 napig ingyenesen a LAKÁS KIÁLLÍTÁSON szeptember 23-25 között!
EZT OLVASTAD MÁR?