31 °C Budapest
Azért ez erős! Tényleg ilyen autókkal járnak nap mint nap a magyar családok?

Azért ez erős! Tényleg ilyen autókkal járnak nap mint nap a magyar családok?

2018. július 16. 19:30

Folyamatosan nő az autópiac, enen belül is leginkább a használt autók iránti kereslet élénkül. Az új autókat ma leginkább cégek vásárolják meg, az átlagos magyar család nem engedheti meg magának. Így a növekedés a magán ügyfeles eladásoknál nem olyan gyors, itt még mindig a használtautó a legnépszerűbb. 2018-ban várhatóan 700 milliárd felett lesz a családi autóvásárlások értéke.


Évről-évre szépen gyarapszik a magyar személygépkocsik piaca, 2017-ben az újautók értékesítése túllépte a százezeres határt: 116 ezer darabot helyeztek forgalomba, ami 20 százalékos növekedést jelent - számolt be a Blokkk.com. Bár hozzákell tenni, hogy ebben az adatban benne vannak a céges autóvásárlások is.

Némi homály fedi ugyanakkor, hogy milyen arányú a családok újautó vásárlása, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének legutóbbi becslése szerint 40 százalék körül mozog. (Bár ez az adat úgy jött ki, hogy a céges vásárlások egy részét magánvásárlásnak tekintették, amiben - a használatot illetően - sok igazság lehet.) Bár az autókereskedők beszámolói szerint a magánvásárlók folyamatosan térnek vissza az újautók piacára, de pontos számokat nem adnak közre.

A használt autó nagyon fogy

Csak a külföldről behozott használt autók száma 2017-ben megközelítette a 150 ezer darabot, ami több az újautók összeladásánál (a 117 ezer darabnál). A családok autóvásárlásait nézve pedig háromszoros a különbség, a behozott import használtautók darabszámát és az újautó vásárlások családi szeletét nézve (utóbbi becslésünk szerint az MGE adata alapján 50 ezer körüli lehetett).

De ezzel még nincs vége az autópiaci keringőnek: ugyanis a legnagyobb forgalmat a használt autók tulajdonosainak egymás közti adásvétele teszi ki.
2017-ben a jóautók.hu információi szerint 687 ezer volt a belföldi autóátírások száma, ami 2018-ban tovább emelkedhet, elérheti akár a 750 ezer darabot is, amiben persze minden, a kereskedőknél eladott használt autók utáni átírás is benne van.

TÍZEZREKET SPÓROLHATSZ BANKVÁLTÁSSAL!

A bankszámla mindennapi életünk része. A munkabér, nyugdíj, ösztöndíj jellemzően bankszámlára érkezik. Segítségével kényelmesen intézhetjük a pénzügyeinket, akár otthonról is. Ahhoz azonban, hogy bankszámlád valóban azt nyújtsa, amire szükséged van, körültekintően kell választanod. Mielőtt kiválasztanád bankszámládat, nézz szét a Pénzcentrum megújult bankszámla kereső kalkulátorában! Állítsd be a személyes preferenciáidat, és versenyeztesd a pénzügyi szolgáltatókat, hiszen a megalapozott döntés a Te érdeked! Egy testre szabott bankszámlával a költségeken is rengeteget spórolhatsz! (x)

Ezért is öregszik is a személygépkocsik állománya: 14 áv körül van az átlagéletkor,

ráadásul a külföldről behozott járművek is nagyjából már 10 évesek. Többet kellene autóra költeni ahhoz, hogy frissüljön a magyar autópark, ez azonban sokba kerül. A háztartások kiadásaiban a lakhatást követően a legnagyobb tétel az autó - lehetne, ha nem az öregek lennének a legkeresettebbek.

Így viszi a pénzt az autó

A háztartások 2017-ben az összes kiadást nézve elköltöttek 18 ezer milliárd forintot, ennek körülbelül 3-4 százaléka ment el személygépkocsik vásárlására, újra és használtra együttvéve, az autók fenntartási költségére ezerötszáz milliárd forint körül költöttünk, legtöbbet üzemanyagra.

Hiába a használtautóértékesítés pörög a legjobban, az elmúlt években bő másfélszeresére nőtt az autóvásárlások értéke a családi költségvetésen belül, 400 milliárd forintról öt esztendő alatt - 2017-re - 630 milliárd forintra ugrott. 2018-ban további emelkedés várható, akár még a a 700 milliárd forintot is átlépve.

NEKED AJÁNLJUK
Hatalmas pénzek röpködnek a magyar Kickstarteren: mutatjuk a legnagyobb dobásokat

Az alig egy hónapja indult első hazai közösségi piactéren már meg is vannak az első sikeres projektek.

Csúnyán elintézheti a magyarok megtakarításait a válság: így még kijátszhatod az inflációt

A pénzügyi szakértők most elmondták, milyen tippekkel spórolhatunk.

Ez lehet a 2022-es nyár új slágeritala Magyarországon? Hihetetlen, mennyien kattantak rá

A magyar piacon is megjelennek az enyhén alkoholos, gyümölcsös italok, egy felmérésből pedig kiderült, hogy a fiatalok különösen nyitottak ezekre az alkoholos frissítőkre.

Láthatáron a nyugdíjösszeomlás: rengeteg magyarnak lehet kemény nélkülözés az időskor

Sokan gondolják, hogy teljesen tudatosan szervezik a pénzügyeiket, és nem értik, hogy hova folyik a pénzük a hónap végére.

Erről ne maradj le!
NAPTÁR
Tovább
2022. június 28. kedd
Levente, Irén
26. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
Külföldi piacra lépés 2022
Ingyenes online konferencia hazai kkv-nak!
EZT OLVASTAD MÁR?