18 °C Budapest
Azért ez erős! Tényleg ilyen autókkal járnak nap mint nap a magyar családok?

Azért ez erős! Tényleg ilyen autókkal járnak nap mint nap a magyar családok?

2018. július 16. 19:30

Folyamatosan nő az autópiac, enen belül is leginkább a használt autók iránti kereslet élénkül. Az új autókat ma leginkább cégek vásárolják meg, az átlagos magyar család nem engedheti meg magának. Így a növekedés a magán ügyfeles eladásoknál nem olyan gyors, itt még mindig a használtautó a legnépszerűbb. 2018-ban várhatóan 700 milliárd felett lesz a családi autóvásárlások értéke.


Évről-évre szépen gyarapszik a magyar személygépkocsik piaca, 2017-ben az újautók értékesítése túllépte a százezeres határt: 116 ezer darabot helyeztek forgalomba, ami 20 százalékos növekedést jelent - számolt be a Blokkk.com. Bár hozzákell tenni, hogy ebben az adatban benne vannak a céges autóvásárlások is.

Némi homály fedi ugyanakkor, hogy milyen arányú a családok újautó vásárlása, a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesületének legutóbbi becslése szerint 40 százalék körül mozog. (Bár ez az adat úgy jött ki, hogy a céges vásárlások egy részét magánvásárlásnak tekintették, amiben - a használatot illetően - sok igazság lehet.) Bár az autókereskedők beszámolói szerint a magánvásárlók folyamatosan térnek vissza az újautók piacára, de pontos számokat nem adnak közre.

A használt autó nagyon fogy

Csak a külföldről behozott használt autók száma 2017-ben megközelítette a 150 ezer darabot, ami több az újautók összeladásánál (a 117 ezer darabnál). A családok autóvásárlásait nézve pedig háromszoros a különbség, a behozott import használtautók darabszámát és az újautó vásárlások családi szeletét nézve (utóbbi becslésünk szerint az MGE adata alapján 50 ezer körüli lehetett).

De ezzel még nincs vége az autópiaci keringőnek: ugyanis a legnagyobb forgalmat a használt autók tulajdonosainak egymás közti adásvétele teszi ki.
2017-ben a jóautók.hu információi szerint 687 ezer volt a belföldi autóátírások száma, ami 2018-ban tovább emelkedhet, elérheti akár a 750 ezer darabot is, amiben persze minden, a kereskedőknél eladott használt autók utáni átírás is benne van.

Ne maradj le a 10 millió forintos támogatásról!

Egyre több család igényli a babaváró hitelt. A termék népszerűsége nem véletlen, a feltételek teljesítése esetén ugyanis nem kell visszafizetni az akár 10 milliós támogatást. Külön ki kell emelni, hogy a babaváró program 2021 keretében felvett személyi hitel szabad felhasználású, azaz bármire elkölthető. Fontos tudni ugyanakkor, hogy a babaváró hitelhez minden bank más feltételeket szab: például más az elvárt minimális jövedelem és a jövedelem terhelhetősége. A megújult Pénzcentrum babaváró hitel kalkulátor az aktuális banki feltételek alapján pontosan megmondja, melyik banknál milyen feltételekkel kaphatsz kamatmentes hitelt. Kalkulátorunkban egy kattintással megtudhatod, hogy a jövedelmed alapján mely bankoknál érhető el számodra a babaváró hitel. Ne maradj le a támogatásról, még akkor sem, ha nem tervezel gyereket, mert ügyesen befektetve még így is megérheti igényelni a babaváró hitelt. (x)

Ezért is öregszik is a személygépkocsik állománya: 14 áv körül van az átlagéletkor,

ráadásul a külföldről behozott járművek is nagyjából már 10 évesek. Többet kellene autóra költeni ahhoz, hogy frissüljön a magyar autópark, ez azonban sokba kerül. A háztartások kiadásaiban a lakhatást követően a legnagyobb tétel az autó - lehetne, ha nem az öregek lennének a legkeresettebbek.

Így viszi a pénzt az autó

A háztartások 2017-ben az összes kiadást nézve elköltöttek 18 ezer milliárd forintot, ennek körülbelül 3-4 százaléka ment el személygépkocsik vásárlására, újra és használtra együttvéve, az autók fenntartási költségére ezerötszáz milliárd forint körül költöttünk, legtöbbet üzemanyagra.

Hiába a használtautóértékesítés pörög a legjobban, az elmúlt években bő másfélszeresére nőtt az autóvásárlások értéke a családi költségvetésen belül, 400 milliárd forintról öt esztendő alatt - 2017-re - 630 milliárd forintra ugrott. 2018-ban további emelkedés várható, akár még a a 700 milliárd forintot is átlépve.

NEKED AJÁNLJUK
NAPTÁR
Tovább
2021. május 12. szerda
Pongrác
19. hét
Ajánlatunk
KONFERENCIA
Tovább
HR Revolution 2021
Vörös riadó! Újabb fronton nyílhat harc a hazai munkahelyeken. Hogyan tovább?
EZT OLVASTAD MÁR?